Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 15013 razy)
Radziasss
Zainteresowany
**

« : Marzec 11, 2010, 15:57:05 »

Witam serdecznie, tym bardziej, że to mój pierwszy post tutaj Smiley

Akwarium mam już od paru lat, ale od kilku tygodni (miesięcy?) mam problem z roślinami. Po pierwsze walczę z uciążliwymi glonami. Poza tym rośliny od jakiegoś czasu przestały bujnie rosnąć i karłowacieją. Liście stają się "rzadkie", gniją i skręcają się.
Jeśli chodzi o glony, to próbowałem tabletek Tetra Aqua AlgoStop depot (nie zauważyłem poprawy).
Jeśli chodzi o nawóz, to próbowałem Tetra Plant Crypto oraz Sera Flore Plus (tu również z marnym rezultatem).
Kombinowałem też z oświetleniem - próbowałem zmniejszyć czas oświetlania i natężenie. Metoda prób i błędów raczej jednak się nie sprawdziła, dlatego proszę o pomoc.
Jeśli chodzi o akwarium, to tak:
- oświetlenie: 2 x 30W
- pojemność: 240l
- nawóz: próbowałem Tetra Plant Crypto oraz Sera Flode Plus
- podmiana wody raz w tygodniu (ok. 20% zbiornika)

Zdaję sobie sprawę, że oświetlenie może nie być wystarczające, jednak chciałem zaznaczyć, że rośliny, jeszcze do niedawna pięknie rosły, puszczały nowe pędy, więc problemu doszukiwałbym się gdzie indziej. Myślicie, że przyczyną że może to być zbyt mała ilość CO2?

Co do glonów, to atakują one głównie korzenie/skały (co nie jest bardzo uciążliwe), ale także rośliny, a w szczególności upatrzyły sobie anubiasa - zdjęcia poniżej:

A tutaj jeszcze zdjęcie rośliny Echinodorus barthii, gdzie widać poskręcane liście.

Jeśli możecie coś doradzić, będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2010, 16:20:17 wysłane przez Radziasss » Zapisane

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2010, 20:23:38 »

Małe zdjecie więc slabo widoczne są glony. Napisz jaki kolor maja glony, na zdjeciu chyba brunatne. Jeżeli to one to podstawowy bląd to masz za slabe oswietlenie. 2x30W na 240L to zdecydowanie za mało. Zbyt slabe oswietlenie sprzyja powstawaniu glonów brunatnych.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2010, 20:29:31 »

proponuje również żelazo, potas.Podmiane wody 20% co kilka dni. Zwalczanie za pomocą środków chemicznych raczej nie pomoże. Dodaj więcej oswietlenia.

Mój baniaczek
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2010, 21:44:54 »

Małe zdjecie więc slabo widoczne są glony.
Kliknij na zdjęcie, to będziesz miał duże...... glony są ciemne, wręcz czarne. W dotyku bardzo twarde, nie da się ich zeskrobać z liścia w żaden sposób.
Mówicie, że mam zwiększyć oświetlenie? Słyszałem, że to właśnie przy większej ilości światła glony szybciej się rozmnażają.
Chcę zmajsterkować bimbrownię. Myślicie, że to dobry pomysł? Poprawi w jakiś sposób kondycje roślin, czy raczej nie?

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2010, 10:19:02 »

zależy jaki masz baniaczek, przy 240l bimbrownia jest
 malo wydajna. W moich 112 L zdaje egzamin w 100%, roślinki pięknie rosną. Jest tylko jeden efekt uboczny zastosowania bimbrowni......... częste cięcie roslinek  Smiley

Mój baniaczek
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2010, 10:36:43 »

W walce z glonami najlepsza jest... cierpliwość Wink

Jako początkujący akwarysta ciężko było mi uwierzyć kiedy koledzy z forum mówili że z glonami pomoże podmiana wody i większa ilość roślinek. Podmieniam wodę raz w tygodniu, roślinek też nie mam jakoś dużo a glony ustępują same, tak więc nie kłamali;)

Zamontowałem także bimbrownie, mam 220l a jej działanie zdecydowanie widać na roślinkach, tak więc jeśli możesz to ją zbuduj na pewno to nie zaszkodzi.

