|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #30 : Styczeń 21, 2010, 22:38:03 » |
|
Udało mi się w końcu dorwać gazetkę , zainteresował mnie w niej inny artykuł ( szkoda że krótki muszę do nich napisać) ale twój też się fajnie czytało, jednak co do temperatury to moim zdaniem śmiało można je trzymać do 26 °C. A to dlatego że okonie zostały introdukowane do Australii gdzie się doskonale rozmnażają stanowiąc chwast, a jak wiadomo kontynent ten jest raczej ciepły. Dlatego postanowiłem przeprowadzić eksperyment z moimi okoniami co do temperatury, no i z moich obserwacji wynika że czuły się bardzo dobrze nie były ospałe ani osowiałe wręcz wigor miały. Oczywiście tak jak pisałem w swoim skromnym opisie do takich temperatur trzeba przyzwyczajać je bardzo pomału i najlepiej jak najmniejsze osobniki. Ja osobiście uważam że nie są skazane tylko na zbiorniki nieogrzewane ale nadają się do dużych zbiorników ogrzewanych z dużymi rybami. Oczywiście nie można zapomnieć o porządnym napowietrzaniu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2010, 22:46:17 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #31 : Styczeń 22, 2010, 02:52:02 » |
|
Zapewne o skorpenach z amazonki;) Co do okonia, to masz racje co do australii, ja jednak nigdy nie miałem czasuna to żeby sprawdzić czy ta temperatura tak naprawde negatywnie na nie wpływa... bo z doświadczenia wiem że czasem kilku mies. trzymanie nie wskazuje na nic złego, a dopiero po jakimś czasie zaczyna wyłazić... tak jest np. z dorosłymi miętusami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #32 : Styczeń 23, 2010, 03:02:18 » |
|
Tak zgadza się chodziło o skorpenę napisałem im maila ale na razie żadnej odpowiedzi. Zgadzam się że nieraz szydło wychodzi z worka po dłuższym czasie, głupota z mojej strony że nie odłowiłem tych okoni no ale od wiosny eksperyment zaczynam od nowa i zamierzam poprowadzić dłużej. A miętus podobno lubi chłodną wodę chyba nawet do tarła podchodzi przy temperaturze wody 2°C, jednak nie miałem ich nigdy w akwarium więc nie mam na ten temat własnych doświadczeń.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10
|
 |
« Odpowiedz #33 : Styczeń 24, 2010, 16:01:31 » |
|
Bardzo ładny układ akwarium, i te rybki też  <good>Pozdro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 03, 2010, 23:18:40 » |
|
Witam Z powodu zimy i zbliżającego się okresu tarła u naszych rodzimych gatunków pozwoliłem sobie na zakup ryb z innego ale równie mnie interesującego biotopu wód śródlądowych Ameryki Północnej. Oto kilka fotek moich blackbanded sunfish (Enneacanthus chaetodon)     Jesli macie jakieś pytania pytajcie, jakieś odczucia kiomentujcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 03, 2010, 23:45:13 » |
|
A co zrobiłeś z tymi okoniami wypuściłeś na wolnośc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 04, 2010, 00:03:39 » |
|
Tak okoń i sandacz odpłyneły do lepszego miejsca;) czyt. Oczka w parku miejskim, nie zabraknie im tam pożywienia ze względu na dorybianie karasiami przez urząd miasta;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 04, 2010, 21:39:20 » |
|
O nowe nabytki, sądząc po pochodzeniu pewnie też zimnolubne. Wrzuć jakiś opis podopiecznych, z chęcią przeczytam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 04, 2010, 21:41:14 » |
|
Mam pytanie skąd ty bierzesz takie ryby bo wątpie ze ze sklepu
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 04, 2010, 21:57:47 » |
|
do klasyka przecież asagoth napisał z Ameryki Północnej;)
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 04, 2010, 22:57:36 » |
|
Klasyka, kombinuje....  Narazie jest to moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem wiec musze poobserwować i napisze jakieś info:)  Oto akwa na dzień dzisiejszy
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2010, 18:16:20 wysłane przez asagoth »
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 08, 2010, 18:18:41 » |
|
Mały update:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 28, 2010, 14:36:48 » |
|
Wszystkich zainteresowanych artykułem o sandaczu zapraszam do zakupienia najnowszego numeru gazetki Nasze Akawarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haes
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 31, 2010, 19:56:32 » |
|
Nie sądziłem, że oglądanie w akwarium ryb które lubię łowić jest tak przyjemne. Ładne akwarium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|