Huee
Stały użytkownik

|
 |
« : Październik 24, 2009, 16:23:41 » |
|
Witam mam pytanie jaki kupić filtr do 112litrów na biotop Malawi?
I jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość w 112litrowym akwarium mieć gatunek Pseudotropheus czy tylko może być Labidochromis caeruleus ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 24, 2009, 20:14:54 » |
|
w 112 l malawi nie zrobisz bynajmniej nie dobrze działające
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 25, 2009, 00:03:00 » |
|
Czy ktoś jeszcze odpowie ?
Jak nie zbyt dobrze działające nie rozumiem :[ .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 25, 2009, 00:18:09 » |
|
przedewszystkim za mały litraż na malawii ewentualnie yellowy ale to też tak niebardzo mimo wszystko gdyby było choc 150 l to już można by kombinować a może tanga?? to by już przeszło
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2009, 00:20:03 wysłane przez asagoth »
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 25, 2009, 18:58:51 » |
|
Hmmm znaczy ja nie wiem czytałem na malawi jakims tam forum ,że w 112litrów 1+3 tylko już nie pamiętam gatunku ,a tu mnie tak zaskakujecie już sam nie wiem Tan mi sie zbytnio nie podoba,a malawi świetnie wygląda Widziałem tez ciekawe akwa http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=22&t=7757Sorry za reklame
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2009, 19:02:47 wysłane przez Huee »
|
|
|
|
|
vivivaldi
Moje akwa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 25, 2009, 19:25:19 » |
|
ja zakładam takie 112l i z tego co się doczytałem i dopytałem to tylko P. Salousi (1+4, dla odważnych 2+6) inne się raczej pozabijają
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 25, 2009, 20:11:49 » |
|
w 112 l malawi nie zrobisz bynajmniej nie dobrze działające
szczerze mówiąc to w malawi "nie siedzę" i nie mam zamiaru się spierać ale zastanawiam czemu ma nie działać dobrze? druga sprawa to spotkałem się z opiniami, że Labidochromis caeruleus mogą być w 100l, jest to chociażby na "naszym" forum: http://www.akwarium.net.pl/forum/malawi/podstawy-1821/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 25, 2009, 21:20:27 » |
|
Dokładnie ja słyszałem o 1+3
Właśnie jestem ciekaw o co chodzi z tym funkcjonowaniem jak na forum o malawi piszą ,że w 112litrowym baniaku mozna mieć :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vivivaldi
Moje akwa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 26, 2009, 10:45:04 » |
|
co do filtrów to warto mieć dwa wewnętrzny jako mechaniczny i zewnętrzny jako biologiczny modeli ci nie podam nie jestem na bieżąco z tym ale przy zakupie zwróć uwagę aby pierwszy wewnętrzny miał przynajmniej dwa miejsca na wkłady filtracyjne Na razie do niego możesz włożyć np. dwie gąbki filtracyjne lub gąbkę i włókninę W przypadku jakiejś choroby po jej wyleczeniu zamienisz jeden wkład na węgiel aktywny aby pozbyć się leków. drugi zewnętrzny powinien mieć możliwie jak największą pojemność na media filtracyjne. W tym przypadku wystarczy skorzystać z tzw. prefiltra, czyli założyć na rurę wlotową gąbkę filtracyjną, a środek wypełnić porowatym materiałem. Ja mam wymieszany keramzyt i ceramikę.W odwodzie grys amonowy. W te urządzeni warto zainwestować, szczególnie mówię tu o filtrze zewnętrznym, gdyż rurki wyprowadzają wodę na zewnątrz i jakby się coś zacięło albo zaczęło ciec to by się mogło w pomieszczeniu nieciekawie zrobić co do filtra wewnętrznego oprócz innych czynników ważna tez jest jego cicha praca
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 26, 2009, 19:25:59 » |
|
Vivi o co myślisz o rozwiązaniu 2 filtrów wewnętrznych [kaskada w malawi podobno nie wchodzi w grę więc filtr zewnętrze kosztuje dużą sumę]? Pewien gosicu tak miał w Malawi lecz chyba większym jakieś 300l
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 21:58:31 wysłane przez Huee »
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2009, 00:41:58 » |
|
Moje zdanie jest takie iż warto spróbować połączenia 1+3. Ryba rybie nierówna jedna żyć będzie spokojnie inna zatłucze w akwa wszystko, o 2 samcach można pomarzyć, uwierzcie. Poza tym czy naprawde warto zakładać malawkę w 100l, kurcze to tak jak wkładanie butli z gazem do malucha. Zawężacie sobie tylko akwarystyczne horyzonty ponieważ w takim akwa wchodzą w grę tylko 1 lub 2 gatunki i to trzymane pojedyńczo (jeden gat. jedno akwa), to już z tangą można by pokombinować muszlowieć + naskalnik lub szczelinowiec. Ale jak tam chcecie, ja pracując pół roku na hodowli malawii i tanganiki widziałem już takie rzeczy, że może wam się z tym 1+3 udać:) pzdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
peterek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2009, 13:16:45 » |
|
Witam! W 112l mozesz trzymac P.saulosi  .Yellowki sie nienadaja poniewaz rosna za duze kolo 12cm a saulosi 8-9cm.Polecam saulosi poniewaz masz wtedy "dwa" gatunki.Samiec niebieski w czarne pasy,samiczki zolto-pomaranczowe.Kup kolo 10-12 mlodych sztuk i poczekaj az podrosna i sie wybarwia-najlepsza zabawa obserwowac jak maluchy dorastaja,wybarwiaja sie i zaczynaja male walki miedzy soba.Jak kupisz dorosle to tego niezaobserwujesz :(Potem mozesz redukowac.Najlepsze rozwiazanie 1+3.Taki uklad sie sprawdza.Dwoch samcow raczej nieutrzymasz a jak utrzymasz to ten drugi nigdy niebedzie taki sliczny jak ten dominujacy.Bedzie sledziowaty.Ja w akwa 125l mam kubel fluval 205 wypelniony ceramika i sprawdza sie doskonale 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vivivaldi
Moje akwa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2009, 17:53:12 » |
|
próbuj ja kupiłem na allegro eheima 2213 za 80 zł i działa bezproblemowo może warto zaryzykować i oszczędzić albo stracić:)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2009, 17:55:20 wysłane przez vivivaldi »
|
|
|
|
|
Huee
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2009, 21:03:02 » |
|
Dokładnie o takiej obsadzie myślałem lecz bez 12 młodych tylko 4 młode tylko nie rozróżnię w tedy płci u samca jak jest mały prawda bo jeszcze nie wybarwiony ?;/
O,a jakie byście polecili do 112l wew filtry do biotopu malawi?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2009, 21:05:23 wysłane przez Huee »
|
|
|
|
|
peterek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2009, 12:27:22 » |
|
Chcesz kupic 4 mlode i z tego zostawic harem 1+3-4? Raczej sie to nieuda,niezdziw sie ze z tych 4 mlodych rybek wyrosna 4 samce i co wtedy?  Dlatego sie kupuje wiecej mlodych kolo 10 zeby pozniej bylo z czego redukowac i wybierac.Ja dostalem od znajomego 8 mlodych saulosi i pomalu sie wybarwiaja.Niejestem pewien bo sa za mlode ale mam chyba 5 samcow i 3 samiczki!!! Wiec widzisz jak to jest.Musisz zdobyc wiecej mlodych zeby niebylo niespodzianek.Ja u siebie w baniaku mam filtr wewnetrzny Fluval 3+(chyba,ale niejestem pewien) i do tego kubel Fluval 205 i jestem z nich zadowolony.Musisz miec dobra filtracje biologiczna i mechaniczna dla pyszczakow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|