Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Gupik: brak apetytu i niepokojące zachowanie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik: brak apetytu i niepokojące zachowanie  (Przeczytany 2820 razy)
Lily
Nowy
*

« : Marzec 29, 2010, 10:43:36 »

Witam,
Od około dwóch miesięcy mam u siebie akwarium. Miałam 2 skalary i 3 gupiki. Początkowo wszystko było w porządku, ale od czterech dni gupiki nic nie jedzą choć zwykle rzucały się na pokarm. Często kryły się przy filtrze lub grzałce. Wczoraj jeden z gupików zdechł. Pozostałe dwa albo leżą na podłożu, albo 'wiszą' tuż pod powierzchnią wody albo siedzą w roślinach. Mało tego - skalary też przestały jeść. Trzymają się blisko siebie tuż przy podłożu i prawie się nie ruszają. Próbowałam dojść do tego co im jest, ale nie mają żadnych zmian skórnych co wyklucza sporo chorób. Czy ktoś wie co to może być? Akwarium ma 128l, filtr Atman At-f304, temp. 26,5C, a pokarm Supervit suchy, płatkowany. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 11:26:12 wysłane przez Lily » Zapisane
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2010, 13:18:44 »

.Mierzysz parametry?Jeśli tak to podaj je.
Lily
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2010, 21:36:26 »

Nie, niestety nie mierzę.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2010, 22:05:19 »

mi to wygląda na zatrucie jakimiś związkami, NO2 czy NH3 ale bez testów nic nie poradzimy

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2010, 07:10:00 »

Jak to coś z wodą to dawaj 50% podmianę i powinno pomóc bez testów A dla skalarów poszukaj większego domu .

Młode ampularie oddam
Lily
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2010, 11:31:14 »

Zrobiłam podmianę połowy wody z akwa i przyjrzałam się wszystkim urządzeniom. Okazało się, że rurka od napowietrzacza porosła jakimś białym nalotem od wewnątrz, kiedy wymieniłam ją na nową skalary ożywiły się i znów zaczęły jeść. Niestety, dzisiaj w nocy padł mi kolejny gupik ;( a ostatni który mi pozostał, nadal nie chce jeść. Ciągle snuje się tuż pod powierzchnią wody. Dodatkowo, kiedy próbuję ją nakierować na jedzenie przy karmieniu, ucieka bardzo gwałtownymi zrywami nieraz z rozpędu trafiając w szybę lub lekko wyskakując ponad wodę po czym znów się uspokaja i snuje jak wcześniej...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: