1 neon
4 glonojady
2 molinezje
2 symy
2 bocje
1 kosiarka
1 pyszczak
1 nie wiem jaka
2 danio
No tak... Zacznę od
Neonów. Neony to ryby stadne powinno się je trzymać w stadkach MINIMALNIE 6-10 ryb! Taka ryba czuję się samotna, bo nie widzi innych przedstawicieli swojego gatunku i po jakimś czasie zdycha. Po z tym Pyszczak to zdecydowanie nie ryba do towarzystwa dla tak małej ryby!!
Glonojady, molinezje ryby spokojne, nie duże, mogą zostać...
2x sumy. Dorastają do 20cm długości i też nie pasują do obsady. Lepiej je odsprzedaj lub oddaj...
2x bocje 1x kosiarka za duże
dalej
1x pyszczak Tą rybę musisz oddać na pewno, bo jak widzę to nie masz biotopu tanganika, w którym panują całkiem inne warunki.
Porównanie:
Neony Pyszczaki
PH - 6-6,5 7,5-8,5
GH- 5 15-20
Temp- 23-25 24
1x nie wiem jaka Jak to?? To Ty nie wiesz co trzymasz w akwarium??
2x danio Razem z małymi rybami z Twojego akwarium jak molinezje, glonojady czy...hmmm mogą zostać, ale musisz dokupić ich jeszcze kilka, bo to też ryby stadne i zmarnieją nie mając z kim pływac.
Reasumując. Obsada do natychmiastowej wymiany, inaczej nie unikniesz przykrych wydarzeń. Lepiej im zapobiec, więc musisz "wywalić" Sumy, Bocje Kosiarkę, PYSZCZAKA oraz nie wiem jaką.
Nie wiem jaki masz litraż akwarium ale nowa obsada powinna być taka: (na akwarium do 100l)
10-20 Neonków
4 Glonojady
2-6 molinezje
8-12 Danio
Przy wyborze kolejnych ryb do obsady, przeczytaj pierw o ich wymaganiach, preferencjach oraz do jakich rozmiarów dochodzą, potem spytaj na forum czy taka obsada nie bedzie sie "gryzła".
Nie powinieneś mieszać skrajnych biotopów jak w przypadku pyszczaków i neonków.
Ryby stadne powinny żyć w stadzie. Przyjmuje się, że na 1 centymetr długości ryby powinien przypadać 1 litr wody (chyba, że coś pokręciłem to mnie poprawcie)
sprzet
filtr eheim ecco 2230
grzałka comfort zone anq 75
swietłowki niewiem jakie
Na świetlówkach powinno być napisane jaki to rodzaj i jaką mają moc.
Grzałka i filtr mogą zostać.
roslinki
glossostigma elantoides
moczarka
rogatek
nurzańec
kabomba
1 niewiem jaka
1 niewiem jaka Dowiedz się jak najszybciej co to za roślina. Najprościej to zrób zdjęcie i tu sie zapytaj :
http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/prosby-o-identyfikacje-roslin/ Co do roślin to zobacz i napisz nam jaką masz świetlówkę, wtedy Ci doradzimy. Myślę jednak, ze jeśli uparcie chcesz mieć w akwarium dywanik z Glossi to nie unikniesz wymiany lub kupna nowego oświetlenia

Jak na razie tyle mogę Ci doradzić

Nie załamuj się, nie takie głupoty się robiło