Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « ~120 l roślinne dwugatunkowe
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ~120 l roślinne dwugatunkowe  (Przeczytany 1824 razy)
pin54
Zainteresowany
**

« : Styczeń 05, 2010, 18:50:53 »

Część rzeczy do akwarium już kupiona a obsady jakoś nie mogę złożyć....

Akwarium ma być roślinne, w środku na pewno takie zielsko jak rotala, mały heniek, microsoria i mchy do tego korzenie, na dnie aqua substrate może trochę piasku "plażowego". Pytanie oczywiście co wsadzić do środka ? Wymyśliłem sobie akwa dwugatunkowe (ewentualnie 3)...chodzi o parkę lub trio jakichś dość dużych ryb mocnej budowy (idealne pod względem wyglądu i rozmiaru byłyby jakieś pielęgnicę np. meeka) i do tego jako tło stadko jakiejś drobnicy... no tyle tylko że jakoś nie mogę sobie nic dobrać.
Pielęgnice prawdopodobnie zrobią mi z roślin sałatkę (chyba że nie ? ) pielęgniczki z kolei trochę za małe, może jakieś inne pielęgnicowate ?

Jeżeli chodzi o wodę to nie gra roli. W kranie leci GH ~17 ale mam RO także mogę mieć wodę "każdej" twardości.

Za wszystkie propozycje z góry dzięki.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2010, 21:20:16 »

przy meeka'ch rośliny mogą mieć pozamiatane... brałeś pod uwagę akary z maronii - w tej sytuacji imho byłyby w sam raz, do tego stado jakichś kąsaczowatych i masz co chciałeś.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2010, 08:15:45 »

Czytałem o akarach z maroni wcześniej ale chyba w natłoku informacji przegapiłem że nie ruszają roślin zwykle... Teraz doczytałem, ogólnie rybka niczego sobie, jedno co mnie martwi to i ich płochliwość. No ale mamy pierwszą ciekawą kandydatkę Smiley

Temat nadal aktualny, mam jeszcze sporo czasu więc można go jeszcze dość długo odgrzewać Smiley
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2010, 11:39:04 »

Pielegniczki wcale nie beda za male - wiekszosc z nich dorasta do 6-8 cm, to w 120 L nie jest wcale tak mało, osobiscie wrzucilbym tam pare kakadu, a co do drobnicy - ogladnij takie rybki jak tęczanka filigranowa ( wczoraj kupilem - sliczna), proporczykowiec z kap lopez lub szczupienczyk karlowaty ( tez kupie jeden z tych gatunkow jeszcze) - mysle ze np kakadu + z 10-15 sztuk ktorychs z tych rybek wygladaloby slicznie
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2010, 12:55:20 »

jeśli kakadu to w takim litrażu 1+3, to ryba haremowa, mając parę samiec może zamęczyć samicę.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2010, 15:39:24 »

Może jakieś prętniki albo inne labiryntowce? Nie pielęgnice ale wdzięczne, nie niszczą roślin a haremik ładnie widać w akwarium. No chyba, zę zdecydujesz się na małe channy, nie niszczą ziela, są mocnej budowy ale jest jeden problem - kolegów potraktują jako przekąskę Cheesy

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2010, 14:12:14 »

Biorąc pod uwagę płochliwość maroni trochę bardziej faktycznie skłaniam się do kakadu.
Channy mi nie podchodzą, to nie ten typ ryby jak dla mnie. Labiryntowate to też nie do końca to, choć faktycznie charakter jak najbardziej pasujący. W sumie pod uwagę mogę wziąć np. gurami czekoladowe lub prętniki.

A co powiecie na laetacara dorsigera?
Czy ta rybka jest dostępna (północna część polski) w sklepach lub od hodowców ?
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 15, 2010, 15:38:04 »

Podbijam temat bo wciąż aktualny Smiley

@Emi
"Labirynty" chyba odpadają, pomyślałem o tym dopiero teraz...akwarium będzie przykryte, ale plan jest taki że będą zainstalowane 2 wiatraki do chłodzenia powietrza, żeby się woda nie przegrzewała (4x 24W T5), co może się skończyć przeziębieniem labiryntu (temp. wody ~27, tem. powietrza w domu ~20). Z drugiej strony po wyłączeniu wentylacji obawiam się że pod pokrywą  gromadzą się duże ilości CO2 które "wytrąca" się z wody (?).
...no i tak to wygląda, a w sumie szkoda bo nabrałem na prawdę dużej ochoty na niebieskie gurami Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: