|
ala
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 29, 2009, 08:48:36 » |
|
Drago litości piszesz o naturalnym związku który występuje w przyrodzie
Chlorek sodu (wzór chemiczny NaCl) - związek chemiczny, jeden z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie. Opamiętaj się człowieku.
""I na koniec po co mam pokazywać swoje akwarium? Przecież i tak nie mam z kim pogadać o rybach które tam pływają. No chyba że z Tobą"
Jest takie powiedzenie -pokaż mi swoje akwarium a powiem Ci sądzić o Twoich radach .
Palety to sobie w sklepie sportowym kupisz lub na składzie spedycyjnym . Jak już mowa o dyskach:)
Widzę że jednak z Ciebie fachowiec och ach ech i nie ma sensu z Tobą dyskutować.
Emocje są potrzebne , emocje są zaślepieniem rozsądnego myślenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 29, 2009, 14:47:24 » |
|
Po co tyle złych emocji? A co do moich neonów to zostało ich tylko 5 i wygladaja żle. Były ozdobą akwarium ... Teraz ze strachem obserwuje akwa czy nie ma nastepnych chorych.Na razie nic złego sie nie dzieje. Moje dwukrotne próby hodowania neonów nie udały się.Po restarcie akwa minęło 6 tygodni,kiedy mogę myśleć o dodaniu jakiegoś stadka,żeby ubarwić akwarium?Oczywiście zastosuje kwarantannę. Teraz mam 10 razbor klinowych,5 razbo galaxy,6 modrooków,5 promienniczek Wernara/jakos tak?/7 kirysków,3 otoski,5 kosiarek ,1 zbrojnik,10 krewetek. Czy pchac sie w te neonki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 12, 2009, 21:08:31 » |
|
Zgadza się chlorek sodu występuje powszechnie ale czy to ma być twoim argumentem że jednak" Woda + dodatek sol nie bezie wodą słonawą ani też morską !!!!!!! Bo to nie ta sól !! " i że" Jak można porównać sól kuchenną do soli morskiej absurd totalny " ?
Jest też powiedzenie że nie szata zdobi człowieka, odnosi się to też do aranżacji akwarium, bo aranżacja akwarium ma niewiele wspólnego ze zdobytą wiedzą ,wynika zazwyczaj z estetyki, akwarium musi być ładne a żeby było ładne to musi być zarośnięte. I wtedy z 200 l rybom zostaje 80 l do pływania przy przedniej szybie . Ale akwarium jest dla ryb a trawniki i ogrody można robić przed domem a jeżeli ktoś nie ma takich możliwości to pelargonie rosną nawet na balkonie. Sama jesteś na to najlepszym przykładem co z tego że twoje akwarium podoba się ludziom skoro twoja wiedza sprowadza się do porad zmierz PO4 albo nasyp soli jak ryba choruje. A twoje argumenty w dyskusji bardzo łatwo obalić. Byłem kiedyś u kolesia który miał same welony, w akwarium żadnego podłoża roślin ani ozdób tylko tlo a ryby czempiony i akwarium wyglądało niesamowicie. Poza tym twoja opinia na temat sądzenia o moich radach niezależnie jaka by nie była obchodzi mnie jak zeszłoroczny śnieg.
A dyski, to może coś napiszesz o tych rybach np. nazwę łacińską , dlaczego nazywają się dyski i jak poznać że to właśnie dyski?
No i jeżeli się stawia zarzuty "Drago człowiek atlas , cytuje nie swoje doświadczenie ,cytuje to co wyczyta " to napisz co to za atlas bo kilku ludzi się mnie pytało a ja nie wiem co mam odpowiedzieć więc czekamy z niecierpliwością na premierę tytułu tego atlasu ja chyba najbardziej.
Pani doktor czekam też na cenne informacje które ryby przydenne leczyłaś preparatami zawierającymi miedź, inni użytkownicy też pewnie z tej cennej wiedzy skorzystają.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 12, 2009, 21:21:44 » |
|
Pani doktor czekam też na cenne informacje które ryby przydenne leczyłaś preparatami zawierającymi miedź, inni użytkownicy też pewnie z tej cennej wiedzy skorzystają.
