Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ilość światła na 1 l w 200 l akwa ?  (Przeczytany 1658 razy)
lidia
Zainteresowany
**

« : Luty 04, 2005, 11:23:02 »

Mam 3 świetlówki - 30 W, Gro-Lux, Power-Glo i Philips TLD 830. Czy to nie za duże oświetlenie jak na  1 l i czy dobór świetlówek jest odpowiedni. Na ile godzin dziennie powinnam załączać światło?

sulika
Gobius
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2005, 12:03:29 »

W akwariach roslinnych, gdzie zalezy nam na bardzo dobrym i szybkim wzroscie rosnin, przy podawaniu CO2, przelicza sie minimum 0.5 W/l wody akwariowej. Czyli w Twoim akwarium powinno byc wtedy ok 100 W. Twoje 90W bylyby niezbednym minimum. Prawdopodobnie nie podajesz CO2 a Twoje akwarium jest srednio porosniete roslinami /to tylko zalozenie/ czyli uwazam, ze masz ciutke za duzo swiatla - moze wystapic plaga glonow. Mozesz swobodnie wylaczyc jedna swietlowke lub zabrac sie za akwaria holenderskie :wink: Moim zdaniem przy trzech swietlowkach jedna z najlepszych kombinacji byloby na przod dac Power-Glo a pozniej kolejno Flora-Glo i Aqua-Glo /polecam lampy Hagena bo nigdy na nich sie nie zawiodlem/. Oswietlenie powinno dzialac mniej wiecej 10-12 h dziennie. Poza tym zacznij nawozic czyms roslinki na pewno uzyskasz pozadany efekt wzrostu roslin :wink:

Pozdrawiam
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2005, 13:09:05 »

Dzięki za podpowiedź. Mam sporo roślin jak na akwa ogólne, jednak to nie holenderskie. Podaję CO2 z bimbrowni. Tlen dla ryb załączam nocą dwukrotnie na jakieś 1,5 godz za każdym razem. Boję się glonów, dlatego zadałam to pytanie. Rośliny mi rosną, ale zwiększyłam oświetlenie ze względu na czerwone odmiany, które wcześniej nie chciały się trzymać. Zwiększyć ilość roślin, a wtedy plaga glonów mnie nie dopadnie?

sulika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: