Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Uklejki  (Przeczytany 4208 razy)
kakumbo
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 12, 2010, 14:44:43 »

A ten karton to mam dać na wierzch ziemi czy wsadzić w ziemię?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 12, 2010, 21:03:06 »

Karton na wierzch, roślinki też na wierzch. Karton koniecznie musi być czysty (bez nadruków), bo farba załatwi dżdżownice.
kakumbo
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 13, 2010, 18:41:40 »

mam tyle kartonów bez nadruku że ja pier.... . A ta pokrywa ma być cała beż dziur?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 13, 2010, 23:36:59 »

Potrafią wychodzić, więc uwaga. Pokrywa raczej szczelna nie będzie, więc się nie zaparzą.
A papieru musi być tylko trochę z kartka A4.
kakumbo
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 14, 2010, 18:47:37 »

całą kartkę mam do pojemnika wsadzić?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 14, 2010, 20:40:26 »

Kurka wodna, bo zniosę zaraz jajko!  Wink
Odrywasz z kartonu jedną ściankę i taką wkładasz do pojemnika na wierzch. Karton zrobi się trochę wilgotny i w nim, albo pod nim, będą dżdżownice lubiły przesiadywać. Karton jest im potrzebny jako materiał do zrobienia kokonów z celulozy.
Efektów kosmicznych nie ma co oczekiwać, ale się rozmnożą i będą malutkie robaczki, a o to chodzi.
Ziemię z wierzchu zraszać raz na jakiś czas, ale bez topienia robaków  Cheesy

Swoją drogą, dżdżownice są bardzo ciekawe. W czasie suszy wpadają w długotrwałe odrętwienie, z którego zostają przebudzone przez bakterie żyjące w ich przewodzie pokarmowym, o ile warunki się poprawią na odpowiednie do żerowania.
um
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 20, 2010, 20:27:14 »

Zooplankton żywy jest raczej nie do kupienia, ale przecież można karmić suszonym pokarmem, który jest tani. Białe robaki powinny być wyjątkiem, a nie typowym pokarmem.

Pozwolę sobie zauważyć, że zooplankton to są też np. larwy wodzienia, o rozwielitkach już nie wspominając. Prawdopodobnie te rybki można karmić każdym żywym pokarmem, być może z wyjątkiem tego, który opadnie na dno (ale tu się nie znam). Ja osobiście kupuję na zmianę wodzień, ochotkę i tubifex.

Tak na marginesie: pacholęciem będąc, nałapałem sobie w rzece cierników i przez kilka miesięcy trzymałem je w akwarium i karmiłem żywym tubifexem i larwami komarów. Cierniki nie jedzą szuszonych pokarmów i zanim zacząłem karmić żywym, kilka pierwsyzch zdechło mi z głodu. Podejrzewam, że uklejka może być równie wybredna Smiley
kakumbo
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 22, 2010, 19:28:53 »

Dzięki za podpowiedź
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: