Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Piskorek  (Przeczytany 7893 razy)
Danuta
Bywalec

« : Styczeń 13, 2005, 13:41:34 »

Wczoraj kupiłam piskorka i teraz zachowuje się tak jakby miał za chwilę zejść. Leży na plecach taki bladawy. Czy to normalne? :shock:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2005, 15:13:38 »

Dokupiłaś jeszcze piskorka i upochnęłaś go nogą do akwa i na dodatek przy takiej obsadzie :?:  :roll: Nic, tylko pogratulować  :roll: Należy pamiętać, że piskorki zachowują się podobnie jak kiryski i min. 4 szt. A ty jak widzę masz kiryska jednego, ahh Sad Piskorek mogłby być również sprzedany chory i nic dziwnego, że umiera. Pozdr.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2005, 21:18:33 »

Raffy - masz zły dzień.Mam połowę ryb z tego co kiedyś miałam a ty tak się rzucasz jakby tam było nie wiem ile. Kirys jest jeden bo drugi się w muszli zakręcił. A piskorek zdechł bo był byle jaki - dzisiaj byłam w tym sklepie i wszystkie zostały przełożone do leczniczego akwa, jakieś przyduszone. Moze się tak zdarzyć. :x
Mam 19 rybek a Ty wrzeszczysz i takie małe że ich nie widać.

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2005, 21:47:27 »

Chodzi mi o to, że zamiast kupowac innych gatunków dokup co masz np. 2 neonki czy 2 miedziki .. masakra  :roll: Zamiast piskorka mogłaś dokupić 2 kiryski i mieć 4 bo sa stadne. Pozdr.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2005, 11:11:14 »

Fajnie już kiedyś dokupiłam neonki i zdechły bo dostały ospy, przez nie leczyłam inne ponoć neonki są najbardziej narazone na ospę te co mam nie zachorowały, a nowe zachorowały.
Co do kirysków to ok dokupię. :?
Platek samiec nie ma oka i jest bardzo mały w stosunku do samicy, też chyba długo nie pociągnie, żyje już z tym oczodołem 2 miesiące. Ale teraz już tak nie zalotny jak wcześniej, chyba, ze mu się znudziła. :lol:
Dlaczego...masakra?

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2005, 14:13:28 »

Cytat: Danuta

Dlaczego...masakra?

Dlatego, że neonki i miedziki to rybcie stadne, ławicowe. Nie trzyma się je po dwie sztuki...conajmniej 8-10sztuk na gatunek. To samo dotyczy przemilusińskich kirysków, rybcie te lubią żyć w grupce conajmniej 4 osobników.
Nie dokupuj już kolejnych innych gatunków, tylko uzupełnij te grupki, które Ci napisałam...

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2005, 14:17:53 »

a co do chorubsk w akwa mozesz miec je tez  wlasnie przez przerybnienie a z tym zly stan wody za dzuo odchodow  itp itp  kiedys mailem welki problemy z chorobami ktos madry powiedzial ze mam za duzo rybkow teraz siedza w  wiekszym akwa i jak narazie odpukac nie mam problemow

pozdrowienia z Sanoka Tongue
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2005, 17:42:09 »

Mam 19 rybek

Na 80 litrów to stanowczo za dużo. Czasem odnoszę wrażenie, że my Ci mówimy, a Ty dalej swoje niestety.
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2005, 20:43:42 »

Fajnie, ze mi mówicie, ja słucham. Miałam 30 rybek, teraz mam 19 i też dużo?HuhHuhHuh

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2005, 21:23:36 »

zależy jakich rybek
jak upchasz w nim 10 jakichs wielkich to robisz nie dobrze
ale jeśli byś kupiła tylko same neonki tak nie mniej jak 10 no to by było ok
a zachorowałyy ci na ospe bo może masz za nisko temperaturę

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2005, 15:32:51 »

Temperatura w moim akwa jest stale 26

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2005, 17:14:33 »

Fajnie, ze mi mówicie, ja słucham. Miałam 30 rybek, teraz mam 19 i też dużo?HuhHuhHuh

Ja mam 10 w 70l i zastanawiam sie czy oby nie za duzo.

rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2005, 23:21:09 »

nie przesadzajcie Smiley neonki, miedziki czy kiryski to nie jakies rybie giganty tylko zwykle maleństwa... więc można ich trzymać więcej niż 10 szt. (vide lukas). trzymanie 20szt takich rybek w 80l to na pewno nie jest jakies szczególne okrucieństwo Panowie specjaliści Smiley
ale co do jednego macie racje... więcej rybek tego samego gatunku Danuto... wystarczą stadka 3 gatunków zamiast 10 parek różnych gatunków...
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2005, 14:59:01 »

A jaka to róznica - czy musi być tak poukłądane i nudne? :lol:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2005, 16:23:43 »

Smiley no i tu sie pojawia pewien mankament akwarystyki Wink  -   nuda otóż wyglada to tak że jak w akwa będzie stadko samych neonków wygląda nudnie z naszego punktu widzenia no bo to same neonki...
Jeśli mamy parkę kilkó różnych gatunków to juz z naszego punkty widzenia nie jest nudno no bo kolorowo i fajnie .

Z punktu widzenia ryby która jest istotą żywa nuda objawia sie w sposób wprost proporcjinalne odwrotny niż nuda u człowieka

tj . W stadzie kilkunastu neonków rybki te się nie nudzą i jest im dobrze , panuje cherarchia i poczycie bezpeiczeństwa (więcej wslnych oczu szuka wroga)
natomiast dwa neonki sie nudzą bo ni potrafią ustalić hierarchi ani też nie mają sapewnionego poczucia bezpieczeństwa - szukają siebie zamiast wypatrywać niebezpieczeństwa to powoduje sia rzeczy narastająy w nich stres. Stres który jest bardzo niekorzystny dla ich rozwoju i ich życia.

więcej nic nie powiem Wnioski zostawiam indywidualnym rozważaniom Smiley Pozdrawiam

112,25
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: