Huee
Stały użytkownik

|
 |
« : Styczeń 08, 2010, 20:20:25 » |
|
Witam jakie byście polecali większe ryby do akwrium 112l ?
Zapewne będzie to tylko jeden gatunek i nic w akwa więcej więc od razu mówie ,żę się z tym licze :]
Nie podawajcie ryb z Jeziora Malawi i tangi :]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2010, 20:43:00 » |
|
112l to znowu nie tak duzo moze jakies Gurami??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2010, 21:20:01 » |
|
jeśli monogatunkowe to może jakieś nie duże amerykańskie pielęgnice? zobacz mój wątek w podpisie (choć baniak nie jest mono)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2010, 21:26:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2010, 21:28:45 » |
|
Proponuję mocno zarośnięte akwarium i tam dwa węgorze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2010, 23:22:13 » |
|
A czy Pielęgnica Papuzia jedna sztuka może życ w 112litrach[chodzi mi czy dobre warunki w 112 litrach może mieć czy jest zbyt duża] ?
Bo na tych forach to różnie piszą .
Po prostu ta ryba mi się spodobała
Lecz coś mi się wydaje ,że 112 będzie za mało dla jednej takiej ryby
PS pielęgnicą Sajic mnie nie interesuje
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 23:44:59 wysłane przez Huee »
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2010, 08:41:49 » |
|
1. Papuzich nie trzyma się pojedynczo 2. 112 litrów to za mało.
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
|
MarteQ15
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2010, 08:45:36 » |
|
Tradycyjne złote rybki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2010, 10:05:50 » |
|
to zależy czy masz zamiar w przyszłości zmienić zbiornik na większy, moim zdaniem 100 l ? ja bym chodował pawie oczka i zbrojniki niebieskie . w akwarium raczej ciemny piaseczek, dużo korzeni, mchu i kilka pływających paprotek, parę kokosów . Myślę, że to by nawet fajnie wyglądało.
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 09, 2010, 10:32:00 » |
|
wbch właśnie z tym trzymaniem to już sam nie wiem znowu sa rożne opinie ,że w grupie lepiej sie czuja ,ale mogą być same lecz w grupie jest możliwość do walk między nimi
Welony odpadają :]
Pawie oczka małe i rozmnażają się ,a nadmiaru nie mam gdzie oddawać :[
Chdzoi mi o to żeby w akwa pływała jedna ryba lecz jakiś większych gabarytów
Szkoda ,że ta Pielęgnica odpada :{
Może się zdecyduje na tą pielęgnicą Sajic lub Pielęgnica Zebra?
Co myślicie o tej rybie ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2010, 10:38:29 wysłane przez Huee »
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2010, 11:26:11 » |
|
Raczej tez odpadają. Rosną podobnych gabarytów co papuzie, a mało tego są bardzo agresywne i terytorialne. Z kolei 1 ryba nie będzie w ogóle się pokazywać. Ryby te dobierają się w pary, więc zapewnienie im takich warunków musiało by być w minimum 2x takim akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radek21Olsztyn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2010, 12:44:25 » |
|
Jedna para pielęgnic Sajica lub Zebra spokojnie mogą być w 112l . Pomyśl jeszcze o Akarach z Maronii lub Pielęgnicy Miodowej lub Salvini . Oczywiście tylko jedna para do tego akwa. Ps. Papuzie rosną nawet do 25 cm a te pielęgnice co podałem rosną maksymalnie do 15 cm:].
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 09, 2010, 17:28:29 » |
|
Raczej tez odpadają. Rosną podobnych gabarytów co papuzie
czyli według Ciebie jak duże rosną? - że uważasz są to podobne rozmiary... btw ludzie trzymają zebry w 112l ale literatura zaleca baniak min. 100cm dług., co do sajek to 112l (80cm długości) jest na styk, sam je miałem w takim ale imho wystarczało, choć oczywiście im więcej tym lepiej. Huee zerknij jeszcze raz na mój wątek - obecnie mam akary błękitne.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2010, 17:31:11 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 09, 2010, 18:10:44 » |
|
czyli według Ciebie jak duże rosną? - że uważasz są to podobne rozmiary...
Huee zerknij jeszcze raz na mój wątek - obecnie mam akary błękitne.
Wiem, że zebry mają ok.15 centymetrów, ale papuzie nie dorastają raczej zbyt często do takich rozmiarów jak 25 cm. Najczęściej mają właśnie około 15-20cm więc to podobne rozmiary. A teraz kalkulacja: (przyjmijmy ze akwarium ma 120l (latwiejsze oblicznie, a rybki są dorosłe) 120l/15cm=8l/1cm. Wniosek: Chciałbyś mieć do dyspozycji tylko 8 razy tyle ile mierzysz??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2010, 18:30:46 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2010, 08:59:31 » |
|
Wiem, że zebry mają ok.15 centymetrów, ale papuzie nie dorastają raczej zbyt często do takich rozmiarów jak 25 cm.
a dla Twojej wiadomości sajki generalnie rosną do 10 cm no maks 12 (w przypadku samca) i teraz jeśli wziąć pod uwagę te 10 cm, 15 cm no i nawet mniej te 20 cm więc jakie są to podobne rozmiary? - wprowadzasz ludzi w błąd. Wiem, że zebry mają ok.15 centymetrów, ale papuzie nie dorastają raczej zbyt często do takich rozmiarów jak 25 cm. Najczęściej mają właśnie około 15-20cm więc to podobne rozmiary. A teraz kalkulacja: (przyjmijmy ze akwarium ma 120l (latwiejsze oblicznie, a rybki są dorosłe)
120l/15cm=8l/1cm.
Wniosek: Chciałbyś mieć do dyspozycji tylko 8 razy tyle ile mierzysz??
wyliczyłeś w ten sposób ilość litrów jakie będą przypadać na 1 cm ryby, nie wziąłeś pod uwagę, że pielęgnice raczej się trzyma w parach a Ty liczyłeś dla jednej ryby, aha no i nijak te Twoje wyliczenia mają się do mnie. Idąc dalej wygląda, że nie doczytałeś mojego postu, w którym napisałem że dla zebry przyjmuje się baniaki 100cm dług. - z tego co zauważyłem przy wyliczeniu wziąłeś pod uwagę właśnie zebrę. Huee przejdź się jeszcze po sklepach, popatrz chociażby na allegro zobacz przede wszystkim jakie pielęgnice możesz kupić, pospisuj nazwy no i pytaj.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2010, 09:08:21 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
|