Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wyłupisate oczy-skalary  (Przeczytany 5567 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Marzec 30, 2010, 02:27:53 »

Witam

U moich skalarów pojawiły sie wylupisate oczy-tak jakby mialy im wyleciec. Zrobily sie wrecz kilkukrotnie wieksze niz normalnie. Maja trudnosci z oddychaniem. Poza tym zadnych innych objawów. 3 Padły. Oznaki te pojawiaja sie u pojednynczych osobników. Co to może byc, czym to leczyc?

Ph 6,8
NO 3 -10
NO2 - 0
GH- 14
KH 6
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2010, 08:35:49 »

Miałem swego czasu podobne objawy i ryby padały jedna po drugiej. Cytuję z ulotki SERY:
Symptomy: wyłupiaste oczy, wytrzeszcz i stroszenie łusek (nie zawsze wszystkie symptomy). [...] Stadium końcowe ze wzdęciem ciała, stroszeniem łusek i wytrzeszczem oczy i wysuniętym do przodu odbytem.
Możliwa diagnoza:
- Posocznica lub infekcja nerek, woda zanieczyszczona organicznie
- Wiosenna wiremia, posocznica infekcyjna
Środki zapobiegawcze:
- Sprawdzić wodę w szczególności poziom azotanu; przeprowadzić sekcję zwłaszcza tych ryb, które padły
- Sera cyprinopur
- Sera baktopur direct

Od siebie mogę dodać, że użyłem Sera baktopur direct i pomogło bardzo szybko. To jest w tabletkach, pamiętaj żeby nie kupić "Sera baktopur" (w płynie), bo ja tak zrobiłem właśnie i nic nie pomogło. Konieczie Sera baktopur direct.

Jeszcze od SERY:
Proszę pamiętać: Ten wysoce skuteczny antybakteryjny preparat leczniczy szkodzi także bakteriom pożytecznym, znajdującym się w filtrze. Dlatego też konieczne jest podczas leczenia odłączenie filtra od akwarium i eksploatowanie go np. w wiadrze z wodą!

// EDIT:
W zasadzie, to masz tu tą stronę. Dobrze by były, gdybyś dał zdjęcia, to zobaczymy czy to ta choroba.

(kliknij, aby powiększyć)
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 08:44:40 wysłane przez Radziasss » Zapisane

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2010, 08:48:25 »

idealne objawy, własnie tak sie u mnie dzieje,
Dzieki
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2010, 21:41:11 »

ur welcome

daj znać czy coś się polepsza

buli87
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2010, 17:01:46 »

Witam moja rozbora klinowa ma to samo tabletek dzisiaj już nie kupie a do jutra nie wiem czy przetrwa moge jakoś jej pomóc bez tabletek??
SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2010, 17:55:17 »

Mój kirysek spiżowy jest taki inny jak coś ma tak przyspieszone oddychanie a sobie żyje  Roll Eyes

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2010, 21:25:20 »

Witam moja rozbora klinowa ma to samo tabletek dzisiaj już nie kupie a do jutra nie wiem czy przetrwa moge jakoś jej pomóc bez tabletek??
Nie znam sposobu innego niż chemia. Jeśli objawy pojawiły się stosunkowo niedawno, np dziś, to do jutra powinien przeżyć. A jutro z samego rana biegiem do akwarystycznego Wink

sawekw
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2010, 19:17:09 »

a jak chronić filtr? skoro są dobre i złe bakterie..załóżmy, że wybije te złe w baniaczku, a potem podłączę filtr to przecież znów te bakterie się znajdą tam gdzie były bo w filtrze sa i te i te....nie lepiej potem zaszczepić filtr zdrowymi bakteriami?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: