paktofonika
Nowy

|
 |
« : Marzec 04, 2010, 21:48:39 » |
|
Witam mam problem z tymi rybami mam samca i samice o wielkosci 8 cm i akwarium 90L dałem tam duzo roślin pływajacych i te stojące są juz 3 tygodnie w tym akwarium mają zarcie oświetlenie bardzo dobrę napowietrzanie az na całe akwarium filter i swiatło caly czas działa... 28-30 woda lux super i nie mogę ich rozmnożyć przez 2 tygodnie tylko się skubio nawzajem i nic ani gniazda nie mogę zobaczyć nic ... proszę o pomoc ! Proszę  (
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2010, 21:58:32 » |
|
daj może foty na początek tych ryb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2010, 22:19:47 » |
|
rzeczywiście para, zwróciłbym uwagę co by zbyt duży ruch tafli "nie rozbijał" gniazda, czy samiec w ogóle buduje gniazdo? zerknij może tu: http://www.akwarium.vegie.pl/gurami.htmlja już tu raczej nie pomogę, z labiryntów tylko raz udało mnie się rozmnożyć wielkopłetwy ale byłem bardzo młody i nie poradziłem sobie z odchowaniem narybku, może ktoś jeszcze się odezwie? Z rozmnażaniem to nieraz tak jest - niby wszystko gra a jednak nie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paktofonika
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2010, 22:22:47 » |
|
No dziękuje za link zaraz przeczytam a co do gniazda to nie są bomble na roślinach ale nie mam pojęcia czy to filtr czy to gurami... ale z tego co czytałem i to nie jedną strone gdy ikra jest w gniezdzie to nie przeszkadza gdy odpłyną samiec spowrotem je wsadzi spróbuję na jutro zrobić te zdjęcia z tymi bomblami na roślinach czekam na dalsze wypowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
peyooo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2010, 22:48:43 » |
|
Napisz coś o parametrach wody. Czy te muszle są prawdziwe? Bo jeśli tak, to mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na wodę. Poza tym ograniczył bym strumień z filtra, a nawet całkiem zlikwidował no i napowietrzanie przed złożeniem ikry nie ma sensu - to labirynty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paktofonika
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2010, 22:53:06 » |
|
To co oni filtra nie muszą mieć ?? napowietrzenia a z czego zrobi gniazdo z bąbli ale od filtra ?
Ps.. ta muszla jest prawdziwa ale była ukropem polana i preparatami : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
peyooo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2010, 23:23:34 » |
|
Włączanie filtra zanim nastąpi tarło nie jest konieczne o ile jest to zbiornik tarliskowy i do tarła dojdzie w góra kilka dni. Natomiast jeśli jest inaczej to lepiej użyć tradycyjnego filtra gąbkowego takiego z zakrzywioną rurką ponad lustro wody zasilanego brzęczykiem i ustawić minimalny przepływ. Wszystko po to aby ruch tafli był jak najmniejszy. Napowietrzać będziesz musiał(-ła) mocno ale dopiero kiedy będą małe i zanim wykształci im się aparat labiryntowy. Proponuję żebyś trochę jeszcze poczytał(-ła) na temat labiryntowców i sposobu w jaki oddychają, bo na pewno nie robią gniazda "z bąbli od filtra" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agrest
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2010, 23:25:39 » |
|
Witam muszle wyjazd światło zbyt intensywne szczególnie na foto napowietrzanie zredukować tafla spokojna zasłonic i nie denerwować jaka temp.? mało miejsca trochę pusto - -u mnie lepiej było nie raz gdy była gęstwina i powierzchniowe-samiec budował gniazdo w oparciu o liście roślin będące w ciągłym ruchu, ale delikatnym z filtra kaskadowego-pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paktofonika
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 04, 2010, 23:29:20 » |
|
wode mam 26-30 filter na noc wyłączyłem jutro zrobie bardzo mały przypływ ... bo za duzo chodzi cale akwarium sie trzęsie słuchajcie a mam pytanie jak ile trwa budowa gniazda i jak je mam zobaczyć ze jest te gniazdo ? i ze tam ikra jest ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paktofonika
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 04, 2010, 23:29:40 » |
|
a co do swiatła to za ostre ? za jasne moze ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszn
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 07, 2010, 20:57:19 » |
|
No to i ja się wypowiem jako że tydziń temu zostałem wujkiem 200 gurami po czym padła ich mamusia ale tatuś wychował jak trzeba... po odłowieniu go do ogólnego było spokojnie aż do dzisiaj rano skubany zrobił gniazdo i dusił samicę... moje reakcja była spontaniczna... małe gupiczontka won do 20l a na ich miejsce przyszła parka guramców (akwarium 62l) gniazdo zrobione na wgłębce i pisti..(jak ktoś nie dowierza mogę wysłać foto) w 62l znajduje się filterek (chodzi na opór) grzałeczka (spokojne 28-29stopni) narazie nie podłaczam napowietrzania bo są bąbelki i samiec poprzednim razem wypchał kamień napowietrzający z dala od maluśkich gurami(zmyślna bestia) oświetlenie jest ale wyłaczone bo to akwarium stoi 30cm od ogólnego 200l to nieświecę (chyba wolą bez światła a i jak każdy wie światło zabija ikrę) Samiec pływa i kotłuje samicę troszkę już ja popichacił (ogonek taki rozdwojony jest) ale samica mu się daje i się pocierają jak również samiec wyciska samicę (lecz narazie ikry nie widać)
wode mam 26-30 filter na noc wyłączyłem jutro zrobie bardzo mały przypływ ... bo za duzo chodzi cale akwarium sie trzęsie słuchajcie a mam pytanie jak ile trwa budowa gniazda i jak je mam zobaczyć ze jest te gniazdo ? i ze tam ikra jest ?
no u mnie wszystko stoi w miejscu więc filterek niczego nie psuje samiec w akwarium tarliskowym zbudował gniazdo w przęciągu godziny ale podpływa co raz i pompuje bąbelki nowe (gniazdo jest na połowę akwarium ma ten talent konstruktorski) a ikra wygląda podobnie jak pianka samca lecz pianka jest taka jak by biały z połyskiem a ikra jest biały matowy i bardziej przezroczysty niż biały..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 21:01:21 wysłane przez lukaszn »
|
|
|
|
|
|