Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Bojownikami !  (Przeczytany 4965 razy)
kapi
Nowy
*

« : Styczeń 06, 2010, 11:58:08 »

Witam .
Od pewnego czasu mam akwarium z bojownikami . Jeden samiec i trzy samiczki . Wczoraj patrzę a tu nie ma jednej samiczki . Szukałam wszędzie : w muszlach (mam dwie , dość duże) i w roślinach a po rybce ani śladu. Czy jest możliwość , że samiczkę mógł zjeść samiec ? Jeśli nie to gdzie ona może być ? Chyba się nie rozpłynęła w wodzie ?!

Dzisiaj przyszłam by nakarmić rybki a tutaj patrzę , że następna rybka zdechła , ale chociaż ją widzę.

Co o tym myślicie ? Czy to wina temperatury czy jeszcze czegoś innego ? (z tą drugą rybką )

Proszę o pomoc , to bardzo ważne dla mnie !

Z góry bardzo dziękuję .
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2010, 12:20:29 »

Patrzałeś na podłodze, za szafką? Jesli nie ma pokrywy to mogla wyskoczyc. Jesli masz niezabezpieczony filtr to może też być w kuble. Pomocne będą wszystkie informacje na temat zbiornika.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
kapi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2010, 13:00:05 »

Przykrywkę mam .
Sprawdzałam w kuble , nie ma . Macie jeszcze jakieś propozycje co do tej zaginionej i przyczynę zdechnięcia tej drugiej ?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2010, 13:27:02 »

Poszukaj wokół akwarium, nawet w odległości 2 m od akwarium, pod szafkami, kanapą itd. Szukajcie, a znajdziecie!
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2010, 14:35:41 »

Drugim problemem jest dlaczego zdechła tobie następna rybka i nad tym bym się teraz skupił. Powiedz coś więcej o zbiorniku i parametrach...
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2010, 14:41:52 »

Witam .
Od pewnego czasu mam akwarium z bojownikami . Jeden samiec i trzy samiczki . Wczoraj patrzę a tu nie ma jednej samiczki . Szukałam wszędzie : w muszlach (mam dwie , dość duże) i w roślinach a po rybce ani śladu. Czy jest możliwość , że samiczkę mógł zjeść samiec ? Jeśli nie to gdzie ona może być ? Chyba się nie rozpłynęła w wodzie ?!

Dzisiaj przyszłam by nakarmić rybki a tutaj patrzę , że następna rybka zdechła , ale chociaż ją widzę.

Co o tym myślicie ? Czy to wina temperatury czy jeszcze czegoś innego ? (z tą drugą rybką )

Proszę o pomoc , to bardzo ważne dla mnie !

Z góry bardzo dziękuję .

muszle w akwarium z bojownikami ? Wink
ciekawia mnie parametry twojego zbiornika

kapi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2010, 16:17:23 »

Akwarium jest w wyglądzie sześcianu . Ma pokrywkę , filtr , nie mam grzałki . Myślicie , że może z powodu braku grzałki tak zdychają czy to , że w wodzie jest trucizna ?

Samiec już trochę spowolniał , myślę , że niedługo zdechnie  Sad Sad

Ma 36 litrów , ale dokładnie nie wiem . Niedługo wam podam dokładną pojemność .
kapi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2010, 16:28:00 »

Tak , ma 35 litrów .
Pomyliłam się o jeden .
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2010, 16:49:48 »

Od jak dawna masz to akwarium? Czy wrzuciłaś rybki od razu po zalaniu czy odczekałaś trochę aż akwarium dojrzeje ( i ile odczekałaś)? Czy podmieniasz wodę, jak często i ile litrów? I czy rybki mają jakieś objawy? np kropki, postrzępione płetwy, pływają bokiem, ocierają się, brak apetytu, cokolwiek???
kapi
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2010, 17:00:13 »

Akwarium mam od 24 grudnia 2009 .
Puściłam od razu po zalaniu . ( mam przeczucie , że to źle . )
Wody jeszcze nie podmieniałam , ale dzisiaj podmienię .
Nie , nie mają kropek , ani postrzępień . Nie pływają bokiem tylko ta mała (która zdechła) ocierała się i przyklejała się do muszli .
Apetyt mają , samiec zdaje mi się jadł jak szalony.

Jeszcze jedno pytanie.

Czy muszle (mam duże , dwie , prawdziwe ) mogą być w akwarium ? Jeszcze nigdy nie zobaczyłam żeby ktoś miał , ale one tam sobie wchodziły i ukrywały się od samca. Po prostu lubiły tam przebywać więc nie chciałam tych muszli zabrać. Zrobiłam źle ?
kapi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2010, 17:03:29 »

Super , teraz dowiaduję się od rodzicielki , że czekali 24 godziny i dopiero potem wpuścili rybki . ; /
Tak to jest jak się o wszystkim dowiaduje ostatniemu .
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 06, 2010, 17:10:56 »

Czeka się dwa tygodnie Wink

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 06, 2010, 17:14:22 »

No to tajemnica zdychających rybek odkryta. Jeżeli szybko nie zdobisz podmiany (na wodę z kranu ale odstałą najlepiej ze 24h żeby wyparował chlor - może masz gdzieś wodę do podlewania kwiatów ale bez choćby kropli nawozu lub dodaj do wody uzdatniacz jeśli masz) to zdechnie ci reszta ryb. Podmień tak ze 40%.  Wyjmij też te muszle koniecznie. A jak już to wszystko zrobisz to poszukaj info na temat zakładania akwarium i czytaj czytaj czytaj.
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #13 : Styczeń 06, 2010, 17:32:15 »

koniecznie kup grzałkę bojowniki lubią ciepło
wywal wszystkie muszle i kup roślinki tylko prawdziwe a nie plastikowe
do tego masz za małe akwarium na harem oddaj samice i zostaw tam tylko samca

kapi
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 06, 2010, 20:53:01 »

Grzałkę kupię niedługo , muszle wywaliłam .
Rośliny również kupię niedługo , ale przecież to chyba nie jest aż takie ważne. Na razie wystarczą mi chyba Tylko sztuczne.

A z tym to się nie zgadzam . Jeśli akwarium byłoby za małe na samca i 3 samiczki to sprzedawca w sklepie nie doradzałby mi tego akwarium . On na pewno wie co mówi .
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: