Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: W sprawie świetlówek...  (Przeczytany 1822 razy)
nati_snk
Zainteresowany
**

« : Grudzień 27, 2004, 18:34:16 »

Nadal jestem początkująca: mimo że mam już względne pojęcie o akwarystyce, mam jeszcze duże luki :oops: ... Tym razem chciałabym dowiedzieć się czegoś o świetlówkach. Chodzi mi o jej dobór - swoje akwarium mam 4 miesiące, a z tego co wyszukałam na forum świetlówki wymienia się co 6,więc muszę się powoli do tego przymierzać. I pojawia się problem... NIE MAM O TYM POJĘCIA  :!:  Sad  :?

Akwarium ma 60x30x30. W pokrywie firmy AkwaLux mam jedną świeltówkę 15W. A to chyba trochę mało... Nie chciałabym jej przerabiać, poza tym z tego co jej się przyjrzałam to nawet nie ma na drugą miejsca :!: Jak z tego wybrnąć :?:

No więc podsumowując -  
JAKĄ ŚWIETLÓWKĘ POLECACIE :?:

Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2004, 23:48:54 »

Nie musisz wymieniac swietlowek jezeli jeszcze dobrze swieca (tj bez zauwazalnych zmian typu migotanie lub sciemnienie) Najprosciej dolozyc wiecej swiatla poprzez wymiane swietlowki na mocniejsza np 36W ale wiaze sie to rowniez z wymiana calej elektroniki w pokrywie. I tak i tak musisz ja dodac lub wymienic. Zalezy czy wymieniasz swietlowke czy dokladasz druga.

Setka po starcie
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2004, 16:31:08 »

Trochę pobuszowałam po necie i mam pytanie:

Czy wystarczyłoby:
- świetlówka Philips Aquarelle 15W + odbłyśnik :?: Jakie macie opinie o tej świetlówce :?:

Myśle to niej, gdyż jest ona dość popularna, a ja mieszkam w dość małym mieście, jakim jest SANOK i mam ograniczony rynek zakupów... :?  Sad

Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2004, 18:12:03 »

Ta swietlowka to na wymiane czy jako druga? Polecalbym wlasnie jako druga...  Jezeli nie masz szczegolnie wymagajacego akwarium to kup zwykla swietlowke o podobnej liczbie lumenow. Zaoszczedzisz troche kasy  :wink:

Setka po starcie
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2004, 18:29:09 »

Raczej myślałam że zamieniłabym przy wymianie, bo podobno wybarwia rybki i stymuluje wzrost roślin... PRAWDA TO :?:  :?:  :?: Bo jeśli tak to nie ma na czym oszczędzać...

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2004, 21:43:27 »

Jaka swietlówka by nie była to jedna i tak mało. Jeśli chodzi o Aquarelle to jako jedyna to nie najlepszy pomysł, akwarium bedzie wygladało nie naturalnie ze wzgledu na barwe swiatła.Jeśli chcesz ja zastosowac to w połączeniu z jakas inna swietlówka typu daylight, w innym przypadku proponuje kupic cos z serii TLD 950 lub 965 ewentualnie TLD 850 lub 865.

W swoim akwarium stosuje połączenie 950 i 965, jak widac rosliny rosna a kolorystycznie wszystko wyglada naturalnie.

385 l - dyskowce
m-ko
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2005, 01:00:49 »

mam pytanie. Kupilem nowe akwarium 80x35x40. Wczesniejsze zapewnilo mi lekki potop w domu, bo sie rozszczelnilo. Na szczescie bylem w domu i uratowalem mieszkancow akwarium wrzucajac je do zastepczego akwarium. Jakie oswietlenie sobie sprawic? I czy warto bawic sie w plastikowe pokrywy, ktore z reguly maja malo miejsca do zamontowania dodatkowych swietlowek, a moze ktos zna strone na necie producenta, ktory wykonuje pokrywy troche obszerniejsze.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #7 : Styczeń 19, 2005, 12:24:09 »

hmm... spróbuj poszperać w dziale ZRÓB TO SAM Smiley tam jest wiele ciekawych pomysłów

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: