Thomas_81
Nowy

|
 |
« : Grudzień 28, 2009, 21:45:58 » |
|
Witajcie! Wiem że temat był już niejednokrotnie wałkowany, trochę już poczytałem na ten temat, ale od początku: Jestem raczkujący w temacie akwarystyki więc proszę o wyrozumiałość Już wiem że na dzień dobry popełniłem cały szereg błędów przy zakładaniu akwa  , przede wszystkim nie pozwoliłem mu dojrzeć po dwóch dniach wpuściłem rybki, no cóż, ale jak to mówią człowiek uczy się na błędach Ale wracając do sedna, od tygodnia mam akwa 54l / 25 stopni, miałem kilka neonków, zwinników i dwa glonojady, wczoraj dokupiłem cztery sumatry które oczywiście nie przeszły kwarantanny, dzisiaj rano zauważyłem białe plamki na ogonkach kilku zwinników, siadłem zacząłem czytać i zacząłem się domyślać że to może być ospa, resztę też już dopadło, ocierają się o co popadnie, więc to utwierdziło mnie w przekonaniu że to ospa, podniosłem temp. do 28, popędziłem więc do sklepu i kupiłem ICHTIO Tropical'a postąpiłem w/g zaleceń no i jak zwykle przyszedł czas na zastanowienie się czy dobrze zrobiłem, a może to wcale nie ospa tylko ja coś nie teges zrobiłem, więc stąd moja prośba, o łopatologiczne wytłumaczenie, czy nadal mam stosować kąpiel w/g przepisu czy może coś innego. Dodam jeszcze że w pierwszych dniach przekarmiłem rybki, i nazbierało się sporo niezjedzonego pokarmu, który już w większości odłowiłem  Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam P.S. czy u Was też tak wyglądały początki ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 11:46:47 wysłane przez Thomas_81 »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2009, 21:58:02 » |
|
...i jeszcze dałem chlor, żeby odkazić?  Wpuszczasz za wcześnie, dokupujesz jeszcze ryby, żeby było trudniej i jeszcze żeby zwiększyć trudność, to bez kwarantanny, do tego dolewasz lek załatwiając wodę na amen. Jeśli ryby nie padną od prawdopodobnej ospy, to padną od niedojrzałego akwarium i środowiska zniszczonego przez leki. Dziwna ta twoja ospa zaczynająca się od ogona. Zrób zdjęcie, wstaw na jakiś darmowy serwer, a tutaj wstaw link, może da się to zidentyfikować. Warto kupić bakterie na start, jak już nabroiłeś. Podmiana wody z 30% i dajesz bakterie po podmianie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thomas_81
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2009, 22:31:50 » |
|
ciężko mi zrobić zdjęcie, bo rybki ciągle uciekają i fotki wychodzą zamazane, ale wygląda to mniej więcej tak jak na tej fotce KLIKzasugerowałem że zaczęło się na ogonie, ale te plamki są na całym ciele, po prostu na ogonie je łatwiej zauważyć jeżeli chodzi o te bakterie to co masz na myśli, dodałem przy zakładaniu akwa "eskalarin" ale to chyba nie o to chodzi ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
peyooo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2009, 22:36:44 » |
|
Tak, to ospa rybia, także musisz zafundować rybkom kąpiel w preparacie przeciwko tej chorobie, a jeśli chodzi o bakterie na start to godny polecenia wydaje mi się Nitrivec z Sery.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2009, 23:51:40 » |
|
przy zakładaniu akwa "eskalarin" ale to chyba nie o to chodzi ?
Zupełnie nie o to. Ten twój to uzdatniacz do wody, a chodzi o bakterie nitryfikacyjne na start, żeby łatwiej się rozmnożyły, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania akwarium. Mogą być te z Sery, mogą inne. Wodę odstaw na dobę, przyda się podczas podmian, a nie dodawaj uzdatniacza. Gdybyś widział, że z rybami nie za dobrze, to podmień nawet z połowę wody. Przy stosowaniu ichtiosanu (zieleń malchitowa) nie powinno się podmieniać wody, ale z kolei masz niedojrzałe akwarium, więc skoczy amoniak, a potem NO2 i NO3, więc podmieniać trzeba, bo ryby się potrują. Możesz spróbować walczyć o ryby dodając dodatkowo dużo roślin pływających np. rogatek, moczarka, ale jeżeli nie masz za darmo roślin, to będzie kosztowało (u mnie jedna moczarka kosztowała z 1-1,5 zł , a potrzebna jest kępa). Możesz też spróbować założyć hodowlę roślin w koszyczkach na żwirze tzw. hydroponika. Dwie listewki, do tego koszyczki, w tym żwir i rośliny, koszyczki zanurzasz w wodzie i już. Rośliny będą pochłaniać ten azot. Można dać zeolit pochłaniający amoniak i fosforany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bird71
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2009, 00:32:22 » |
|
Ja miałem ten sam problem co ty tzn.ospę rybia w swoim akwa  jakieś ze trzy tygodnie temu.Łatwo sobie poradziłem wiec i ty pewnie tez to uczynisz :)Na początek jeżeli tego nie uczyniłeś jeszcze to podnieś temp.wody do 28-30.Dodaj ichtiosanu lub ichtio Tropicala są tez takie dość dobre odpowiedniki firmy Zoolek.Po ok.tygodniu podmień ze 20-30% wody i ponownie zaaplikuj medykament który zakupiłeś.Powinno pomoc na "twoja" ospę...powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thomas_81
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2009, 11:20:17 » |
|
dziękuję za odpowiedzi  kupiłem dzisiaj JBL Denitrol, zalałem tak jak podają i teraz tylko trzymać kciuki żeby wszystko poszło bez bólu, jeszcze tylko dopytam, żeby już więcej błędów nie robić: na opakowaniu ICHTIO piszą że kąpiel długotrwała powinna trwać 7-14 dni podać preparat w proporcjach 10ml/100l - tak też zrobiłem na początku, następnie po 3 dniach podmienić 20% wody i podać preparat w proporcjach 5ml/100l i czynności te powtórzyć 2x czyli ja to rozumie że należy podać raz 10ml/100l na 7-14 dni i po trzech dniach podmienić wodę i podać 5ml/100l i cykl powtórzyć 2x czyli w przyszłym tyg. znowu podać 10ml/100l itd czy może przez okres 7-14 dni podawać po 10ml/100l i po trzech dniach podmienić wodę ?? sorki za te pytania, ale wolę zapytać niż później znowu żałować pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bird71
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2009, 11:28:19 » |
|
Ja zrobiłem to tak ze najpierw dałem te 10ml/100l i po około 7 dniach podmieniłem wodę i znów dodałem tylko tym razem te 5 ml/100l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2009, 13:19:21 » |
|
Zieleń malachitowa słabo się rozkłada. Robicie podmianę z 30%, macie nadal 70% poprzedniej dawki, dodajecie połowę poprzedniej i wtedy jest już 120% dawki wyjściowej, powiedzmy 110%, biorąc poprawkę na mały rozpad.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thomas_81
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2009, 18:31:03 » |
|
Zieleń malachitowa słabo się rozkłada. Robicie podmianę z 30%, macie nadal 70% poprzedniej dawki, dodajecie połowę poprzedniej i wtedy jest już 120% dawki wyjściowej, powiedzmy 110%, biorąc poprawkę na mały rozpad.
a bardziej łopatologicznie ?? czyli nie postępować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2009, 19:41:58 » |
|
Bardziej łopatologicznie: nie dodawać nic od siebie ponad dawkę, bo można nabroić  Jeżeli są problemy z ze związkami azotu, to przy podmianie np. 50% wody warto przeliczyć dawkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thomas_81
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 30, 2009, 11:45:48 » |
|
na razie odpukać rybki żyją  dziwne jednak jest to że białe plamki zanikają już na neonkach i brzankach a jakby się rozwijały na zwinnikach  w sumie to dopiero 24h po podaniu leku, więc chyba jeszcze za wcześnie na jakieś efekty  P.S. udało mi się dzisiaj klepnąc fotkę chorej rybce
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 15:21:40 wysłane przez Thomas_81 »
|
|
|
|
|
Thomas_81
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 01, 2010, 18:29:56 » |
|
to ponownie ja, minęło już 48h od podania leku, po trzech dniach zrobiłem podmianę 20% wody i ponownie podałem lek w/g zaleceń producenta, dzisiaj jednak jakaś masakra, kilka ze zwinników po prostu tak wysypało że nie wiem już co robić, gdzieś wyczytałem że, podczas leczenia należy również wyciągnąć wkład z aktywnym węglem z filtra, czego ja nie zrobiłem, czy to może być powodem braku większych efektów, czy po prostu jeszcze poczekać ?? pozdrawiam w nowym roku 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2010, 18:53:01 wysłane przez Thomas_81 »
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 01, 2010, 21:56:37 » |
|
Nie wiem, że jeszcze nie trafiłeś na posty o tym żeby nie dawać węgla aktywnego na stałe do filtra... więcej z tego szkody niż pożytku !!! całe lekarstwo jakie dodałeś zostało zaadsorbowane na węglu aktywnym i już nie działa... Wywal ten wkład jak najszybciej i dorzuć coś biologicznego np. ceramikę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thomas_81
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 02, 2010, 10:53:49 » |
|
no to pięknie, ehh  to chyba cud że żadna rybka jeszcze nie padła  dzisiaj zrobię podmianę wody, i podam na nowo lek, oczywiście z wyciągniętym filtrem węglowym pzdr
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 10:58:26 wysłane przez Thomas_81 »
|
|
|
|
|
|