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2010, 10:53:09 »

To że masz za mało światła to wiesz, ale chyba nie wiesz że masz go za mało przynajmniej o połowę.
W takim ukladzie ani bimbrownia ani nawozy raczej roślinom nie pomogą a wręcz mogą pomóc glonom. Światło jest u Ciebie najsłabszym ogniwem i kombinacje z całą resztą niewiele dadzą.
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2010, 11:03:56 »

Dzięki za wasze spostrzeżenia i sugestie. Na początek spróbuję zrobić bimbrownię i zwiększę częstotliwość podmian wody do ok. raz na 4 dni. A w niedługim czasie pomyślę o wymianie oświetlenia. Rozumiem, że wiąże się z tym zakup i wymiana całej instalacji? Ktoś z Was może robił coś takiego i może podpowiedzieć czego będę potrzebował? A może macie sprawdzone i Waszym zdaniem niezawodne instalacje? Jaka moc oświetlenie będzie odpowiednia?

Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2010, 11:10:52 »

Możesz dołożyć jeszcze jedną 39W świetlówkę, będzie wtedy znacznie lepiej. Pytanie jak długą masz pokrywę i jaka świetlówka się tam zmieści...

Tutaj masz przykład zestawu oświetlenia do pokrywy 2x30W
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/modernizacja-pokrywy/modernizacja-pokrywy-zestaw-1x39w-p-4623.html

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2010, 11:11:42 »

Ogólnie przyjęty standard to 0,5 W/L. Jeżeli jednak planujesz nawożenie, CO2 albo jakieś ciekawsze rośliny to lepiej zrób z nadwyżką.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2010, 11:20:48 »

Mówisz że rośliny przez parę lat rosły dobrze a ostatnio są problemy pytanie czy mówisz o tych samych roślinach czy o nowo posadzonych ? Jeśli te same rośliny rosły przez kilka lat dobrze to nie może to być wina światła no chyba że cały czas masz te same świetlówki wtedy należy je wymienić i po kłopocie .
Tabletki na glony i te nawozowe sobie daruj szkoda kasy .Na moje oko amatora to w dno kulki gliniane spore podmiany wody do tego sporo potasu i kilka szybko rosnących i pływających roślin powinno pomóc

Młode ampularie oddam
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 12, 2010, 11:52:13 »

Mówiłem o tych samych roślinach, które wcześniej rosły bardzo dobrze. Dlatego też pisałem, że problem leży raczej nie w kwestii oświetlenia (chociaż jak już wszyscy, włącznie ze mną zauważyli, że jest ono również nieodpowiednie). Świetlówki Philipsa TL-D (90cm długie i raczej ciężko będzie zmieścić tam więcej sztuk. Są mocniejsze o tych samych rozmiarach? Tak wiem, pewnie nie ma...), faktycznie nie były już wymieniane jakiś rok. Akwarium 120cm szerokości, ale coś mało miejsca pod tą pokrywą (patrz: zdjęcie).
Zabieram się za budowę bimbrowni  Wink

(kliknij, aby powiększyć)

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 12, 2010, 12:00:19 »

możesz smiało dodac jeszcze jedną świetlówkę, jak to zrobić? info masz pod linkiem

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/modernizacja-pokrywy-c-24_307.html

Mój baniaczek
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 12, 2010, 13:07:14 »

Spokojnie starczy Ci miejsca na świetlówkę 39W T5. Może nawet 54W T5 chociaż może być ciasno.

Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 12, 2010, 13:58:37 »

Ta 39W faktycznie, powinna się chyba zmieścić. Zrobiłem bimbrownię, zajęło mi to maksymalnie godzinę, najwięcej czasu spędziłem nad dyfuzorem. Ostatecznie zrobiłem go z buteleczki po wodze utlenionej Smiley  i widzę, że bąbelki już idą.
Jeszcze co do roślin pływających, to swego czasu rozrastały się do tego stopnia, że raz na jakiś czas wyrzucałem część z nich lub wydawałem znajomym. Teraz to znajomym się rozrastają i ja muszę brać od nich...... Szukałem jej potem w sklepach, ale nie znałem nazwy, więc ciężko było znaleźć coś podobnego. Wiecie może co to?

(kliknij, aby powiększyć)

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: