Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Neolamprologus brevis-rozmnożyły się, tylko czym karmić?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neolamprologus brevis-rozmnożyły się, tylko czym karmić?  (Przeczytany 3629 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Marzec 06, 2010, 12:21:28 »

Chciałbym się pochwalić:
dziś w akwarium zobaczyłem kilka przecinków-na 100% Neolamprologus brevis, bo przecież nie ampularie Smiley
Stąd moje pytanie: czym je karmić? Kupiłem spirulinę w pyle i Sera Mikropan.
1.Czy przez najbliższe 2 miesiące starczy im tak zróżnicowana dieta?
2.Czy jak młode podrosną, to dorosłe nie będą ich "biły", czy tworzą takie kolonie jak np. Księżniczka z Burundi?
 Huh

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2010, 12:29:50 »

Przez 2 miesiące powinna im taka dieta wystarczyć, ale możesz to urozmaicić o jakąś artemię itp. Jeżeli będą wychowywały się z rodzicami, to nie powinny się "bić". Wink
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2010, 12:35:26 »

Czy podczas kolejnego tarła rodziców nie będą odganiane w tragiczny sposób? Mam na myśli pozbywanie się dzieci przez rodzicó na rzecz nowych dzieci? Cool

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 12:38:26 »

No kolejne tarło to już co innego. Pamiętaj, że wtedy liczy się tylko matka i ojciec, no i przyszłe dzieci. Może tak być, że rodzice nie będą chcieli, aby ich potomstwo było zagrożone innymi dziećmi. Z resztą Wink tak jak w życiu. Jak urodzi się dzidziuś to tylko on się liczy. Ja bym w takowym przypadku oddzielił rodziców.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 15:08:57 »

No to w takim razie zaczynam myśleć o szóstym akwarium Smiley Myślisz, że 40 litrów starczy podrośniętemu potomstwu? Czy może lepiej coś większego? Nie mam zbytnio miejsca na akwarium...a bardzo bym chciał... Cheesy

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2010, 15:25:46 »

Im więcej tym lepiej, ale 40'ka na muszlowce powinna starczyć Wink.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 15:31:39 »

Mam nadzieję tylko, że nie ma tam ze 40 sztuk narybku, bo co ja z takim fantem zrobię?! Poszperam troszkęw internecie, może znajdę jakieś tanie i niskie akwarium z pokrywa firmową...pozdrawiam i dziękuję za rady.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 17:47:48 »

No kolejne tarło to już co innego. Pamiętaj, że wtedy liczy się tylko matka i ojciec, no i przyszłe dzieci. Może tak być, że rodzice nie będą chcieli, aby ich potomstwo było zagrożone innymi dziećmi. Z resztą Wink tak jak w życiu. Jak urodzi się dzidziuś to tylko on się liczy. Ja bym w takowym przypadku oddzielił rodziców.

Nie zgodzę się. Ryby opiekujące się potomstwem nawet jeśli przystąpią do kolejnego tarła - najprawdopodobniej będa większą uwagę poświęcać starszemu potomstwu, a gdy te będzie zjadać ikrę - rodzice nie powinni reagować. Zostaw larwy ze starymi i karm dobrze 3 raz dziennie młodzież. Wodę podmieniaj i patrz co sie dzieje Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2010, 19:23:49 »

To zależy w jakim wieku są młode z 1 miotu. Jeżeli już dorosną to na pewno rodzice nie będą się już nimi zajmowali i będą je traktować jako coś, co przeszkadza im w tarle.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 19:26:09 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 22:28:30 »

Wiele też zależy od poziomu stresu w akwarium. Rodzice mogą być zaniepokojeni zbyt dużą liczebnością innych ryb w akwarium i w ogóle nie przystąpić do tarła.Z tego powodu mogą też zwyczajnie zjadać własną ikrę jeśli ją złożą.
To jeden z przykładów. U każdego sytuacja może być inna więc obserwuj.Na przyszłość będziesz wiedział czy musisz zabrać młodzież czy możesz zostawić. A i to zależy co chcesz osiągnąć.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2010, 23:27:19 »

To zależy w jakim wieku są młode z 1 miotu. Jeżeli już dorosną to na pewno rodzice nie będą się już nimi zajmowali i będą je traktować jako coś, co przeszkadza im w tarle.

Do momentu jak starzy będą się opiekować potomstwem z 1 miotu, będzie ono dla nich ważniejsze, nawet jeśli złożą ikrę.
Jak potomostwo będzie samodzielne w pewnym momencie zostanie przegnane z terytoriu (muszli) ale prędzej młodzież sama wyruszy na podbój świata, pozdrawiam.

I consider myself as a one fish wolf pack
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: