Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 3 Ryby padły Pomocy  (Przeczytany 2556 razy)
mariuszzidan
Nowy
*

« : Marzec 18, 2010, 10:29:56 »

Wita. Na Wieczór wszystko było dobrze budzę się rano a tam gupik, brzanka, neonka padły. i moje pytanie jest takie dlaczego moje podejrzenia to : woda za ciepła 29stopni ale na grzałce było 27,5 więc może w domu za ciepło i dlatego tam skoczyła bo chyba nie prze filtry ??druga opcja to taka że może przez stosowanie co2 (bimbrownia) ? 3 to mam filtr eheim 2026 no i nie wiem czy może on powietrza nie daje? ponieważ ładnie pracuje ale nie wiem czy tak musi być czy nie że bąbelków nie widać w akwarium żeby leciały z niego miałem fluval 303 i było widać, no chyba ze podłącze deszczownice to widać, no i może ten filte nie daje powietrza dlatego nie wiem bo to mój filtr pierwszy tej firmy i może tak musi być? proszę o pomoc
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2010, 12:31:59 »

Ile litów ma akwa?
Ile masz ryb?
mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2010, 13:55:47 »

240l ok 80 ryb no ale nie mam dyfuzora przy filtrze eheim tylko rurkę założoną czyli chyba nie napowietrza sie jak nie ma dyfuzora?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2010, 14:05:30 »

Kiedy zalałeś akwarium?
Ile dojrzewało?
Jakie parametry panują w nim?
Ile ryb chodziło mi o dane gatunki np.30 brzanek 20 neonów.
A jakie dokładnie masz gatunki ryb ( podaj łacińską nazwe)?
Czy inne ryby nie mają żadnych objawów?
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2010, 14:23:19 »

Grin Pewnie użył uzdatniacza bo mu w sklepie powiedzieli Smiley a ryby mariuszzidan to wszystkie na raz wpuściłeś czy po 10szt Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2010, 15:24:57 »

Niedotlenienie byś rozpoznał raczej bo skoro już rybki by od niego zdychały to reszta byłą by tuż pod powierzchnią wody i łapczywie łapała powietrze. By dobrze natlenić wodę wystarczy rurkę wylotową ustawić tak by powierzchnia wody się poruszała. (chociaż..nie miałam doświadczenia z używaniem CO2 ..i nie wiem jak ono wpływa na takie dotlenianie)

Temperatura rybek nie zabiła na pewno. Nie 29 * i to przez jedną noc.

Parametry podstawowe wody badasz?

rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2010, 17:01:33 »

240l ok 80 ryb no ale nie mam dyfuzora przy filtrze eheim tylko rurkę założoną czyli chyba nie napowietrza sie jak nie ma dyfuzora?
Mój Boże...8 rybek w 240 l?? ;-//
Co do napowietrzania to nie widzisz czy z wylotu filtra wychodzą bąbelki powietrza?? Czy nie powstają w wyniku wypływającej wartkiej wody z filtra?? Bo podejrzewam że masz założona deszczownię w tym właśnie filtrze. Co2 mogło przymulić rybki ale żeby zabić to jeszcze nie słyszałem. Zwykle po zatruciu co2 wracają do siebie po niedługim czasie. Podaj parametry wody to bedzie można coś więcej powiedzieć.
mariuszzidan
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2010, 18:23:36 »

według mnie to było brak powietrza, bo właśnie nie mam dyfuzora do filtra eheim no i nie miałem brzęczyka żadnego, i według mnie brak powietrza je zabił. BO przecież filtr kubełkowy nie jest do powietrza tylko do czyszczenia wody.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2010, 18:40:18 »

napewno nie przez temperature   i napewno nie z braku tlenu
ja podejrzewam bimbrownie ostatnio kombinowalem  i zrobilem bimbrownie pochodzila przez noc i rano zbieralem kilka krewetek..

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2010, 18:58:40 »

BO przecież filtr kubełkowy nie jest do powietrza tylko do czyszczenia wody.

odpowiednio założona rurka wylotowa od filtra kubełkowego świetnie sobie radzi z napowietrzeniem wody w akwarium.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: