viwy
Nowy

|
 |
« : Grudzień 25, 2003, 00:24:57 » |
|
U naszego ducha amazońskiego zauważyliśmy odgryziony ogon - podejrzewamy bojownika lub skalara. Czy jest szansa, aby ogon mu odrósł  ?? Czy skalar może być aż tak agresywny w stosunku do innych ryb ? W akwarium są także 2 opaczki - może to one 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Devil
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2003, 09:45:10 » |
|
Ja bym tutaj obwiniał bojownika w szczególności ale opaczki też by mogły być agresywne.W każdym bądź razie napewno nie robi tego skalar 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
viwy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2003, 10:51:08 » |
|
Dziękuję za odpowiedź, niestety dziś rano duch już nieżyje. Wczoraj wieczorem bojownik przeniesiony został do kuli. Zauważyłem że bojownik też ma tylny ogon postrzępiony. Obserwowałem długo wczorajsze zachowanie rybek i zauważyłem, że skalar ma zapędy podgryzania innych. Opaczek przez cały czas siedzi pod korzeniem i wygląda na bardzo spokojnego, chyba że w nocy. Czy opaczek może być tak bardzo agresywny???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
viwy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 26, 2003, 12:58:22 » |
|
Ja bym tutaj obwiniał bojownika w szczególności ale opaczki też by mogły być agresywne.W każdym bądź razie napewno nie robi tego skalar  Niestety nie mialeś racji okazało się że to właśnie skalar. Na naszych oczach odgryzł ogonek drugiemu duszkowi. Będziemy musieli go oddać do sklepu. A duszek prawdopodobnie nie przeżyje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2003, 22:41:48 » |
|
jak duże macie to akwarium i w jakim wieku są ryby. To nie jest normalne żeby skalar ducha zaatakował. Słyszałem o tym że duchy bywają agresywne w stosunku do innych ryb (nawet dużych) ale żeby skalar? Na podstawie opisanej przez was obsady myślałbym że to raczej opaczki w nocy podgryzają śpiące toważystwo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leny
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2003, 17:22:48 » |
|
Mam pytanko - czy ciężko kupić Ducha Amazońskiego, i w jakich cenach są one sprzedawane. Bo ta rybka tak jakoś ciekawie wygląda...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 27, 2003, 18:52:07 » |
|
Leny radze najpierw dużo sie o tym gatunku dowiedzieć. To nie jest rybka do towarzyskiego potrzebuje specjalnych warunków. Ładna jest ale i bardzo wymagająca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
viwy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2003, 22:10:11 » |
|
Mam pytanko - czy ciężko kupić Ducha Amazońskiego, i w jakich cenach są one sprzedawane. Bo ta rybka tak jakoś ciekawie wygląda... Ducha amazońskiego można kupić w kazdym dobrym sklepie akwarystycznym, u nas w Łodzi 15,00 PLN. Faktycznie piękna rybka i podobno nie potrzebuje specjalnych warunków. Tak nam powiedziano w sklepie. Przez 2 tygodnie żyły sobie bez problemu z innymi rybkami. Mało tego cały czas były widoczne w akwarium. Nie chowały się tak jak mówi o nich opinia, naprawdę cieszyły oko. Niestety juz nie cieszą :-(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2003, 01:36:52 » |
|
podobno nie potrzebuje specjalnych warunków. Tak nam powiedziano w sklepie. I to między innymi spowodowało że nie cieszą już oka. To są ryby do akwarium specjalnie urządzonego pod nie. Sama nazwa wskazuje pochodzenie czyli warunki mają być podobne do amazońskich wód.Występuje w dorzeczu Parany i górnej Amazonki. Dorasta do 50 cm długości. Do prawidłowego chowu tych ryb konieczne jest zapewnienie odpowiednio dużego akwarium (dla wyrośniętych osobników 240 litrów i więcej) i licznych kryjówek. Nieagresywna, płochliwa i podatna na stres. Ryba posiada niezwykła zdolność elektrolokacji, tzn. generowania pola magnetycznego dzięki któremu znajduje pożywienie i zachowują dobra orientacje w otoczeniu nawet przy całkowitym braku widoczności. Dysponując odpowiednio dużym akwarium można hodować więcej niż jednego osobnika. Optymalna temperatura 23-28°C, pH 6,0-8,0, woda średnio twarda do bardzo twardej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adrian.S
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2003, 14:00:46 » |
|
U mnie w kazdym badz razie skalary sa agresywne i zdarza sie ze zjadaja male neony lecz zjawiska takiego by obgryzaly pletwy nie zauwazylem !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2003, 16:18:56 » |
|
U mnie w kazdym badz razie skalary sa agresywne i zdarza sie ze zjadaja male neony lecz zjawiska takiego by obgryzaly pletwy nie zauwazylem ! To że skalary zjadają neony to normalka. Nie mozna trzymać skalarów z neonami, to złe zestawienie :? U mnie też skalary są łagodne, nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek podgryzały płetwy. To raczej im podgryzają  No ale ryby jak ludzie....mają swoje charakterki 
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 30, 2003, 23:42:07 » |
|
U mnie w kazdym badz razie skalary sa agresywne i zdarza sie ze zjadaja male neony Nie dziw się . Skalar to drapieżna ryba. Trzymając go z neonami to tak jakbyś kupował mu pokarm wysokobiałkowy (i to jaki dobry; neony to naturalne ofiary skalarów). Twoje skalary są ci na pewno niezmiernie wdzięczne za tak dobra opiekę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gienek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 31, 2003, 10:30:36 » |
|
Czy ten duch amazoński nie jest też nazywany nożowcem lub rybą nóż? Ja miałem taki sam problem z taką rybką.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 31, 2003, 11:50:29 » |
|
To sa dwie różne ryby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 02, 2004, 00:03:16 » |
|
To sa dwie różne ryby. Jedyne co je łączy to zbliżony ogólny pokrój ciała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|