luffka
Nowy

|
 |
« : Grudzień 06, 2009, 22:26:23 » |
|
Witam, potrzebuję pomocy. mam akwarium 112 l, w nim: - 2 gupiki (2 padły) - 2 gurami - 9 danio - 1 zbrojnik ( 1 padł) - 5 żałobniczek ( 1 na wykończeniu) - 3 molinezje
Temp. była 25 stopni, aktualnie podniesiona do 27. Akwarium ma 2 miesiące.
Pierwszym lekiem, jaki zastosowałam była zieleń zooleku- ryby zaczęły mi po niej padać- wtedy odłowiłam gupiki, zbrojnika i 2 kirysy. Możliwe że lek został przedawkowany, gdyż podawał go mój tata. Zrobiłam podmiankę wody, węgiel aktywny w filtrze i poczekałam dobę. Następnie od czwartku lejemy Omnipur (węgiel wyjęty) .... Niestety, kropek przybywa... Co zrobić dalej?
Jutro zakupię testy, bo ostatnie wykończyłam w zeszłym tyg (wtedy nie było odchyleń od normy).
Czy zakupić inne lekarstwo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2009, 22:51:55 » |
|
Jeżeli to ospa to omnipur nie pomoże bo jest na co innego spróbuj costapur zgodnie z zaleceniami na ulotce.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2009, 22:52:18 » |
|
Substancje czynne w ichtiosanie to zieleń machitowa i poliwinylopirolidon, może faktycznie przedawkowaliście tę zieleń? Zieleń jest paskudna, bo się trudno rozpada i jest rakotwórcza. Jest zakaz stosowania zieleni na stawach.
Z reguły ichtiosan i inne środki pomagają, ale nie wolno za późno zaczynać leczenia, bo trzeba się liczyć ze stratami. Kupić ichtiosan (choćby dla sposobu dawkowania) i zacząć jeszcze raz. Daj jeszcze dodatkowy napowietrzać i wyjmij węgiel (o ile nie wyjęłaś).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2009, 12:37:29 » |
|
węgiel został wyjęty zanim podaliśmy Omnipur.
Czy teraz muszę znowu wodę potraktować węglem zanim podam inne lekarstwo? Musi to być ichtiosan ( niestety u mnie nie ma tego w zoologicznym...), mam jeszcze tą nieszczęsną zieleń... Może ją podać, ale tym razem dokładnie odmierzyć?
(dziś wyciągnęłam kolejne 4 ryby...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2009, 16:56:47 » |
|
Zieleń Zoolka i IchtiosanTropical to to samo,czyli zieleń zieleń machitowa .Leczysz tym ospę.Proponuję małą podmianę wody ok30% i wtedy zastosować zieleń tą co masz zgodnie z zaleceniami producenta.Temperaturę utrzymuj ok.28*c.Widocznie późno rozpoznałaś chorobe i stąd te straty,albo przedawkowałaś za pierwszym razem lekarstwo. węgiel został wyjęty zanim podaliśmy Omnipur.
Nie lej chemi jak nie jesteś pewna na co to jest.Pewnie sprzedał ci to cwaniak w zoologicznym,twierdząc że to na ospę,bo innego właściwego preparatu nie miał.Czytaj ulotki na lekarstwach,tam jest podane co leczy dany preparat,a jak nie jesteś pewna to pytaj na forum.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2009, 17:00:39 wysłane przez mario27-28 »
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2009, 18:35:22 » |
|
Dziękuję za odp. Jutro zrobię podmiankę i zaaplikuję zieleń. Mam nadzieję, że stężenie chemii w wodzie nie będzie za wysokie? Bo przecież ciągle jest tam obecny Omnipur...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2009, 19:26:41 » |
|
Mam nadzieję, że stężenie chemii w wodzie nie będzie za wysokie? Bo przecież ciągle jest tam obecny Omnipur...
w takim razie zrób nawet większą podmianę 50%.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2009, 21:29:20 » |
|
Z obsady pozostało mi: 8 danio ( do jutra pewnie będzie mniej... bo kilka na wykończeniu...) 2 gupiki 2 gurami 3 żałobniczki 3 molinezje...
Jeżeli do jutra chociaż jedna rybka się ostanie to zrobię 50% podmiany wody i zaaplikuję zieleń. Aplikować normalną ilość? Taką, jaka jest w instrukcji podana? Ceramika w filtrze może zostać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 08, 2009, 21:05:34 » |
|
Spróboj z MFC mi to pomagało w 60% moich przypadków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fogpawel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2009, 08:44:45 » |
|
Zastosuj ICHTIOSAN zgodnie z ulotka miałem to jakies 2 dni temu pomogło polecam ,a gurami czasem nie podgryzaja ci gupików u mnie to było wszystkie padły pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luffka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2009, 09:57:43 » |
|
Zastosuj ICHTIOSAN zgodnie z ulotka miałem to jakies 2 dni temu pomogło polecam ,a gurami czasem nie podgryzaja ci gupików u mnie to było wszystkie padły pozdrawiam
Obserwowałam gurami (one są jeszcze malutkie) bardzo wnikliwie i nie zauważyłam nic niepokojącego... Stosuję zieleń bo to miałam w domu akurat. Dziękuję za porady wszelakie  Zaczynam już kombinować nowe, małe akwa żeby następnym razem robić kwarantanne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 11, 2009, 18:57:42 » |
|
Przeczytaj czy to jest na ospę,bo chyba nie i dlatego padło ci 40% obsady podczas leczenia ospy. Mi podczas leczenia ospy(miałem tylko 1 raz,akwarium od 3lat) nic nie padło bo zastosowałem właściwy preparat-ICHTIOSAN!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 11, 2009, 19:07:46 » |
|
mi padło? to chyba mnie z kimś pomyliłeś  mi nic nie padło tylko oddałem wszystko i miałem czyste akwa teraz zarybiam od nowa... PS. na opakowaniu MFC pisze : "Uniwersalny preparat do odkażania wody w akwariach oraz zawlczania wszelkich pasożytów zagrażających rybom ozdobnym. Niszczy szkodliwe mikroogranizmy- w tym wyjątkowo niebezpiecznego patogena: kulorzęska Ichthyophthirius multifilis wywołującego Ichtioftiriozę (tzw. ospę rybią)- oraz pasożyty, bakterie, pierwotniaki i grzyby będące przyczyną, występujących u ryb, silnie zakaźnych pleśniawek. " i jak? Aha i... Można stosować wspólnie z preparatami ANTYCHLOR, ESKLARIN, ICHTIOSAN, CRISTAL oraz AKRYFLAWINA
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 19:10:36 wysłane przez Damianos115 »
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 11, 2009, 19:14:48 » |
|
A jak mam to rozumieć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2009, 19:16:27 » |
|
chodziło mi tu o choroby.... w ciagu 7 lat mialem okolo 6 chorób i chodziło mi oto że 4 z nich MFC dało rade.... w tym ospie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|