Napiszę komentarz tylko do tego co do reszty jesteś pyszny jak narcyz. Bactopur direct ostra infekcja bakteryjna u kirysów steby, szchwartz oraz zbrojnik niebieskie wszytskie ryby wyleczone z pełnym powodzeniem bez strat. Oczywiście leczenie w zbiorniku sterylnym.Poziom miedzi nie przekroczył 0,03 ppm. Może i moje akwarium jest nie godne Twojej uwagi ale przynajmniej mam akwarium które cieszy mnie może dla Ciebie jest ogrodem ale to akwarium ma coś jeszcze w sobie o czym Ty nie wiesz. Oczywiście nie będę się rozpisywała o ziemi ogrodowej bo i po co. Ty masz ciśnienie nie tylko somotyczne ale szeroki zapęd do niespełnionych ambicji. Może skro Twoja wiedza jest tak wielka i poza cytowaniem ulotek sery i ich leków (których za niedługo nie będzie ) napiszesz jakąś książkę o chorobach i spełnisz swoją nie pojętą ambicje do czegoś oprócz ubliżania innym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 12, 2009, 21:57:28 » |
|
Z 20 neonków zostało 7 sztuk,do dzisiaj są w osobnym akwa prawie 3 tygodnie.Wygladaja zdrowo,czy mam je wpuścic do ogólnego? Chciałabym dokupić 13 sztuk i po dwutygodniowej kwarantannie wpuścić do zbiornika.Bez neonków akwarium wygląda bezbarwnie.Do ogólnego akwarium nie wlewałam żadnych leków,w ciagu 7 dni podwyższyłam temp do 28 C.W ciągu tych 3 tygodni zdechł 1 kirysek liniowy.Minęło 1 miesiąc i 3 tygodnie od restartu. Co wy na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 12, 2009, 21:59:48 » |
|
Książkę o chorobach to Ty powinnaś napisać znasz się na nich doskonale. Baktopurem direct też leczyłem ryby przydenne jednak tam związków miedzi jest nie wiele.
Ja nie mam nic do twojego akwarium pisałem ogólnie o upodobaniach ludzi roślinnymi akwariami a nie o twoim.
Teraz atlas został zastąpiony niespełnionymi ambicjami, szkoda bo tak chciałem się dowiedzieć skąd czerpię wiedzę, a ulotki owszem często wieszają mi na płocie.
A o twojej fascynacji dyskami nic nie napiszesz może skorzystaj z mojego atlasu skoro na PKMD nic się o nich nie dowiedziałaś.
Nie ja nie jestem pyszny Ty nie masz argumentów do dyskusji.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 23:09:55 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 12, 2009, 22:04:51 » |
|
olenka ja bym jeszcze się wstrzymał chociaż tydzień z neonami które przeżyły. Dwa tygodnie kwarantanny to moim zdaniem za mało przynajmniej 30 dni. Ale niech ala się jeszcze wypowie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 13, 2009, 08:57:11 » |
|
[/quote] Baktopurem direct też leczyłem ryby przydenne
Ja nie mam nic do twojego akwarium pisałem ogólnie o upodobaniach ludzi roślinnymi akwariami a nie o twoim.
Teraz atlas został zastąpiony niespełnionymi ambicjami, szkoda bo tak chciałem się dowiedzieć skąd czerpię wiedzę, a ulotki owszem często wieszają mi na płocie.
A o twojej fascynacji dyskami nic nie napiszesz może skorzystaj z mojego atlasu skoro na PKMD nic się o nich nie dowiedziałaś.
Nie ja nie jestem pyszny Ty nie masz argumentów do dyskusji.
Jak widzisz są leki z miedzią które można użyć do przydennych - a taksie upierałeś że nie. Mało tego, wiele nawozów akwarystycznych zawiera miedź. Moje fascynacje są moimi fascynacjami i nie mam ochoty się nimi dzielić z Tobą. co bym i tak nie napisała to nie będzie po Twojemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 13, 2009, 11:58:47 » |
|
Skończcie juz te przepychanki albo prowadzcie je sobie na PW bo inaczej ja je zakończe w mniej przyjemny sposób Jeśli potraficie ze sobą tylko się przepychać to po prostu ze sobą nie dyskutujcie bo mamy już tego powyżej dziurek w nosie. Omijajcie się szerokim łukiem i wszyscy bedą zadowoleni ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 14, 2009, 19:54:50 » |
|
olenka jeżeli będziesz przerzucała neony do ogólniaka to z akwarium w którym przebywają połowę wody i dolej z akwarium ogólnego i po około 40 minutach je przenieś chodzi o to żeby przywykły trochę do innej wody. To samo zrób z neonami które chcesz kupić do worka pomału porcjami dolewaj wody z akwarium w którym chcesz je umieścić. Taka aklimatyzacja powinna trwać chociaż 40 minut, potem ryby wylej na siatkę i do akwarium, nie wlewaj wody z worka do akwarium bo mogą w niej przebywać przetrwalniki wszelkich chorób i inne które w twoim akwarium mogą znaleźć dogodne warunki do rozwoju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 15, 2009, 11:57:54 » |
|
Wrzuciłam wczoraj ocalałe 7 neonków do akwa po 21 dniach odosobnienia,nie mogłam patrzec na smutne ryjki w małym. Za tydzień kupie kilkanascie sztuk aby uzupełnić stado.Oczywiście po okresie kwarantanny ile dni radzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 16, 2009, 20:50:41 » |
|
Moim zdaniem co najmniej 30 dni, oczywiście lepiej więcej ale w tym okresie większość chorób jeżeli będą zainfekowane wychodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|