boston
Nowy

|
 |
« : Styczeń 28, 2005, 00:20:14 » |
|
Witam wszystkich. To mój 1 raz:) na tym forum wie prosze o wyrozumiałośc. Zamierzam zakupic akwarium około 15 - 18L i moje pytanie brzmi: jakie rybki mozna chodowac w tak małym akwarium? Wiem że 1 Bojownik wspaniały napewno wytrzyma w akwa o takich gabarytach. Ewentualnie 1 Wielkopłetw pawiooki też chyba nada sie do tego akwa-mam racje??? Zastanawia mnie również czy dałoby rade uchodowac tam 2 danio pręgowanych i 2 danio kropkowanych - czyli razem 4 danio:) Kolejna częśc mojego pytanie jest raczej retoryczna - czy w 18L akwa mozna chodowac parke księżniczek z Burgundii a jeśli nie to czy chociaz jednego osobnika da rade:) Ale sie rozpisałem:)pozdrawiam i czekam na odpowiedz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2005, 00:34:35 » |
|
W 18 litrach to najwyżej bojka można trzymać. Może jeszcze coś małego, ale ja bym radził kupić akwa minimum 50 litrów. Danio są stadne, więc po 2 sztuki to raczej odpada. Generalnie jednak zastanów się nad większym zbiornikiem, bo różnica w kosztach naprawdę niewielka, a i rybom będzie lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
boston
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2005, 00:52:35 » |
|
"ja bym radził kupić akwa minimum 50 litrów" - Większośc akwarystów tak mi radzi:| No ale jakbym dysponował i miejscem i czasem na jego utrzymanie to może i bym sobie sprawił i 100L ale póki co max 20L wchodzi w gre - a co będzie dalej niewiem-zobaczymy. Hehe moze znowu mi odbije palma na punkcie ryb? - juz kiedyś hodowałem rybki, troche sam - gurami i troche z wujkiem - głównie mieczyki  Mam jeszcze jedno pyytanko - czy "wielkopłetw pawiooki" jest rybką często spotykana w sklepach akwarystycznych, zoologicznych? Bo ja jakoś niemiałem szcześcia jej nigdzie spotkac:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2005, 01:02:51 » |
|
Ja szczerze mówiąc nie widziałem tej ryby u mnie, ale też jej nie szukałem. A co do akwa - cóż jak nie ma miejsca, to trzeba kombinować. Ja też mam mało, ale 60 litrów u mnie stoi. I dalej kombinuję  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2005, 01:32:13 » |
|
Nie ma takiej ryby  Albo 50l. albo 20l. ale tylko z bojownikiem (oczywiście filtr, grzałka itp.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2005, 09:34:28 » |
|
Nie ma takiej ryby  he, czlowiek uczy się całe życie... :wink:
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
boston
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2005, 11:27:17 » |
|
"Szczerze mówiąc sam myślałem z początku, że kolega zmyśla"
hehe - nie jestem fantastą:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
martin1989
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2005, 13:02:49 » |
|
A ja bym tam wsadzil stadko neonkow innesa pieknie sie prezentuja przy ladnym swietle no a sa male ze 15 sztuk ci wejdzie luzem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2005, 13:03:53 » |
|
Macropodus ocellatus to prawdziwy rarytas. W sklepach praktycznie nie do dostania (może na zamówienie). Radzę poszukać u pasjonatów labiryntowych, ewentualnie w sklepach internetowych. Jeśli masz kogoś kto jeździ do Czech to warto poprosić by tam popytał – czesi lubią niepopularne gatunki. Ale to akwa 20l to trochę za mało na makropody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2005, 13:12:27 » |
|
W 20 l ładnie by wyglądało 5 samców gupików o różnych barwach do tego ładne małe roślinki np mech jawajski czy wgłębka na korzeniach - do tego oświetlenie z żarówki energooszczędnej i gotowe małe akw cieszące oko. (i reszta sprzętu jak fgiltr grzała itp.) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
boston
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2005, 13:25:33 » |
|
Dzięki wszystkim za wszelki rady. Zdecyduje sie chyba jednak na tego Bojownika:) a ze nigdy nie hodowałem tej rybki mam pytanko co do niej - w otoczeniu jakich roślin najlepiej byłoby ww Bojownikowi?? Czy są jakieś gatunki roślin w których czułby sie najlepiej?? Gdyby ktoś dysponował linkiem do jakieś stony z obszernymi wiadomościami to chętnie bym poczytał coś na temat Bojowników. Wszędzie gdzie patrzyłem są niestety dostępne dośc ogólnikowe charakterystyki tej ryby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2005, 13:30:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
boston
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2005, 00:00:49 » |
|
dzięki za stronke:) mam jeszcze dwa pytanka do posiadaczy bojowników:) -Czy z bojownikiem wytrzyma "pod jednym dachem" jakieś zwierzątko "odpowiedzialne" za czystośc akwarium - kirysek, zbrojnik niebieski, ampularia lub jakaś krewetka filtrująca??? -Dla bojownika napowietrzacz jest napewno nie potrzebny a filtr? i jaką grzałke wybrac??? - ile Watt słyszałem o takim przeliczniku 1dm kwadratowy wody = 1Watt'owi niewiem czy to jest słuszne przeliczenie - ale z przedmiotów ścisłych zawsze kulałem więc i tak niewiem jak zastosowac te obliczenia w praktyce  Sory jeśli zadręczam was pytaniami:) zwłaszcza jeśli dla kogoś moga one wydac sie błache ale wole sie dokładnie upewnic zanim przygotuje akwa i zakupie rybke - W KOŃCU TO ŻYWA ISTOTA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2005, 00:09:25 » |
|
Widzisz, bojownik to indywidualista. U mnie na przykład nigdy nie zaatakował żadnej ryby poza samicą ze swojego gatunku. Wbrew pozorom to nie jest jakaś niezwykle agresywna ryba. Generalnie jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|