Miałem swego czasu podobne objawy i ryby padały jedna po drugiej. Cytuję z ulotki SERY:
Symptomy: wyłupiaste oczy, wytrzeszcz i stroszenie łusek (nie zawsze wszystkie symptomy). [...] Stadium końcowe ze wzdęciem ciała, stroszeniem łusek i wytrzeszczem oczy i wysuniętym do przodu odbytem.
Możliwa diagnoza: - Posocznica lub infekcja nerek, woda zanieczyszczona organicznie
- Wiosenna wiremia, posocznica infekcyjna
Środki zapobiegawcze:- Sprawdzić wodę w szczególności poziom azotanu; przeprowadzić sekcję zwłaszcza tych ryb, które padły
- Sera cyprinopur
- Sera baktopur direct
Od siebie mogę dodać, że użyłem Sera baktopur direct i pomogło bardzo szybko. To jest w tabletkach, pamiętaj żeby nie kupić "Sera baktopur" (w płynie), bo ja tak zrobiłem właśnie i nic nie pomogło. Konieczie Sera baktopur
direct.
Jeszcze od SERY:
Proszę pamiętać: Ten wysoce skuteczny antybakteryjny preparat leczniczy szkodzi także bakteriom pożytecznym, znajdującym się w filtrze. Dlatego też konieczne jest podczas leczenia odłączenie filtra od akwarium i eksploatowanie go np. w wiadrze z wodą!
// EDIT:
W zasadzie, to masz tu tą stronę. Dobrze by były, gdybyś dał zdjęcia, to zobaczymy czy to ta choroba.
(kliknij, aby powiększyć)