Archon
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 22, 2010, 11:11:02 » |
|
Mówią ze najlepszy to Tropica AQUACARE, 2,5l kosztuje około 35-40zł, taka paczka w zupełności starczy. czy można podawać CO2 bez nawozów?? Można, ale nie przyniesie to zauważalnego skutku. Pamiętaj że podawanie CO2 obniża PH wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meviu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 22, 2010, 11:27:27 » |
|
Zrobiłem reset i poczekam, aż woda się lekko wyklaruje i dam foty, aha powiedzcie jak oświetlać i wgl na początku co robić...Dzięki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 24, 2010, 18:57:13 » |
|
zacznij swiecic od 6/7 godzin dziennie, i zwiekszaj czas o 15 min, az do momentu jak dojdziesz do oczekiwanego czasu, czyli 10-12 godzin. jako podloze mozesz zastosowac ziemie ogrodowa, bardz jakis gotowy produkt - kwestia grubosci portfela, tego czy chcesz pobrudzic rece, oraz czy wolisz zrobic cos sam nizeli dostac gotowca  // nie wiem czy to pyanie jest nadal aktualne bo piszesz ze juz zrobiles reset. Co do nawozow to nie podpowiem Ci bo sam kupuje skladniki, a potem dodaje wedlug potrzeby. A na poczatku powinienes spokojnie czekac  na poczatku przezyjesz kilka atakow glonow (niie jest to regula), to normalne w stabilizujacym sie akwarium, wazne jest by nie panikowac, oraz regularnie badac parametry wody, przynajmniej na poczatku,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meviu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 25, 2010, 15:11:40 » |
|
Ok a z tym atakiem glonów to jak sobie razić, nie wiem może jakieś glonojady czy coś?? czy po prostu samo zniknie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Archon
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 25, 2010, 16:54:45 » |
|
Glonojady tylko z nazwy jedzą glony. Największe zagrożenie glonami jest właśnie wtedy gdy rośliny są jeszcze słabo ukorzenione i nie rosną. Związki azotu które powstają w w procesie dojrzewania zbiornika nie są neutralizowane przez rośliny, i stanowią wyśmienite warunki dla rozwoju glonów, Dlatego ważne jest aby w tym okresie było bardzo dużo roślin, szczególnie szybko rosnących. W ten sposób postaraj się zapobiegać. Ile ich, masz ? Pokaz zdjęcie. A o walce z glonami znajdziesz dziesiątki artykułów na tym forum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 25, 2010, 17:00:43 » |
|
czy można podawać CO2 bez nawozów?? Można, ale nie przyniesie to zauważalnego skutku. Pamiętaj że podawanie CO2 obniża PH wody. Bzdura, rośliny przy większej dostępności CO2 rosną zauważalnie szybciej. Przez większą ilość CO2 mogą nawet częsciowo rekompensować sobie mniejszą ilość światła. Aby nie przesadzić z CO2 mozna zainstalować stały test CO2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 26, 2010, 08:40:58 » |
|
Pethro, a ja się z Tobą nie zgodzę (przynajmniej nie do końca) Podawanie CO2 "przyśpiesza" fotosyntezę, wobec czego zużycie makro i mikro elementów rośnie, co prowadzi do większego zapotrzebowania na te pierwiastki czyli nawozy wcześniej czy później będą potrzebne. Podawanie CO2 przy mniejszym świetle, też zazwyczaj mija się z celem, gdyż CO2 nie zostanie w pełni wykorzystane ogólnie fotosynteza = mikro/makro pierwiastki + CO2 + światło ... i nijak się jednego drugim nie da zbalansować (na zasadzie mam mało światła to dam więcej nawozów i CO 2) - są pewne rzeczy których przeskoczyć się nie da ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 26, 2010, 14:46:18 » |
|
Pethro, a ja się z Tobą nie zgodzę (przynajmniej nie do końca) Podawanie CO2 "przyśpiesza" fotosyntezę, wobec czego zużycie makro i mikro elementów rośnie, co prowadzi do większego zapotrzebowania na te pierwiastki czyli nawozy wcześniej czy później będą potrzebne. Podawanie CO2 przy mniejszym świetle, też zazwyczaj mija się z celem, gdyż CO2 nie zostanie w pełni wykorzystane ogólnie fotosynteza = mikro/makro pierwiastki + CO2 + światło ... i nijak się jednego drugim nie da zbalansować (na zasadzie mam mało światła to dam więcej nawozów i CO 2) - są pewne rzeczy których przeskoczyć się nie da ...
pisząc powyzej ze CO2 moze czesciowo rekompensowac niedostatek swiatła zakładałem ze innych czynników które mogą ograniczac wzrost nie zabraknie. Mój błąd bo mogłem bardziej to uściślić i troche wyrwałem tą wypowiedz z kontekstu. Z jednym sie tylko niezgodzę, bo w pewnej sytuacji prawo Lebiega mozna trochę ominąć w srodowisku gdzie jest mało swiatła roslina musi wyprodukować więcej chlorofilu niz w srodowsku gdzie ma pod dostatkiem swiatła podobnie z dostepnoscią C, w srodowisku gdzie jest pod dostatkiem roslina wytworzy mniej enzymów ułatwiających wchłanianie niz w srodowisku gdzie C jest pod dostatkiem. Wiec jesli Jeden czynnik bedzie pod dostatkiem a drugiego bedzie brakować to energia zaoszczedzona moze byc przekierowana na pozyskanie tego 2 którego brakuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 26, 2010, 14:49:35 » |
|
pod żwirlkiem jest jakis substrat? ogólnie warunki sie nie zmieniły?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meviu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 26, 2010, 16:21:50 » |
|
No jest ziemia ogrodowa... warunki hmmm zaczyna pojawiać się ten osad zresztą sami oceńcie czy to są okrzemki czy coś??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Archon
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 26, 2010, 16:47:44 » |
|
Konary są nowe czy już wcześniej były w jakimś Twoim zbiorniku ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 26, 2010, 17:14:26 » |
|
Jeśli masz tam glebe to twoim pierwszym fundamentalnym błędem jest to że dno nie jest zarośniete roślinami, najlepiej jakby było od samego początku 3/4 dna pokryte zielskiem. Po drugie to warstwa żwirku najlepiej jakby była minimum 7 cm grubości. Filtr chodzi 7 godzin na dobe ?
Napisz ilu litrowe te akwarium ile masz swiatła
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meviu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 26, 2010, 19:41:47 » |
|
wszystkie info jest na początku... no ale chciałbym aby dno było pokryte wgłębką co mam na korzeniu te konary było od początku w tym akwa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 27, 2010, 21:22:30 » |
|
Więc źle zrobiłeś dając pod żwir glebę, musisz posadzić rośliny z rozbudowanym systemem korzeniowym. Chodzi teraz o to by rosliny mogły sobie przez korzenie pobierać to czego im brakuje, sama gleba też potzrebuje obecnosci korzeni gdyz dostarczają one tlen dzieki czemu nie gnije. Masz tez za duzo światła, pozostaw tylko jeden kompakt z standardową swietlówką
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|