netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« : Grudzień 09, 2009, 20:43:37 » |
|
czy to jest normalne, że u bacopy gniją ( najpierw robia sie zółte, potem brazowe i odpadaja) liście od dołu. juz odpada ich tak coraz wiecej. kiedys czytalam, że u bacopy to dolna część łodygi nie jest zbyt dekoracyjna, ale to chyba nie o to chodzi?
nawozenie to kulki filtusa premium, co2 brak, swiatło 0,4 w/l, parametrow nie mierze
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2009, 21:41:01 » |
|
Przypuszczam , że Bacopa ma kilka odmian. Nie wiem jaką masz Ty, i prawdę mówiąc nie jestem pewna jaką mam ja, jednak u mnie nie ma żadnych problemów z dolnymi liśćmi, nawet te przysypane lekko piaskiem trzymają się ładnie na łodygach. Ani jeden liść samoczynnie nie odpada, ani nie gnije ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2009, 14:14:26 » |
|
Przypuszczam , że Bacopa ma kilka odmian. Nie wiem jaką masz Ty, i prawdę mówiąc nie jestem pewna jaką mam ja, jednak u mnie nie ma żadnych problemów z dolnymi liśćmi, nawet te przysypane lekko piaskiem trzymają się ładnie na łodygach. Ani jeden liść samoczynnie nie odpada, ani nie gnije ...
ja mam bacopę karolińską. i właśnie od pewnego czasu tak odpadaja jej liscie - począwszy od dołu idzie coraz bardziej do góry a czym nawozisz?
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2009, 23:05:11 » |
|
Ta odmiana Bacopy ma małe listki i wymaga dobrego oświetlenia, nie zapominając o nawożeniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2009, 23:19:20 » |
|
Ja akurat w ogóle nie nawoże swojego akwarium. Czasami tylko gdzieniegdzie wetknę kulkę gliniano-torfową, ale to od przypadku do przypadku. Zakupiłam jednak nawozy już poprzez Allegro i od poniedziałku zacznę próbować je stosować - głównie ze względu na Blyxę Japonicę, bo już chyba około 5ciu razy ją sadziłam i mi padała.. zobaczymy czy nawozy pomogą, a jeśli nie to będzie znaczyło że ta roślinka rośnie tylko przy CO2 .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chudy89
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2009, 18:52:02 » |
|
Blyxa jako taka potrezbuje dość dużo światła, u mnie przy 0,75w/l rosła średnio, rośnie zadowalająco dopiero jak dostała W/l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2009, 11:55:50 » |
|
no ja nawoże właśnie tymi kulkami w podłożu. a czy może być tak, że ona po prostu przystosowuje się do nowych warunków i że z nowych pędów(bo takie się pojawiają) już nie będą oblatywać liście?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2009, 12:05:08 » |
|
Możliwe lecz często problemy ze starszymi liśćmi mogą także świadczyć o problemach z makroelementami. Poczekaj aż roślina się odrodzi i jeśli będzie się działo to samo to zmierz poziom NO3 i PO4 (można w sklepach zoologiznych popytać o to czy zmierzą).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2009, 20:53:50 » |
|
aha dzięki Emi właśnie też o tym troche myślałam, bo nic poza kulkami do wody nie dodaję więc muszę spróbować. A jaki preparat jest z makroelementami? jaki polecacie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 11:37:55 wysłane przez netka888 »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2009, 11:39:50 » |
|
Najpierw testy, potem dobieranie nawozu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 16, 2009, 15:03:45 » |
|
aha ok. w takim razie poluje na testy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 16, 2009, 15:06:05 » |
|
Może podejdź ze słoikiem wody akwariowej do zoologika to tam ci wszystkie parametry pomierzą? Przynajmniej będziemy wiedzieli na czym stoimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 16, 2009, 15:11:41 » |
|
no nie wiem czy się zgodzą ale jutro sprobuje  a jak nie to te testy to jak cos to dopiero po świętach... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 05, 2010, 15:07:46 » |
|
witam ponownie. jeszcze nie mam testów, ale zobaczyłam coś i chciałam się Was o coś spytać. Mianowicie zobaczyłam, że ta bacopa(sadziłam ją już dawno) wsadziałam razem z watą. Czy to może mieć wpływ na gnicie liści?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adinml
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 05, 2010, 15:28:23 » |
|
Może mieć i według mnie ma. Powinno się przed sadzeniem roślinki usunąć całą tą watę i dopiero umieścić roślinkę w podłożu. Proponuję więc delikatnie przeprowadzić operację usuwania waty i zasadzenia roślinki na nowo
|
|
|
|
|
|
112l ; 45l - krewetkarium GG: 2661217 
|
|
|
|