Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Napowietrzanie wody  (Przeczytany 14960 razy)
McWande
Nowy
*

« : Styczeń 09, 2010, 16:52:28 »

Mam Pytanie.Jak bardzo ważne jest napowietrzanie wody w akwarium,i jak długo mogą żyć rybki bez powietrza.Z góry dziekuję za odpowieć.   

Odsada Akwarium
          25l
          2 kiryski panda
         6 samic gupika pawie oczko
         4 samce
         1 glonojagd

Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2010, 17:05:59 »

Ano bardzo ważne. Zawsze to jakaś cyrkulacja wody i lepsze natlenienie. Poza tym masz trochę sporo ryb jak na taki litraż wiec przyda sie napowietrzanie. A co do drugiego pytania to szczerze nie wiem. Dzień, półtora to też zależy od gatunku i wrażliwości na zmiany natlenienia wody.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2010, 19:17:56 »

Mam Pytanie.Jak bardzo ważne jest napowietrzanie wody w akwarium,i jak długo mogą żyć rybki bez powietrza.Z góry dziekuję za odpowieć.   

Odsada Akwarium
          25l
          2 kiryski panda
         6 samic gupika pawie oczko
         4 samce
         1 glonojagd

A co rozumiesz przez "napowietrzanie wody"?
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2010, 20:27:21 »

myślę że wyłączanie napowietrzania jest dość nie typowym pomysłem, gatunki które masz w tym akwarium na dłuższą metę ? czarno to widzę? a  będą dzielnie walczyć o życie Smiley glonojad bez problemu sobie poradzi bez napowietrzania zauważysz to jak bedzie wypływał po powietrze to będzie oznaka że zbiornik jest za słabo napowietrzany. kiryski dadzą też radę bo tez wypływają po powietrze , a gupiki ?moim zdaniem bez napowietrzania i filtracji się nie da , i lepiej nie próbować bo po co ? urządzić zawody która pirwsza padnie? ruch wody musi być . Jeśli chcesz odłączać napowietrzanie to proponuję wielkopłetwy wspaniałe , gurami , lub bojownika. to labirynty, muszą mieć dostęp do powietrza wody. i proponuję wieksze akwarium. Z uszanowaniem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2010, 20:38:31 wysłane przez aresik » Zapisane

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2010, 20:30:19 »

Do tego właśnie zmierzałem.
Niepotrzebne jest napowietrzanie dodatkowe poprzez tłoczenie powietrza do akwarium jeżeli filtr wywołuje dostateczny ruch tafli wody.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2010, 20:41:12 »

ja w mojej 25 trzymałem dwie samice i jednego samca gupika, ale traktowałem to jako miejsce gdzie rodzą się rybki ( kotnik) (by potem przenieść narybek do wiekszego zbiornika) całkowicie odłączyłem wężyk od napowietrzania i nic złego się nie działo

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2010, 10:38:46 »

ja to ujme tak, na pewno od razu nie "pobiora" tlenu z wody i wytrzymac mozliwe ze wytrzymaja okolo 12h jak bedzie juz stan krytyczny ale potem sie udusza...
to nie jest moim zdaniem taki duzy problem zeby napowietrzac no daj spokoj... w ostatecznosci wystarczy wylot filtra skierowany na gore zeby robil dosc duzy ruch tafli wody i nie powinno byc problemu ale IMO napowietrzacz + 1m rurki + kamien to jest za maly wydatek zeby probowac torturowac ryby.

albo duzo roslin ktore poprzez fotosynteze wytwarzaja tlen ktory trafia bezposrednio do wody

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2010, 16:20:56 »

rośliny to muszą mieć dużo światła i CO2  żeby bombelkować. A masz pokrywę w tej 25-tce?

Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2010, 16:41:33 »

rośliny to muszą mieć dużo światła i CO2  żeby bombelkować.

http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/fotosynteza-%28babelkowanie-roslin%29/
Dyskusja była Wink

Imho napowietrzanie jest zbędne i tylko szkodzi roślinkom. Od kilku lat mam akwarium (a początki były brutalne) i nigdy nie napowietrzałem.
Nie lepiej napowietrza tylko wtedy, gdy ryby będą przejawiać za małą ilość tlenu w wodzie?

Scio me nihil scire.  <3
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2010, 20:46:19 »

Nie lepiej napowietrza tylko wtedy, gdy ryby będą przejawiać za małą ilość tlenu w wodzie?

A myślisz, że polubią tą zabawę? Niedotlenienie dociera także do mózgu, ryby potem są bardziej osłabione i potem już wiadomo co!! Otwarte wrota na różne choróbska w wyniku osłabienia!

Wszystko zależy w jakim akwarium, ile roślin, ile ryb i jakich. W zwyczajnym baniaku, gdzie znajduje się umiarkowane oświetlenie i jest średnio obsadzone roślinami, wystarczy zupełnie nurt wody z filtra, żeby rozruszać powierzchnię wody w akwarium. W exmentralnie roślinnych baniakach, gdzie znajduje się sporo światła, Co2 itp. napowietrzanie warto właczać na noc, gdzie wtedy zachodzi odwrotna reakcja niż w dzien - rośliny w dzień wydalają tlen, pobierają Co2 a w nocy jest odwrotnie!! Natomiast w biotopach jeziora Tanganika, czy Malawi gdzie znajduje się trochę rybek, warto mieć na wszelki wypadek napowietrzanie, gdy coś z filtrem będzie nie tak (powinny być 2 filtry w akwarium!! ale to już inny temat), dotyczy też to akwariów przerybionych.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2010, 22:55:06 »

A myślisz, że polubią tą zabawę? Niedotlenienie dociera także do mózgu, ryby potem są bardziej osłabione i potem już wiadomo co!! Otwarte wrota na różne choróbska w wyniku osłabienia!

ja bym nie chcial zeby sie ktos ze mna tak bawil i moim rybkom nie zamierzam robic sali tortur z mojego baniaka wiec jak kto woli to moze ale chyba tutaj rozmawiaja osoby ktore tylko chca urzadzic "rybi raj" swoim podopiecznym nie?

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #11 : Styczeń 11, 2010, 18:42:17 »

Tak, masz racje, ale czy ja pisałem, żeby dopuścić do niedotlenienia ryb? Miałem ryby przez długi czas, traz w akwarium żyje welonka zabrana z kuli mojej siostry (wiem, to zły przykład, welonki oddychaj tlenem atmosferycznym), kiedyś żyły u mnie ryby, które nie są labiryntowcami. I nawet nie zdechły, zostały oddane. Przez całe ich życie nigdy nie widziałem oznak niedotlenienia.

Powołam się na D. Walstad:"Kostki napowietrzające powinny być stosowane wówczas, gdy ryby wykazują oznaki przyduchy, ciężko dysząc przy powierzchni wody, zwłaszcza wczesnym rankiem."

Nie wiem jeszcze co autor miał na myśli przez napowietrzanie wody- 'puszczanie bąbelek' czy zwykły 'bezpęcherzykowy' ruch wody.

Scio me nihil scire.  <3
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 15, 2010, 10:09:40 »

welonki oddychaj tlenem atmosferycznym

Huh

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 15, 2010, 13:07:31 »

wiem, to zły przykład, welonki oddychaj tlenem atmosferycznym

że co? welony oddychają tlenem rozpuszczonym w wodzie , nie posiadają labiryntu tak jak bojownik czy gurami.
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 20, 2010, 18:34:03 »

welon to świnia Smiley blleee . Welony muszą mieć napowietrzanie zdechną bez niego. Precz kulom papa

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: