Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Co robić? Rdzawy nalot na szybie akwarium.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co robić? Rdzawy nalot na szybie akwarium.  (Przeczytany 13014 razy)
Fisheye
Nowy
*

« : Marzec 17, 2010, 13:45:01 »

Witam. Mam akwa 21l, a w nim mieszkają: 1 kirys spiżowy i kilka nowo narodzonych gupików. Kilka tygodni na szybie pojawił się dziwny nalot koloru rdzawego na szybie akwa. Na muszlach pojawił się zaś czarny nalot, a gumowa roślinka zrobiła się, no, obślizgła. Po wypłukaniu sztucznych roślinek nalot zniknął, ale 2 dni później znów się pojawił. Tak samo z nalotem na szybie. Światło włączone jest 7 godzin na dobę. Nie mam pojęcia, co się dzieje. Macie jakieś sposoby na pozbycie się tego?

Fisheye- I love animals <!!!>
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2010, 13:57:09 »

Podrzuć jakieś fotki to coś poradzimy Wink

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2010, 14:34:50 »

przedewszystkim muszle i sztuczne rośliny równają się zapewne złym warunkom w akwarium, powiedz mi jak podmieniasz wode i jak dbasz o akwarium.
Kirysek to stadna ryba a to akwa jest dużo za małe na niego

Fisheye
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2010, 14:39:03 »

20% wody podmieniam co tydzień. Jeszcze dodam fotki, ale nie teraz, bo mam limit. Odczyn wody: 7,5 pH. Temperatura wody: normalnie 24 stopnie Celsjusza, ale teraz w moim akwa jest ospa, którą leczę od wczoraj, więc jest 28 stopni. Mogę wyeliminować sztuczne rośliny i muszle, a wtedy mogę kupić prawdziwe roślinki, tylko nie wiem jakie...
Coś jeszcze mam napisać?
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2010, 14:48:22 wysłane przez Fisheye » Zapisane

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2010, 18:16:54 »

Co do nalotu to zapewne jest to jakaś forma głonów tudzież pierwotniaków... glonów najłatwiej się pozbyć sadząc szybko rosnące rośliny takie jak rogatek moczarka, choć do twojego litrażu dobre były by mchy w większych ilościach, uważaj z karmieniem... wręcz teraz podczas kuracji karm je minimalnie i po ospie postaraj się robic podmianke co dwa tyg ponieważ w tak małym zbiorniku cotygodniowe podmiany 20 % mogą skutecznie zachwiać równowage wody

Fisheye
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2010, 19:28:15 »

Dobra, ok. Dziękuję za rady!  Smiley Czy tym mchem może być mech jawajski? Kilka osób mi go poleca.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2010, 19:34:06 »

Może być. Mało wymagający Wink

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2010, 00:42:19 »

Witam. Mam akwa 21l, a w nim mieszkają: 1 kirys spiżowy i kilka nowo narodzonych gupików. Kilka tygodni na szybie pojawił się dziwny nalot koloru rdzawego na szybie akwa. Na muszlach pojawił się zaś czarny nalot, a gumowa roślinka zrobiła się, no, obślizgła. Po wypłukaniu sztucznych roślinek nalot zniknął, ale 2 dni później znów się pojawił. Tak samo z nalotem na szybie. Światło włączone jest 7 godzin na dobę. Nie mam pojęcia, co się dzieje. Macie jakieś sposoby na pozbycie się tego?

Stary kup sobie prawdziwe rośliny bo pewnie z tych sztucznych farba odchodzi stąd ten kolorowy nalot na szybach i muszlach.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2010, 21:49:41 »

Rdzawy nalot najbardziej mi się kojarzy z żelazem, który mógł się wytrącić z powodu braku roślin.

Czy dodajesz jakieś nawozy w ogóle?
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2010, 08:24:37 »

Ja strzelam, że to okrzemki.

Rada - akwa jest małe, więc roboty będzie masa. Najlepiej kupić większe. Im większe akwarium tym łatwiej o równowagę.
Daj prawdziwe rośliny, ja bym dorzucił też tzw. biostarter - czyli bakterie nitryfikacyjne (czy denitryfikacyjne) Smiley w płynie (Sera robi taki preparat - Nitrivec)

I consider myself as a one fish wolf pack
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 01, 2010, 10:02:10 »

Ja obstawiam żelazo, a raczej jego przedawkowanie Wink Wydaje się niemożliwe bo pewnie nie nawozisz bo po co? Grin Ale może się żelazo kumulować przy podmianach i parowaniu wody takie niby zatężanie roztworu Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2010, 11:31:15 »

rdzawy nalot - nie strzelam - okrzemki

250l towarzyskie
60l krewetki RC
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 01, 2010, 11:43:10 »

Ja wiem o jaki nalot chodzii poniewaz sam w 25 l moim szpitaliku pojawia się co jakis czas i mi to na okrzemki nie wygląda, okrzemki są barziej brunatne a ten u mnie jest poprostu rdzawy jasno pomarańczowo/brązowy... i wydaje mi się że to nie to

Fisheye
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 20, 2010, 15:56:30 »

Kirysa się pozbyłam, mchu jawajskiego nie kupiłam. A to dlatego, że w żadnym z odwiedzonym przeze mnie sklepie go po prostu nie zastałam. W dodatku w jednym ze sklepów zoologicznych mówią, że to chwast... Poza tym zakupiłam "ścieraczkę" do szyb i co około dwa tygodnie ścieram ten nalot z szyb. Najprawdopodobniej nalotem są glony, ale nie jestem pewna. Wyjęłam też i wyrzuciłam pomarańczową`roślinę. To przez nią na innych plastikowych roślinach pojawiał się śluz! W każdym razie, sytuacja opanowana! Dziękuję Wam gorąco za pomoc!

Acipenser
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 26, 2010, 13:47:34 »

Rdzawy nalot to na bank okrzemki. Powód - słabe oświetlenie! + przekarmianie ryb + słaba filtracja lub rzadkie podmiany wody.
Jakie masz oświetlenie ?

240 l
4 akary z maronii
pielegnica skośnopręga - para
3 zbrojniki niebieskie
2 kosiarki
żałobniczki - stado

40 l
prętniki karłowate 2 samce + 4 samice
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: