Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: gupiki narybek  (Przeczytany 7081 razy)
basztard91
Nowy
*

« : Styczeń 05, 2010, 16:52:07 »

Mam od wczoraj około 80 sztuk narybku gubika to już drugi dzień i mam problem ie  chcą nic jeść a nie które maluchy pływają na boku 2 już zdechły mam je bez filtra karmie je rozdrobnionym na pył pokarmem dla rybek  nie zna nazwy pomocy co jest grane??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 21:01:01 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2010, 17:05:27 »

Niewiem czy to ten diał na te sprawe, ale i tak odpowiem. Twoje maluchy chyba tego pokarmu nie lubią Wink Kup se pokarm do narybku, a nie zozdrobniony pokarm dla wiekszych ryb. Pozdrawiam.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2010, 17:43:45 »

Gotuj jajko na twardo i dawaj im tylko i wyłącznie żółtko roztarte w palcach... taka ilość rybek bez filtra to kiepsko sprawa;/ w czym je trzymasz?

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
basztard91
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2010, 17:47:13 »

trzymam je w 4 litrowym pojemniku plastikowym
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2010, 17:54:34 »

Do takie ilości narybku przydało by się chociaż 20l, a nie 4l.Nie gubiki tylko gupiki Roll Eyes. Filtr jest podstawą w akwarium!!! Nawet w małym.Dlaczego ci zdychają? Proste-  nie mają tlenu do oddychania, więc jak maja żyć co?Jutro ci zdechną kolejne,aż padną wszystkie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 17:56:29 wysłane przez Krzysiek19 » Zapisane

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2010, 19:28:36 »

Normalnie nienormalne.
Jak maluchy mają żyć skoro nie mają czym oddychać?
FILTR to podstawa, ewentualnie napowietrzanie.
Jeść będą, muszą się przyzwyczaić do pokarmu, ale jeśli nie załatwisz im wiekszego akwarium i filtra to nie wiem czy dożyją

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2010, 21:35:02 »

Dlaczego zdychają?
A ja myślę, że to nie problem z tlenem. Działają akwaria bez napowietrzacza i bez filtra
Stawiam na wysoki poziom amoniaku --> w prostych słowach: szkodliwe substancje zawarte w odchodach. Których jest dużo na tak mały zbiornik. Małe rybki pierwszego dnia nie potrzebują pożywienia.
Możesz karmić artemią
Swoją drogą, co byś zrobił jakby jakimś cudem wszytkie rybki przeżyły? Masz je gdzie trzymać?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2010, 22:16:56 »

Do takie ilości narybku przydało by się chociaż 20l, a nie 4l.Nie gubiki tylko gupiki Roll Eyes. Filtr jest podstawą w akwarium!!! Nawet w małym.Dlaczego ci zdychają? Proste-  nie mają tlenu do oddychania, więc jak maja żyć co?Jutro ci zdechną kolejne,aż padną wszystkie.
Jak maluchy mają żyć skoro nie mają czym oddychać?
FILTR to podstawa, ewentualnie napowietrzanie.

Filtr to nie jest urządzenie do napowietrzania tylko do filtrowania jak sama nazwa wskazuje , a to zupełnie co innego.Te jego gupiki zdychają prawdo podobnie od ogromnej zawartości azotanów i amoniaku , po prostu topią się we własnych odchodach brzydko mówiąc.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2010, 22:18:30 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2010, 22:20:57 »

Do takie ilości narybku przydało by się chociaż 20l, a nie 4l.Nie gubiki tylko gupiki Roll Eyes. Filtr jest podstawą w akwarium!!! Nawet w małym.Dlaczego ci zdychają? Proste-  nie mają tlenu do oddychania, więc jak maja żyć co?Jutro ci zdechną kolejne,aż padną wszystkie.

Filtr to nie jest urządzenie do napowietrzania tylko do filtrowania jak sama nazwa wskazuje , a to co innego.Te jego gupiki zdychają prawdo podobnie od ogromnej zawartości azotanów i amoniaku , po prostu topią się we własnych odchodach brzydko mówiąc.

A filtr nie napowietrza wody w akwa?Dziwne bo mój tak hehe i nie spamuj.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
elizka
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2010, 17:17:17 »

ja karmie gupiki takim jedzonkiem jakim karmie duże rybki i nie mam takiego problemu  Cheesy
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2010, 17:50:25 »

to już drugi dzień i mam problem ie  chcą nic jeść

Ryby mają zapas żółtka i czasem nie jedzą nawet 4 dni.Filtr jest konieczny tak jak dla innych ryb,tak samo grzałka.4 litry wody to tak jakbyś zamieszkał  z kumplami w łazience z zepsutą spłuczką

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 08, 2010, 19:41:45 »

A filtr nie napowietrza wody w akwa?Dziwne bo mój tak hehe

Człowieku filtry są różne nie każdy posiada napowietrzanie(większość nie posiada).Nie wiem czy wiesz że istnieje coś takiego jak filtr kaskadowy czy kubełkowy które wode napowietrzają bardzo słabo ale nie oczekuje od ciebie takiej wiedzy , gość który posiada 45 litrów i hoduje gupiki takiej wiedzy posiadać nie musi.Mądrzysz się że filtr to podstawa w akwarium ale nawet nie wiesz do czego on służy ale nie martw się twoje wiadomości na bank wystarczą do utrzymania gupików.

nie spamuj

Fajnego słowa się nauczyłeś , dowiedz się jeszcze co ono znaczy to już będzie git.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 19:51:24 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2010, 19:48:35 »

A filtr nie napowietrza wody w akwa?Dziwne bo mój tak hehe i nie spamuj.

Człowieku filtry są różne nie każdy posiada napowietrzanie(większość nie posiada).Nie wiem czy wiesz że istnieje coś takiego jak filtr kaskadowy czy kubełkowy które wode napowietrzają bardzo słabo ale nie oczekuje od ciebie takiej wiedzy , gość który posiada 45 litrów i hoduje gupiki takiej wiedzy posiadać nie musi.

Nie cwaniakuj ! I się chyba mylisz, większość posiada napowietrzanie.Koniec OT.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2010, 19:52:58 »

Nie cwaniakuj ! I się chyba mylisz, większość posiada napowietrzanie.Koniec OT.

Nie śmiem dyskutować z hodowcą gupików , do pięt ci nie dorastam  Grin
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2010, 20:19:56 »

No dobra, może i masz racje, ale filtr czyści akwa i po drodze napowietrza no nie?

Ps; że masz większe akwarium, nie musisz być od razu bossem Wink.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: