Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem ze ślimakami..  (Przeczytany 8400 razy)
snadek
Nowy
*

« : Luty 07, 2010, 22:20:22 »

Witam wszystkim.. nie wiedzialem w jakim dziale założyć ten temat...
Jakiś rok temu miałem akwarium i miałem straszny problem ze ślimakami takimi małymi nie mam pojęcia skąd się tam wzięły ale nie dało rady ich się pozbyć (wymienialem wode, środki chemiczne) Ale miejsza z tym.. ślimaki te żyły w kamyczkach.. i były ich setki:) Akwarium zdecydowałem się zlikwidowac z inny względów teraz chce je reeaktywować:) hehe i tak te kamyczki wciąż mam, stoją w wiaderku w piwnicy.. Teraz zastanawiam się czy uyżyc tych kamyczków do akwarium czy lepiej kupić nowe żeby sytuacja ze ślimakami się nie powtórzyła...
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2010, 22:22:42 »

Żyły w kamyczkach? To był jakiś pumeks?
Jak cos zylo to dawno sie wyszuszyło, pozatym slimaczki przybywaja najczesciej wraz z roslinami.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2010, 22:25:05 »

hmm to na przyszłośc przy zakupie roślin jak się zabezpieczyć żeby nie przynieśc ślimaków do akwarium? jakoś przemywać rośliny?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2010, 22:25:17 »

Wszystko zależy od tego, jakie to były ślimaki. Niektóre zatoczki spokojnie przeżywają rok bez wody i jedzenia.
Zawsze można je upiec (kamyczki), jeśli się obawiasz gości.
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2010, 22:29:26 »

nie wiem jaki to gatunek był... byly takie malo strasznie kruche i składały jajeczka wszedzie gdzie się dało pod taflą wody..
Mateusz93
Zainteresowany
**

54l (profil)

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 22:30:14 »

taka rada, jak byś miał znowu ślimaki w akwarium, to polecam kupić niedużo ślimaków anatome helena (ja miałem wielką plagę zatoczków i kupiłem 3 helenki i spokojnie sobie poradziły;) teraz już nie mam zadnego ślimaka w akwa, oprócz helen Cheesy) z wyglądu ładne i zjadają wszystkie inne ślimaki, zostają tylko skorupy po ślimakach.

tu zdj. w razie czego http://img142.imageshack.us/img142/8718/img1306.jpg

Pozdrawiam! Wink

snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2010, 22:31:59 »

zrazilem się do ślimaków i niechce mieć żadnych:P Ale dzięki za rade:))
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2010, 22:37:57 »

A ile L ma twoje akwarium, bo jak 300L to kup bocje Grin

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2010, 22:42:12 »

112 tylko niestety;)

a tak jak juz ktos tu zagląda na ten wątek to planuje obsade tego akwarium w takim składzie
Ja planuje zrobić taką obsade przy Akwa 112 L.
15-20 Neonków innesa
5 otosków
Jeden Bojownik Samczyk
5 Kirysków

i nie wiem co jeszcze do tego szanownego grona dobrać:P Prosze o rady:)
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2010, 22:47:34 »

Moze pielegnice ramizera? Potrzebujesz tylko parke Grin ale do takiego L to mozesz 2...

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2010, 22:50:33 »

Ładne rybki Tongue te ramirezy;P
a mam jeszcze jedno pytanie czy do tego składu Bocja by pasowała?
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 07, 2010, 22:53:58 »

tak na zabezpieczenie przed slimakami:P
zybi
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2010, 22:59:25 »

Moim zdaniem ślimaki są bardzo pożyteczne w akwarium, niszczenie ich powoduje w jakimś stopniu przerwanie łańcucha pokarmowego. Są same +. Zjadają nie zjedzony przez ryby pokarm, gnijące rośliny, glony, obumarłe ryby. To, że przez chwilkę jest ich dużo na szybie nie powinno przeszkadzać jak znikną glony z szyby to ślimaki też znikną w trawie Smiley. Żebym nie miał ślimaków to akwarium musiałbym non-stop czyścic Smiley a tak dużą część roboty odwalają organizmy w nim żyjące Smiley Powodzenia Smiley (nie niszcz ślimaków - to moja rada Smiley)
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2010, 16:10:51 »

Ja bym wywaliła te kamyki - kupno nowych będzie Cię kosztowało mniej pieniędzy i przede wszystkim nerwów, niż walka z tymi przebrzydłymi ślimakami (też w swoim czasie miałam ich plagę, już wole walkę z glonami). Jeśli chodzi o mycie nowych roślin to z mojego doświadczenia wynika, że wystarczy w zwykłej wodzie tylko baaardzo dokładnie. A rok temu jak miałam plagę ślimaków (ciężko było na szybie znaleźć miejsce od nich wolne) to pozbyłam się ich stosując preparat Sera snail ex - dwa razy i po ślimakach.
snadek
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 08, 2010, 20:20:30 »

okazało się jednak, że kamienie z poprzedniego akwarium stały na dworzy przez całą zimę:P i myśle że ślimaki jak tam było to już ich nie ma.. teraz czekam aż mi odmarzną, potem je wygotuje po dwa razy i myśle że problem ślimaków powinien zniknać...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: