bolek
Nowy

|
 |
« : Styczeń 15, 2005, 14:34:33 » |
|
Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Mam pytanie co wy na to i co zmienić: -akwa 140l -kiryśnik -2x glonio -4x prętnik -4x gurami -parka piel. zebra -2x skalar
|
|
|
|
|
|
240L - skalary, żaba, krewetki szkliste, neonki innesa i czerwone, ampularie, zbrojnik niebieski, rineloricaria parva i duch amazoński 30L żłobek a w nim zbrojniki
|
|
|
|
emem18
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2005, 14:38:29 » |
|
prętniki i gurami zostaną pewnie zamordowane przez parke pielęgnic ... zebry to duże agresory i jak dorosną ( nie wiem jakie są teraz duże 0 to z pewnoscią prętniki zostana zjedzone tak jak i gurami ... tak przypuszam .... według mnie niezbyt dobrze dobrana obsada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 15, 2005, 17:17:23 » |
|
O tak. Zebry tu będą problemem – zdecydowanie nie pasują do obsady. Poza nimi jest OK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bolek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2005, 20:17:07 » |
|
Może jest jakaś szansa wszystkie są w tym samym wieku (mniej więcej ) Zebry są najmniejsze ze wszystkich i są razem ze wszystkimi od kilku tygodni. Jak na razie to sprawiają wrażenie najspokojniejszych. Wolał bym zostać przy pielęgnicach bo są moim oczkiem w głowie. Ale jakby coś i pozbędę się prętników (mam komu odstąpić) to co dokupić? Na pewno glonie mogą zostać. Jakieś kiryśniki do towarzystwa. I co do kompletu z pielęgnic i ile?
A pielęgnice z gurami?
|
|
|
|
|
|
240L - skalary, żaba, krewetki szkliste, neonki innesa i czerwone, ampularie, zbrojnik niebieski, rineloricaria parva i duch amazoński 30L żłobek a w nim zbrojniki
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2005, 20:32:17 » |
|
Moze i sa oczkiem w głowie ale i źle dobraną obsadą, albo likwidujesz wszystko oprócz zebr albo same zebry, nie ma zmiłuj się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 15, 2005, 21:51:30 » |
|
Dokładnie. To że zebry są jeszcze malutkie i spokojne, nie oznacza, że zawsze takie będą... One mają już w genach pewne zachowania i dlatego, nie da się ich nauczyć pokory.
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
bolek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 15, 2005, 23:11:22 » |
|
Zostają zebry - część juz oddałem reszta idzie po niedzieli. Ale co do towarzystwa?
A skalary też oddać do domu dziecka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emem18
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 16, 2005, 00:55:46 » |
|
salvinie albo sajki albo pielęgnice miodowe albo jeszcze kilka zebr .... to moje propozycje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2005, 10:49:22 » |
|
Moim zdaniem sajiki i miodowe nie bardzo pasują do zeber, z tego względu, że te dwie pierwsze są znacznie łagodniejsze i mogą byc prześladowane przez zebry. Nie jest to oczywiście regułą, ale osobiście z zebrami trzymałabym bardziej "silne" pielęgnice.
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 16, 2005, 11:25:07 » |
|
sajici wbrew pozorom równie agresywne jak zebry. zdecydowanie bronią swojego terytorium i potrafią bić dużo większe ryby. w moim przypadku 4-5cm samiec atakował 12cm severum. co nie znaczy że pływają po całym akwa i atakują wszystko co się rusza. będą dobrym uzupełnieniem do zebr. salvini zresztą też. tylko dokup podobne rozmiary.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
|
emem18
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 16, 2005, 12:36:24 » |
|
dziękui za poparcie ... mysle ze mamy słuszność z obsadą !!!  ... a sajki i salvinie w grunicie żeczy też nei są takie niewinne i mają w sobie agresje jak każda pielęgnica ... mysle że to odpowiednia obsada ... a przecież zebra tez nie będzie atakowac jak opentana bez przesady w końcu to nie pirania .... możesz spróbować również mekki ale tylko jesli będziesz je miał z zebram od małego ... z resztą tak jak i inne pisałeś ze zebry są na razie małe no to lepiej dużej sajki lub salvini nie radze nie puszczać .... aaa i jeszcze te skalary też bym raczej proponował oddac bo z nimi tez nie będzie dobrze skalar to delikatna pielęgnica nie nadająca sie do zebr w 100 %
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 16, 2005, 14:33:11 » |
|
aaa i jeszcze te skalary też bym raczej proponował oddac bo z nimi tez nie będzie dobrze skalar to delikatna pielęgnica nie nadająca sie do zebr w 100 % Zgadza się. Też radzę oddać skalary. Zdecydowanie nie pasują do zeberek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bolek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2005, 16:56:12 » |
|
Zastosowałem się do rad. Wielkie dzięki. Teraz wygląda to tak : - 2x zebra - 2x sajki - 2x glonio - kiryśnik
myślę żeby dokupić miodowych parkę???( wszystkie by były w tym samym wieku )
I jak teraz?
P.S. Zebry klepią się ogonami i ocierają o siebie a samiec cały wieczór przenosił pyskiem żwirek w kąt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 16, 2005, 18:22:22 » |
|
P.S. Zebry klepią się ogonami i ocierają o siebie a samiec cały wieczór przenosił pyskiem żwirek w kąt.
To najprawdopodobniej będą miały tarło  U mnie co tydzień sie trą i już nie wiem co mam z małymi robić  Jak juz kamienie przenoszą to wiem , że będą małe Pozdroofka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 16, 2005, 18:45:14 » |
|
Za małe akwairum na taka ilość pielęgnic, niech zostanie taka obsada jak jest :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|