Sylwia_K1
Nowy

|
 |
« : Listopad 04, 2009, 21:31:02 » |
|
Witam,
posiadam akwarium 112L, w chwili obecnej mam jednego glonojada, od jakiegoś czasu na podłożu akwarium pokazał się "pyłek" coś w rodzaju płatków w kolorze żółto brązowym. Zastanawiam się czy może to być przyczyna, że jest tylko jeden glonojad. A może przyczyną jest coś innego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2009, 21:56:18 » |
|
jeśli glonojad to zbrojnik niebieski to 1 to jest maks w takim akwa, lepsze byłyby otoski tak koło 10-ciu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sylwia_K1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2009, 21:58:07 » |
|
a co to są te otoski  walczyłam już ze ślimakami, pozbyłam się dzięki bocji  ale otoski to perwsze słyszę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarteQ15
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2009, 22:00:26 » |
|
jeśli glonojad to zbrojnik niebieski to 1 to jest maks w takim akwa, lepsze byłyby otoski tak koło 10-ciu
Dobraf, nie musi byc akurat zbrojnik choc najczesciej tak jest  może akurat jest to oryginalny glonojad? Jest wiele ryb mających przydomek ,,glonojad,, ... http://www.holendry.republika.pl/ryby/otocinclus.html to jest otosek
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2009, 22:04:28 wysłane przez MarteQ15 »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2009, 22:04:41 » |
|
Dobraf, nie musi byż akurat zbrojnik choc najczesciej tak jest  może akurat jest to oryginalny glonojad? Jest wiele ryb mających przydomek ,,glonojad,, ... oryginalny glonojad czyli co? nie ma takiej ryby jak "glonojad" jest ewentualnie "glonojad syjamski" ale czy jest on bardziej oryginalny od zbrojnika, otoska itp.  a co to są te otoski  walczyłam już ze ślimakami, pozbyłam się dzięki bocji  ale otoski to perwsze słyszę wpisz w goole "otosek"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sylwia_K1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2009, 22:10:40 » |
|
super dzięki, spróbuję  zastanwaim się czy dostaę takie otoski w zwykłym sklepie zoologicznym, jak szukałam bocji to miałam z tym problem, ciężko było kupić , a mieszkam w poznaniu może wiesz w takim razie gdzie mogłabym szukać takich otosków ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2009, 21:36:20 » |
|
oddaj bocje masz za mały zbiornik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Archon
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2009, 22:39:58 » |
|
Nie piszcie ze 1 to max w takim zbiorniku, wszystko zależy jakiej jest wielkośc (glonojad) i i czy zbiornik jest juz prawidłowo ustabilizowany. Ja obecnie mam w zbiorniku (półrocznym) niewiele większym bo 128L 3 glonojady - Zbrojniki ńiebieskie, Wcale mi sie nie wydaje aby było to za duzo. Najwiekszy (samiec) ma 6 cm, najmniejszy 4 (chyba samica). Nie mowie również wcale ze tak zostanie, największego będę oddawał jak jeszcze troszkę podrośnie, zostawiam sobie parke 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 07, 2009, 20:13:23 » |
|
Nie piszcie ze 1 to max w takim zbiorniku, wszystko zależy jakiej jest wielkośc (glonojad) i i czy zbiornik jest juz prawidłowo ustabilizowany. Ja obecnie mam w zbiorniku (półrocznym) niewiele większym bo 128L 3 glonojady - Zbrojniki ńiebieskie, Wcale mi sie nie wydaje aby było to za duzo. Najwiekszy (samiec) ma 6 cm, najmniejszy 4 (chyba samica). Nie mowie również wcale ze tak zostanie, największego będę oddawał jak jeszcze troszkę podrośnie, zostawiam sobie parke  Zgadza się z Archonem. Można spokojnie trzymać 3 dorosłe sztuki (1 samiec + 2 samice) w 112L. Akwa powinno mieć kilka kryjówek np. korzeni, grotek itp. aby rybcie nie wchodziły sobie w paradę. PS. Co do nazewnictwa to raczej nie posiadacie zbrojnika niebieskiego tylko najpopularniejszego "kundelka" z rodziny Ancistusów http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species=ancistrus+cf_cirrhosus&species_id=49
|
|
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 07, 2009, 21:01:22 » |
|
Nie piszcie ze 1 to max w takim zbiorniku,
no z tym to można by się spierać choć z drugiej strony może i wpadłem w oklepane schematy co do wymagań tej ryby... czy zbiornik jest juz prawidłowo ustabilizowany.
ale tego "nie kumam" przecież nie wpuszczamy żadnych ryb do nie ustabilizowanego zbiornika 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Archon
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 08, 2009, 16:30:31 » |
|
czy zbiornik jest juz prawidłowo ustabilizowany.
ale tego "nie kumam" przecież nie wpuszczamy żadnych ryb do nie ustabilizowanego zbiornika  Nie do końca o to mi chodziło. Zbiornik moze byc ustabilizowany ale warunki w nim panujące nie są idealne, np roślinki są jeszcze słabo ukorzenione, nieprawidłowe oświetlanie, przenawożenie... To może wpływać na rozwój glonów, wiec w początkowej fazie zakładania zbiornika postawiłbym na większą ilość rybek przydennych. Które defakto i tak mało glonów jedza i czekają tabletki... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 08, 2009, 18:54:56 » |
|
Zbiornik moze byc ustabilizowany ale warunki w nim panujące nie są idealne, np roślinki są jeszcze słabo ukorzenione, nieprawidłowe oświetlanie, przenawożenie...
szczerze mówiąc to wątpie by te czynniki, które wymieniłeś mogłyby mieć jakiś większy wpływ na zbrojnika niż na inne ryby ale może po prostu "źle" się rozumiemy. Które defakto i tak mało glonów jedza i czekają tabletki...  oj zbrojniki, które już podrosną tylko czekają na "łatwiznę" i tu się z Tobą zgodzę, hmm z przydennych kirysy np. też bardzo lubią tablety. Bardzo dobrym rozwiązaniem są wspomniane już otoski, które naprawdę jedzą te cholerne glony (oczywiście nie wszystkie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartek9296
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 11, 2009, 18:33:31 » |
|
Otosiki morzna kupić na giełdzie akwarystycznej w Poznaniu . Wpisz sobei w google akwarystyczna giełda w Poznaniu .Tam będzie dojazd i itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kawus95
Nowy

|