Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: swietlówki trójpasmowe??  (Przeczytany 6000 razy)
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« : Luty 02, 2005, 21:25:26 »

witam... to kolejny topic poświęcony świetlówkom ale opcja SZUKAJ nie pomogła... nic o świetlówkach trójpasmowych nie znalazłem...
pewnie to coś banalnego ale czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tymi świetlówkami jednopasmowymi i trójpasmowymi??
sprzedawca w sklepie z oświetleniem doradził mi żebym do mojego akwa wrzucił jedną świetlówkę jednopasmową (już ją mam - 15W Tungsram F33 Cool Light za 7,70 pln) a drugą miałaby być jakaś trójpasmowa świetlówka OSRAM... teraz musze na nią czekać pewnie z dwa tygodnie bo będą ją sprowadzali z samych Niemiec Smiley specjalnie dla mnie (ma kosztować podobno ok 15 pln Smiley )... jednak ja jestem mało cierpliwym człowieczkiem i zastanawiam się czy nie kupić po prostu innej świetlówki... tylko nie wiem co znaczy ta TRÓJPASMOWA  :twisted:  
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2005, 02:07:25 »

To w Polsce już trójpasmowych nie ma  :mrgreen:  Bez przesady, facet ci poprostu wciska kit. Może czasami być problem z dostaniem, chociaż jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją - w promieniu 15km bez problemu mogę dostać świetlówki trójpasmowe o barwie od 3000K do 6500K jak nie philips`a to osram.
Powiedz temu pseudo sprzedawcy żeby ci zamówił Osram Luminux 865 (ew. 860) lub Philips`a TLD 865. Żeby ci tylko tego philipsa z Holandii nie sprowadzał  :wink: , (częsty import  tych świetlówek z tego kraju). Wiesz co najlepiej zmień sklep, bo ten "gość" naprawdę mało wie, świetlówką jednopasmową to może sobie korytarz albo piwnice oświetlać a nie akwarium, jeśli zależy ci na roślinach to tego Tungsrama też wymień na jedną z w/w.Jeśli chodzi o cenę to kupowałem w zeszłym tygodniu Philipsy TLD 865, 58W kosztował 13,50zł a 36 W 11,50zł, 18W powinien być jeszcze tańszy.
Co do różnicy miedzy jedopasmowymi a trój...  to trochę się lenisz, wpisz w GOOGLE hasło świetlówka trójpasmowa a nie bedziesz wiedział od czego zacząć.

385 l - dyskowce
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2005, 09:20:33 »

bez przesady Smiley na GOOGLE'ach wyskoczyły mi dwa (2) wyniki Smiley
ale dzięki... już wiem na czym stoję...
rozejrzę się w innych sklepach z oświetleniem... szkoda tylko że nie mogę użyć 2x18W tylko 2x15W (za krótkie akwa - dokładnie 60 cm). 15W są trudniej dostępne i nawet droższe niż standartowe...

skoro już zacząłem dyskusje to będę brnął dalej...
czy ktos kupowal 15W Luminuxy 860 lub TLD 865 ?? bo jak nie ma takich w sprzedaży albo są dużo droższe to ja rezygnuję - pusty portfel...
co byscie powiedzieli na zakup 18W swietlowki i zamontowanie jej ukosnie (pokrywa 60cm) w pokrywie?? pokrywa jest wlasnej roboty (prostokątna) wiec miejsca w niej bardzo duzo... do tej skosnie zamontowanej 18W moglbym dolozyc 15W a moze nawet dwie...

www.zobaczsiebie.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2005, 15:38:56 »

bez przesady  na GOOGLE'ach wyskoczyły mi dwa (2) wyniki  

Jeśli chcesz coś znaleść trzeba trochę pokombinować, , zmiana liczby pojedynczej na mnogą i z 2 masz 112 wyników : http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%C5%9Bwietl%C3%B3wki+tr%C3%B3jpasmowe&btnG=Szukaj&lr=  Cheesy
czy ktos kupowal 15W Luminuxy 860 lub TLD 865 ??

Wg katalogów Osram i Philips nie produkuje takich świetlowek.Jedynie o barwie 4000K (840). Przy 18W mozesz już wybierać 830, 840, 860 lub 865. Cen niestety nie znam.

385 l - dyskowce
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2005, 16:32:07 »

Cytat: Sebastian
To w Polsce już trójpasmowych nie ma  :mrgreen:  Bez przesady, facet ci poprostu wciska kit. Może czasami być problem z dostaniem, chociaż jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją - w promieniu 15km bez problemu mogę dostać świetlówki trójpasmowe o barwie od 3000K do 6500K jak nie philips`a to osram.

no widzisz Sebastianie... mój problem polega na tym, że w Tychach nie umiem nigdzie dostać świetlówek trójpasmowych 15W... jak już znajdę to zwykłe - OSRAM BASIC czy inne TUNGSRAMY a trójpasmowych jak na lekarstwo...

Wg katalogów Osram i Philips nie produkuje takich świetlowek.Jedynie o barwie 4000K (840). Przy 18W mozesz już wybierać 830, 840, 860 lub 865. Cen niestety nie znam.

jak sam napisałeś cięzko mi będzie dostać 15W o odpowieniej (wyższej)barwie. a żółte światło mi się nie podoba  Sad  czy hagen robi 15W MARINE-GLO??

www.zobaczsiebie.pl
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2005, 16:41:02 »

Na http://www.um-um.pl/ jest świetlówka Marine Glo 15W za 44.30zł... Więc prawdopodobnie Hagen produkuje tak owe... :wink:

EDIT: To mój 150 post :!:  :roll:  Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: