Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory welon  (Przeczytany 1524 razy)
incidence@o2.pl
Nowy
*

« : Październik 24, 2009, 11:15:30 »

niedawno kupiłam welona. Po paru dniach na płetwach zaczęły pojawiać się białe plamki. Zdiagnozowałam to jako ospę. Zaczęłam więc podawać Ichtio wg "przepisu". Nie wiem czy slusznie, ale podniosłam temperaurę wody do ok 26 stopni, bo tak pisało na preparaci. Jednak nie ma w ogole poprawy, ba! stan się pogorszył. Płetwy ryby są poszarpane, nadal jest cała w białych kropkach, cięzko oddycha, często leży po prostu pod filtrem. Nie mam pomysłu co robić? może źle ją leczę?  Dlatego bardzo proszę o pomoc. 
 Rybka jest jedna w akwarium 60l.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 24, 2009, 11:48:51 »

To nie jest ryba ciepłolubna jak wszystkie inne. Nic dziwnego ze sie jej pogarsza, ona sie gotuje. Karas powinien miec normalnie jakies 20C.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 24, 2009, 15:07:24 »

w twoim przypadku akurat podnoszenie temp. nie jest wskazane(wogóle wyjmij grzałke) Powinnas dać 5ml ichtiosanu i leczyć ospę dłuzej ponieważ w niskiej temp. leczenie trwa dłuzej.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: