Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Długa nitka z brzucha prętnika
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Długa nitka z brzucha prętnika  (Przeczytany 1690 razy)
Leliana
Nowy
*

« : Kwiecień 07, 2010, 10:57:30 »

Mój prętnik miodowy od jakiegoś czasu miał długą, cienką, białą nitkę wystającą z brzucha, mniej więcej na wysokości wyrostków czuciowych, może trochę poniżej. Właśnie zdechł. Nitka była jedyną oznaką, że coś jest nie tak, poza tym rybka była od jakiegoś czasu osowiała i dużo siedziała na dnie (ale miała też okresy, że normalnie pływała i jadła). Brak jakiejkolwiek wysypki, zniekształceń itp. Mam wrażenie, że już kiedyś zdechł mi prętnik na tą samą dolegliwość. Nie mam pojęcia co to jest, gdybym wiedziała to na przyszłość mogłabym podjąć odpowiednie leczenie, jeśli to się powtórzy. Proszę o pomoc
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2010, 11:06:29 »

przydałoby się zdjęcie tak to trudno zgadywać... możliwe, że to jakiś pasożyt, ale tak jak pisałem na macanego nic nie poradzimy Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2010, 13:03:56 »

Ja bym stawiał na skorupiaki Lernaea, ale tak jak kolega wyżej napisał, bez zdjęcia ciężko

dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2010, 18:34:38 »

Myślę,że już kolega nam zdjęć nie dostarczy bo prawdopodobnie rybkę wywalił. Ja też obstawiam pasożyta.

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: