Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Leczenia vs narybek barwniakow
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Leczenia vs narybek barwniakow  (Przeczytany 1327 razy)
anka11299
Nowy
*

« : Listopad 02, 2009, 18:13:29 »

Witam.Zwracam sie z prosba o pomoc :'(Otóż w akwarium ogólnym(towarzyskim)jakies trzy tygodnie temu miałam rybia ospe,która wydawaloby sie zwalczyłam.Przez ten czas moja parka barwniaczkow postarala sie o potomstwo(male maja ok tygodnia i wlasnie zaczely zwiedzac akwarium)W ostatnich dniach zauwazylam ze ryby zaczynaja sie znów ocierac,narazie nie maja jeszcze bialych kropek.Teraz mam powazne watpliwosci czy moge wlac lekarstwo do akwarium i czy to nie zaszkodzi malym barwniaczkom.Prosze o pomoc!
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2009, 19:01:00 »

A jakie masz inne wyjście? Jeśli nic nie zrobisz, to i tak padną. Tylko zostaje kwestia dawkowania i sposobu leczenia, żeby efekt negatywny był najmniejszy.
anka11299
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2009, 20:14:47 »

W sumie racja :)W takim razie jak zmniejszyc dawkowanie FCM i czy podniesienie temperatury do 29 stopni nie bedzie dla nich szkodliwe?Szkoda mi tych maluszków tymbardziej ze to pierwszy narybek w moim baniaczku
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2009, 21:49:02 »

Ja bym zmniejszył dawkę leku tak do połowy dawki maksymalnie i nie dolewał.
Intuicja mi podpowiada, że mogą gorzej znieść podnoszenie temperatury, ale to tylko intuicja, czasami mnie robi w konia.  Grin
Może ktoś coś innego zaproponuje i ma jakieś doświadczenia?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: