Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nadmanganian a choroba welwetowa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nadmanganian a choroba welwetowa  (Przeczytany 1924 razy)
Kukson
Zainteresowany
**

« : Styczeń 05, 2005, 16:40:10 »

Witam !! W jednym z akwariów mam chorobe zwaną welwetową. Ma ją też część młodych gupików w osobnym zbiorniku.  Czy można użyć do jej zwalczenia Nadmanganian potasu ?? Jesli tak to w jakich dawkach, czy może zastosować kąpiele krótkotrwałe ?? Dziękuję za rady

100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego  
10 l: Bojownik "Czarny Piotruś"
13 l: Bojownik "Gogo"
21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40
21 l: Kotnik
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2005, 20:35:07 »

Według tego źródła: http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm :

Zwalczanie: stosujemy krótką kąpiel w oddzielnym zbiorniku dodając odpowiednie medykamenty ( np. Trypaflavin lub inny odkażalnik) .Pomóc też może zaciemnienie akwarium odcinające pasożytom źródła energii.

Jeśli idzie o nadmanganian potasu to podejrzewam, że można spróbować, ale pamiętaj, że jest to środek silnie żrący. Dawka - to dosłownie jeden, dwa kryształki na ok. 10 litrów (tak ja stosuję i leczenie jest zazwyczaj skuteczne, gdy można to robić nadmanganianem potasu). Kąpiel w takim roztworze ma trwać naprawdę bardzo krótko, maks. 2-3 minuty. Przy większym stężeniu czas nawet skrócić. Jak nie ma wyraźnej poprawy to potem możesz powtórzyć, ale nie od razu.
Kukson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2005, 20:44:15 »

Bo ja mam stary nadmanganian takie kryształki małe wielkosci ok 1 mm i mniej, ale data ważności pisze: 2001. To już nie do uzytku prawda ??

100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego  
10 l: Bojownik "Czarny Piotruś"
13 l: Bojownik "Gogo"
21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40
21 l: Kotnik
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2005, 20:45:54 »

Idź do apteki i kup nowy. Ale prawdę mówiąc na odczynnikach chemicznych nie podaje się daty ważności jeśli są w 100% czyste. Taki kupowany w aptece na pewno ma, chociaz by po to, że takie są przepisty dot. farmaceutyków.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: