Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem z doborem roslin do zbiornika
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z doborem roslin do zbiornika  (Przeczytany 1594 razy)
uaska
Nowy
*

« : Styczeń 07, 2010, 21:49:11 »

Witam!
   Na wstępie chciałbym poinformować grono akwarystów, iż dopiero pragnę założyć swoje pierwsze akwarium. ( Nie licząc tych z czasów szczeniackich niedostosowanych do pojemności i oswietlenia). Z powodu braku pieniędzy nie stać mnie też było na zakup nowego sprzętu, wszystko co posiadam, to sprzęt kupiony od znajomego na który składa sie:

akwarium 45 l (50x30x30)
filtr aqua shut junior plus 3w
grzalka 30
regulator temperatury
oswietlenie jarzeniowka, nie jest napisane jakiej mocy, znajomy twierdzi, że 30

do akwarium zamierzam wprowadzic 10 neonów innesa; 4 gupiki i kilka krewetek

Mam jednak problem z wyborem roślinnosci. Z racji zerowego doświadczenia myślałem nad roślinnością przeznaczoną dla osób początkujących.

Przeglądałem wiele stron dotyczących roślin akwariowych, ktore podawane były na forum, nie rozwiały jednak one wszystkich moich wątpliwości. Proszę więc o radę; najlepiej byłoby, gdyby były to rośliny dosyć łatwo dostępne i jak już wspomniałem nie sprawiające wielkich trudności początkującemu. co do roślin na przód myślałem o małyń heńku, nieco z tyłu duży heniek; na korzeń natomiast ( tak, ma być tam korzeń;]) roślinę dla krewetek, może mech jawajski? Co o tym sądzicie? Co doradzilibyście na tyły i boki akwarium?
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2010, 09:14:31 »

Gupiki to stanowczo kazdemu bede odradzał, mnożą się na potęgę.Już lepiej kupić otoski.Co do roślinek jeżeli bedziesz sartował po raz pierwszy to zapodaj moczarke i rogatka i do tego jakiś mech(phoenix lub taiwan).

uaska
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2010, 21:16:12 »

no wiec bylem w najblizszym akwarystycznym, spisalem nazwy roslin, po sprawdzeniu na stronach zostawiłem tylko te oznaczone jako latwe w hodowli.. Oto lista: moczarka, ludwigia, limnophila, echinodorus, bakopa, hygrophila. Co sądzicie o tych roslinach? Czy faktycznie są dobre na początek? akwarium zasypałem podłożem aqua substrate II+, na wierzch dałem żwirek, ok 3 cm na przód, z tyłu 5 cm i wiecej (ilosc podloza razem ze zwirkiem usypanym na ok 1 cm)

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2010, 21:40:20 »

Tak rośliny są dobre jak na początek, choć mógłbyś jeszcze poszykać czegoś niskiego.
Jaki to echinodorus? Jak Echinodorus amazonicus to IMHO nie bierz jej. Fajna prosta w uprawie roslina ale rośnie ogromna. Lepiej poszukać mniejszych odmian.
Po co AS II zasypałeś żwirem?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
uaska
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2010, 11:09:31 »

Po co AS II zasypałeś żwirem?

żwirku jest niedużo, 1-3mm kolorystycznie mi bardziej dopasował Wink dzieki za pomoc, pomysle jeszcze cos o roslinach na przod i zobaczymy jaki bedzie efekt...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2010, 13:23:23 »

30W "jarzeniówka" ma długość 90 cm. Na pewno taka świetlówka jest u Ciebie? Jaką ta Twoja ma średnicę rury i jaką długość? Swoją drogą stawiając nowe akwarium przydałoby się i w nowe oświetlenie zainwestować bo nie wiadomo ile lat już tamta rura świeciła.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: