tek76
Juwel 240l
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 07, 2010, 17:49:53 » |
|
czy ktos moze mi podac jakas strone gdzie moge cos znalesc na temat tej rybki cyprinella lutrensis pol naz srebrzniak fiolkowy,zgury dziekuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2010, 22:34:34 » |
|
Miałem srebrzaki fiołkowe, gatunek trudny w utrzymaniu. B. wrażliwy na brak tlenu (pochodzi z płn.amerykańskich potoków), lubi chłodną wodę. Ale jest niesamowicie piękny  Przy transporcie do domu warto się zaopatrzyć w tabletki napowietrzające, akwarium może być pozbawione grzałki, z większym nurtem wody (powierzchni, a co za tym - wyższe napowietrzanie).
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2010, 20:53:18 » |
|
kurczaczki.... a gdzie dorwałeś te ryby ja raz tylko je widziałem ale byly same chlopaki chciałbym je dorwać...
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2010, 21:15:02 » |
|
kurczaczki.... a gdzie dorwałeś te ryby ja raz tylko je widziałem ale byly same chlopaki chciałbym je dorwać...
Napisz do mnie na pw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2011, 05:29:30 » |
|
To jest dopiero piękna ryba do zimnowodnego zbiornika i w dodatku niewielka  mam pytanie do kogoś, kto je trzymał. Jak ten gatunek radzi sobie w czasie letnich upałów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 08, 2013, 17:29:26 » |
|
odswieze troche temat bo chetnie podyskutuje z kims, kto trzymal i mnozyl te ryby ja wlasnie od czwartku jestem posiadaczem 25 tych ryb. troche lipa bo jest tylko 8 dziewczyn - wolalbym odwrotnie... male sa... takie 4-5 cm a juz kilka chlopakow ma wysypke. planuje mnozyc te rybki.... w stawie - na nieuzywanym tarlisku - no chyba ze do ... powiedzmy maja wytra sie w akwa ma ktos jakies sugestie i doswiadczenie z nimi?
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2013, 18:53:19 » |
|
widze ze bede musial bazowac na wlasnych obserwacjach... ok... dzis wlasnie sie tarly - na filtrze gąbkowym nic z tego nie wyjdzie bo plywaja w ogolnym i zaraz inne ryby wszystko zjedzą 
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2013, 17:38:34 » |
|
Jeżeli chodzi o rozmnażanie to podobno jest bezproblemowe, o czym zresztą napisałeś.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2013, 21:39:36 » |
|
w wknd podeszly po raz drugi do tarla znowu na filtrze chyba przygotuje im osobny zbiornik i sprobuje dochowac sie potomstwa
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2013, 02:02:03 » |
|
Jakie były parametry wody w czasie tarła jeśli można zapytać ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2013, 17:58:03 » |
|
tarly sie w syfie akwa bez zwiru. kilka kepek wątrobowca jedynie co moge powiedzic to ph w granicach 7,8 two 18 z kolejnego tarla zebralem troche ikry w temp pokojowej wykluly sie po 4 dniach - dosc dlugo po kolejnych 3-4 zaczely zerowac mialy okolo 5-6 mm po 4 dniach przeszly z pantofli na solowca
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
|