|
mdramski
|
 |
« : Styczeń 29, 2005, 02:56:05 » |
|
Zakochałem się w tej rybie  A, że przecież w 60 litrach nie będę takiego smoka trzymał, w związku z tym mam pytanko - ile Waszym zdaniem powinna wynosić minimalna długość zbiornika dla niego ? A nuż mi się zmieści... Pytam dlatego ponieważ według znalezionych przeze mnie informacji ta długość się waha i to sporo. Poza tym i tak mam w planach zmianę zbiornika, więc zakup chcąc nie chcąc mnie czeka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2005, 04:44:33 » |
|
To prawda różne żródła podają sprzeczne info na temat jego długości, ale myślę że jak mu sprawisz dobre warunki to do 40cm napewno urośnie. Oczywiście aby taki duży urósł potrzeba lat ale jako młody bardzo szybko rośnie. Też mam tego typka bo bardzo mi się podoba i niestety w ciągu pół roku urosł mi do12cm! Co mnie trochę przeraża , warto dodać że gibicepsy jak i wiele innych zbrojników potrzebują do życia normalnego jedzenia ,nie tylko celulozę z korzenia czy glony, trzeba je karmić ochotką innymi robalami czy sercem wołowym, rośnie wówczas jak na drożdżach. Przez okres np. roku w 60tce możesz go potrzymać ale potem niestety przesiadka do większego akwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2005, 04:50:38 » |
|
Zamierzam postawić zbiorniczek ok. 80-100 cm długości, ale ten smok niestety wielki może urosnąć. Boję się, że to będzie za mało, a chciałbym aby czuł się u mnie dobrze. Cóż, najwyżej poczekamy na lepsze czasy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2005, 05:56:22 » |
|
No to powiem ci numer mój znajomy ma akwa odł. 70cm wys.ok 50cm i w tym akwa ma oprócz innych ryb jednego smoka-gibicepsa który ma już ok.25cm nie ma żadnych korzeni karmi tylko suchymi płatkami tetry, nieprawdopodobne , a jednak! Inna rzecz że w starszym wieku ta ryba nie za wiele się rusza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2005, 06:06:42 » |
|
Ale faktem jest że to piękna ryba tez ja bardzo lubię i co ciekawe jako jeden z niewielu zbrojników nie je roślin, owszem swoją masą nieraz mi wyrywa anubiasy ale tak poza tym roślin nie zauważ w przeciwieństwie do innej piekności jaką jest panaqua nigrolineatus, to jest dopiero cudo ale niestety ta ryba to mały tartak, mieli wszystko łącznie z roslinami. Marzy mi się kiedyś założyć zbiornik o dł.120cm w którym trzymałbym różne piękne smoki. Zbrojniki po bocjach, kiryskach to moja trzecia wielka miłość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2005, 09:54:50 » |
|
niektorzy na forum trzymają plecostomusa w akwa 112l a on rośnie podobny do gibicepsa. Wiec moim zdaniem można mieć, wiem bardzo piękna ryba  sam też bym chciał mieć takiego glonka ale później 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2005, 12:47:33 » |
|
Miałam gibcia w 200l. pod koniec mojej kariery dobijał do 32cm :wink: Sądze, że 100cm długości i 50-60cm wysokości będzie tym minimum dla jednego smoka. Dwóch nie polecam, u mnie się tłukły aż musiałam wydać jednego :wink: Kocham zbrojniki. P.S I na pewno pędziesz musiał mu kiedyś poszukać jakiegoś 300-500l. domku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2005, 15:30:43 » |
|
Ja planuję jednego gibcia. Dobrze wiem, że one w sumie terytorialne są i mogą się tłuc, a że wymiary ma jakie ma, to lepiej nie ryzykować w "skromnych" 200 litrach. Na razie jednak odłożę ten plan aż pojawią się jakieś pieniążki na akwarium. Też kocham zbrojniki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2005, 16:12:49 » |
|
a w 150x50x50 mozna hodować gibicepsa + kilka zbrojników niebieskich + otoski ?
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2005, 16:58:52 » |
|
Nie bardzo. U mnie gibbi tlukl zbrojnika niebieskiego i musialem go przelozyc do drugiego akwa. Ale macie racje. Piekne rybki. P.S. Jak oswoic zbr. niebieskiego?
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2005, 18:45:54 » |
|
mój kumple trzyma 2 takie w 250 l
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2005, 18:56:12 » |
|
Napewno bardziej terytorialne i agresywne są zbrojniki niebieskie, moje małe gnojki atakowały większego gibiego oraz nawet spore kiryski więc za karę są w akwa z większymi bocjami i co ciekawe nadal podskakują ale generalnie mam z nimi spokój. Gibiceps generalnie nie jest aż tak bardzo terytorialny ale w małym akwa to różnie może być, na podstawie moich obserwacji i rozmów z ludżmi to najgorsze są zbrojniki niebieskie, ale przecież jest tyle innych małych pięknych smoków np. pekolcje, urocze stworzenia, małe nie sa aż takie drogie. Ostatnio dostałem peckoltia vivata za jedyne 16PL. W gdańsku ostatnio pokazały się nawet farlowelle po jedyne 23PL. Jak ktoś zbiera zbrojniki to istne cacko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2005, 20:18:06 » |
|
Pierwsze słyszę o takiej nazwie jak pekolcja. Dobrze napisałeś nazwę łacińską ? Bo w Google nic nie można znaleźć (jeśli idzie o peckoltia vivata). Znalazłem coś jednak na akwafoto. To ta ryba ? http://www.akwafoto.pl/archiwum_x/peckoltia.phpJuż znalazłem - nie vivata, a vittata. Piękna ryba i nadaje się do mojego akwa  Szkoda, że w Szczecinie nigdzie nie widziałem, ale poszukam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2005, 21:17:42 » |
|
Rany ale skucha, oczywiście vittata, ale to chyba wynik zmęczenia pracą. A pekolcja to popularna nazwa tej ryby, przynajmiej u nas w Gdańsku, fajne małe zbrojniki max. do 14cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2005, 21:58:58 » |
|
Jak znasz jeszcze jakieś mniejsze to z chęcią się dowiem. W Szczecinie niestety nie pamiętam, abym pekolcje widział. Tylko gibcie, czasem plekostomus i oczywiście zbrojnik niebieski pod nazwą glonojad.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|