Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: fotosynteza (bąbelkowanie roślin)  (Przeczytany 21367 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #15 : Grudzień 20, 2009, 10:07:34 »

ja tak to wszystko czytam i dodam moje spostrzeżenie Smiley bimbrownie zrobiłem już ponad 2tygodnie temu ale nie działała ona poprawnie, bo to zacier 1 góra 2 dni pracował, a tu źle dozowałem etc... od 4 dni zrobiłem chyba wreszcie bardzo dobry na moje wymagania zacier, pracuje do teraz i nie widzę żeby miał się za chwilę skończyć, ale do rzeczy Smiley

jak już mi te 4 dni pracuje to wczoraj zaobserwowałem bąbelkowanie moich roślinek  Grin gdzieś w okolicach 16-17
dzisiaj rano ledwo co światło włączyłem, wyłączyłem napowietrzanie i zacząłem karmić rybki (mrożonym pokarmem) to jakieś 20 minut później zauważyłem, że znowu bąbelkują rośliny Smiley
Ja jakoś nie widzę różnicy w pęcherzykach O2 a CO2 ale na pewno te bąbelki to tlen Cheesy

PS także na jednej roślinie zauważyłem pod liśćmi pęcherzyki O2 ale łamać nie próbowałem Cheesy

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Grudzień 20, 2009, 17:26:19 »

Dawaj narysuj Wink tylko nie zapomnij uzupełnić podstawowych wiadomości, na temat fotosyntezy i procesów gazowych plus troszkę fizyki o prawie Henry'ego i równowagi w układach dwu- lub nawet trzy- składnikowych [woda + CO2, woda + O2, woda + CO2+O2] podpierając się podręcznikami do liceum...

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Grudzień 20, 2009, 19:32:48 »

To może inaczej - dlaczego bąbelki pojawiają się tylko i wyłącznie na roślinach?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Grudzień 20, 2009, 21:47:49 »

To może inaczej - dlaczego bąbelki pojawiają się tylko i wyłącznie na roślinach?
Czapka tak jak już pisałem wcześniej Wink teraz w telegraficznym skrócie.... Na roślinach występują odpowiednie warunki fizykochemiczne... głównie chodzi tu o krzywiznę powierzchni plus inne jej właściwości oraz dodatkowo związki chemiczne, które rośliny wydzielają do otoczenia...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 21, 2009, 15:53:19 »

Czapka tak jak już pisałem wcześniej Wink teraz w telegraficznym skrócie.... Na roślinach występują odpowiednie warunki fizykochemiczne... głównie chodzi tu o krzywiznę powierzchni plus inne jej właściwości oraz dodatkowo związki chemiczne, które rośliny wydzielają do otoczenia...

To, że bąble pojawiają się bo jest dużo gazu w wodzie to co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości...ale raczej nie przekonasz nikogo że nie bierze się on z fotosyntezy.

A co do twojej teorii pojawiania się bąbli
1. jaka musi być krzywizna powierzchni
2. jakie muszą być inne właściwości
3. jakie związki chemiczne muszą być wydzielane
aby wytrącały się pęcherzyki na powierzchni ?

I małe uzupełnienie pytania czapki: dlaczego bąble pojawiają się tylko i wyłącznie na roślinach w trakcie "burzliwej fotosyntezy" (czyli wzrostu zawartości gazu w wodzie) natomiast po dolewce wody z kranu bąble pojawiają się także na szybie i kamieniach ?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Grudzień 21, 2009, 22:00:50 »

To, że bąble pojawiają się bo jest dużo gazu w wodzie to co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości...ale raczej nie przekonasz nikogo że nie bierze się on z fotosyntezy.

A co do twojej teorii pojawiania się bąbli
1. jaka musi być krzywizna powierzchni
2. jakie muszą być inne właściwości
3. jakie związki chemiczne muszą być wydzielane
aby wytrącały się pęcherzyki na powierzchni ?

I małe uzupełnienie pytania czapki: dlaczego bąble pojawiają się tylko i wyłącznie na roślinach w trakcie "burzliwej fotosyntezy" (czyli wzrostu zawartości gazu w wodzie) natomiast po dolewce wody z kranu bąble pojawiają się także na szybie i kamieniach ?
[/quote]

Ad. 1 Prawa Fizyki im mniejszy promień krzywizny tym większa zdolność do akumulowania indywiduów różnego rodzaju. Na granicy faz w tym wypadku cieczą a ciałem stałym obrazując to     im ostrzejsze zakończenie ośrodka na granicy faz tym większa zdolność do gromadzenia się np. gazu, a więc powodowanie miejscowego przesycenia i powstawanie bąbla.
Ad. 2 To jest z fizyki i po części chemii (budowy strukturalnej) np. chodzi tu o porowatość, różnice temperatur itp. na roślinach mamy mikroskopijnej wielkości szparki, włoski, wyrostki. Taka budowa sprzyja powstawaniu bąbli na takich strukturach.
Ad. 3 Rośliny do otoczenia poza O2 lub CO2 otrzymywanych w trakcie fotosyntezy wydzielają wiele innych związków. głównie o znaczeniu obronnym; Są to swoje rodzaju antybiotyki, woski, kwasy czy siderofory...terpenoidy i pochodne kwasów tłuszczowych, występują także węglowodory alifatyczne, aldehydy, ketony, alkohole, fenole, laktony i estry. Obecność tych związków zakłóca równowagę w cieczy na granicy faz (woda-roślina) i powoduje wytrącanie się bąbli
Ad. do pytania uzupełniającego... Tutaj także wchodzi w grę równowaga między gazem, a cieczą... Jeśli chodzi o moment gdy pojawiają się bąble tylko na roślinach to jw. plus... równowaga w układzie (akwarium) jest zapewniona. Stałe rozpuszczanie się gazów z jednoczesnym ich ucieczką do otoczenia. Nasycenie z powodu wcześniej wymienionych punktów zapewnia, że istnieje ono tylko i wyłącznie w obrębie roślin.
Gdy chodzi o bąble podczas podmiany wody... Trzeba zwrócić uwagę, że dodajemy wody zazwyczaj w postaci strumienia co powoduję jej przesycenie gazami atmosferycznymi. Oprócz strumienia woda ta spokojnie zostaję pozostawiona swoistemu odstaniu co powoduje także dodatkowe jej nasycenie. Wszystko to składa się na to, że do Akwarium wprowadzamy nasyconą wodę gwałtownie i równowaga między gazami rozpuszczonymi, a uciekającymi zostaje zachwiana w całej objętości akwarium, a nie jak to ma miejsce w przypadku fotosyntezy tylko na pograniczu roślin.
Mam nadzieję, że jasno w miarę Wink
Zaznaczam jeszcze raz, że nie neguję bąblowania roślin za objaw fotosyntezy... Chce pokazać, że brak bąbli czy ich obecność nie zawsze jest miarą jej intensywności. To, że u jednego są bąble, a to, że u drugiego nie występują to nie znaczy, że ten drugi ma gorsze warunki i rośliny mu gorzej rosną. Tu taj także należy wziąć pod uwagę oświetlenie, temperaturę, ciśnienie itp. i to nie w odniesieniu do warunków fotosyntezy tylko do procesu rozpuszczania i wydzielania się gazów z wody... Smiley
Przecież założę się, że nie u wszystkich występuje bąblowanie mimo CO2 i nawożenia itp.
to się napisałem Cheesy
A to do, któregoś z wcześniejszych postów-----> Chce także zauważyć, że stwierdzenie "po odcięciu płuc dalej oddycha bo przecież są bąble" jest co najmniej śmieszne... Ewidentny brak wiedzy mogę zrozumieć bo nie każdy jest specem, ale wpieranie komuś, że nie ma racji tak trywialnym przykładem, a dodatkowo zarzucanie mu, że nie rozumie, jest co najmniej żałosne!!! Wściekły
Pozdrawiam Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2009, 22:03:57 wysłane przez Thedevil » Zapisane

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Grudzień 21, 2009, 22:56:49 »

Wszystko to składa się na to, że do Akwarium wprowadzamy nasyconą wodę gwałtownie i równowaga między gazami rozpuszczonymi, a uciekającymi zostaje zachwiana w całej objętości akwarium, a nie jak to ma miejsce w przypadku fotosyntezy tylko na pograniczu roślin.

I o tuż to Wink Powierzchnia zapewne ma znaczenie, ale w tym wypadku ważniejsze jest to, że cały proces zachodzi "na" blaszce liściowej ze względu na "lokalne" zjawisko.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Grudzień 22, 2009, 11:51:30 »

I o tuż to Wink Powierzchnia zapewne ma znaczenie, ale w tym wypadku ważniejsze jest to, że cały proces zachodzi "na" blaszce liściowej ze względu na "lokalne" zjawisko.
A ja się tyle napisałem Wink Cheesy

Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #23 : Grudzień 22, 2009, 16:54:46 »

TheDevi, gratuluję wiedzy, ale mógłbyś wytłumaczyć, bardziej łopatologicznie, dlaczego akurat bąble się pojawiają tylko przy dobrym wzroście roślin (dozowanie CO2, dobre oświetlenie itp)?

Scio me nihil scire.  <3
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Grudzień 22, 2009, 20:36:20 »

TheDevi, gratuluję wiedzy, ale mógłbyś wytłumaczyć, bardziej łopatologicznie, dlaczego akurat bąble się pojawiają tylko przy dobrym wzroście roślin (dozowanie CO2, dobre oświetlenie itp)?
Właśnie chciałem pokazać, że brak bąbli wcale nie oznacza tego, że następuje zły rozwój roślin. Dozowanie CO2 czy nawożenie to kwestia bardziej chemiczna. Temperatura, ciśnienie oświetlenie to już fizyczne aspekty tego problemu, które mają większy lub mniejszy wpływ na powstawanie bąbli jako takowych a nie stężenia gazów w wodzie....
Nie wiem jak bardziej łopatologicznie mogę to napisać, starałem się jak mogłem Wink

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: