Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Słonawowodne klimaty - ryby, ciekawostki, sprzęt, etc...
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9
  Drukuj  
Autor Wątek: Słonawowodne klimaty - ryby, ciekawostki, sprzęt, etc...  (Przeczytany 40161 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #90 : Luty 19, 2010, 08:08:29 »

No u mnie przy monosach mikrozoria się trzymają. Ale w takim zasoleniu jak mam (ok. 1,007) to rosną, ale bardzo wolno (chyba wolniej od mangrowców Wink i niemrawo wyglądają.

To faktycznie musi katować je ten argus. U mnie te monosy są wszędzie, pływają i non stop żarcia szukają, sebae nawet dno czasami przeszukują. Moje argenteusy też mają z 13cm wysokości, sebae już przekroczyły 15.

Stawiaj sumpa, bo teraz to po mojemu trochę mało. U mnie śmiga unimax700, głowica z dużą gąbką 2000 l/h, hydroponika, w której siedzi z 50 mangrowców i parametry wody mam parszywe.

kterens
Nowy
*

« Odpowiedz #91 : Luty 19, 2010, 23:02:52 »

u mnie mikrozoria mam wrazenie ze wogole nie rosna ale tez i nie marnieja. jedyne co, to te z odmiany narrow na maxa sadzonek na lisciach puszczaja. plus to ze nowa kepka co jakis czas, minus to ze troche roboty zeby to w miare wygladalo  Wink

mam pytanie, spotkaliscie sie moze z jakims gatunkiem babki co glonami sie zywi? nabylem ostatnio kolezke co wyglada jak piaskowa, ale przy 26ciu stopniach ta na grzalce siedzi to na baltycka odmiane nie wyglada. do tego jak rzucam ochotke czy inne zarcie to nawet nie spojrzy jak lezy obok a tylko glonojada udaje tak ze czysciutkie akwa mam teraz. niby nie mam zmartwienia, ale wolalbym sie upewnic co to jest i czy mu dobrze w tej wodzie.

bede wdzieczny za wszelkie info
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #92 : Luty 19, 2010, 23:11:33 »

Kurde kterens daj zdjęcie tej babki, babeczki są przeważnie drapieżne chociaż nie wszystkie jednak wolą karmę która się rusza.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #93 : Luty 21, 2010, 09:10:58 »

Pozwolę sobie wrzucić fotkę tej babki kterensa. Nie wiem za bardzo co to jest, ale to że nie pobiera mięsa to może taki jej aklimatyzacyjny kaprys.

kterens
Nowy
*

« Odpowiedz #94 : Luty 21, 2010, 10:13:02 »

dzieki. jakos nie moge sie zebrac za zalozenie strony ze zdjeciami (zwlaszcza ze nie sa najmocniejsze).

ogolnie bardzo ruchliwa i wszedobylska w porownaniu do zlotych co mialem. poza okresami udawania glonojada to nigdy nie przycielem jej na jedzeniu (mimo ze czasami walalo sie w odleglosci centymetra), ale pare razy trafilem jak plywa zciagnaca sie kupa, to zdajsie glodna byc nie powinna. raz jak po podmianie wody szyby skrobalem to chyba spekala i dostala ciemnej pregi wzdloz ciala, ale po paru minutach znowu zbladla.

ps. Drago chcialem Ci wrzucic zdj na maila ale pokazuje mi ze jest ukryty.

kterens
Nowy
*

« Odpowiedz #95 : Luty 21, 2010, 22:43:18 »

dobra mam juz pewien trop -daje 99% ze to Sicyopterus japonicus.  Shocked

tak jak troche ja poobserwowalem to zauwazylem ze kolory zmienia niczym kameleon w zaleznosci od tego na czym siedzi. jak plywala se w sklepie byla calkiem ciemna ze jak gosc ja zlapal to bylem przekonany ze to nie ta, bo w torebce byla prawie przezroczysta (powyjmowal wszystkie kamienie i filtr i o dziwo innej nie bylo). teraz jak kica po kamieniach czy piasku to prawie sie zlewa z tlem, a jak na tylnej szybie czy grzalce siada (czarne) to ciemna prega jej sie robi i plamy na grzbiecie sa mocniej widoczne.

do tego przylukalem jak rozklada pletwy grzbietowe lekko czerwone zabarwienie (ciezko ja przyciac bo zazwyczaj ma zlozone), tak samo czerwona plamke ma na przyzsawce, jak przeczytalem jeszcze w opisie ze algami sie zywi to juz do konca mnie przekonalo (kilka fajnych fotek znalazlem na http://archive.zo.ntu.edu.tw/english/fish_index.asp?fish_id=F0072 ).

takze wiem tyle ze do 7cm dorasta, migruje ale w slonawej wodzie jej najlepiej, ale nigdzie nie trafilem jakie lubi parametry i ile zyje. zaczynam jeszcze pekac ze mi z akwa wyskoczy bo wspinaczki lubi Smiley
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #96 : Luty 22, 2010, 21:57:44 »

kterens sorki za maila nie wiem dlaczego ale był odznaczony jako niewidoczny.
Na pewno jest to Sicyopterus ale czy japonicus pewności nie mam chociaż ta ciemna pręga by się zgadzała.
http://tansuigyo.maxs.jp/a/i/no/082.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3082/2859336813_44df97702e.jpg
Te babki są głównie glonożerne. Gratuluje zakupu rzadki okaz.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
kterens
Nowy
*

« Odpowiedz #97 : Luty 23, 2010, 17:39:20 »

dziex, pewnie jakby w kakadu wiedzieli ze to takie cudo to krzyczeli by lepiej niz 4zeta, ale to wyjatek ze mi sie fartnelo, bo wczesniej jak 5 dych za globusy dalem to potem oddalem za friko jak pozarly mi zlote babeczki i irrubeska Angry . pisalem juz duczem-u ze z tego co latam po wawie to piaseczno to jedyne miejsce gdzie mozna cos ciekawego trafic, do tego zawsze zakup w ciemno bo nigdy nie wiedza co maja (no poza popularnymi gatunkami oczywiscie). poza tym jest to miejsce lekko traumatyczne, bo jak obsada zzera sie na wzajem to wogole nie robi to na gosciach wrazenia (koment -naturalna selekcja w scisku).

teraz siedze i kopie po necie ale wszedzie tylko badania nad migracjami i wspinaczki a nigdzie ile zyje i czym ja dokarmiac (akwa juz wyczyscila na lustro). udalo mi sie cyknac fote jak pletwy rozklada (sorki za jakosc, ale z pol godziny rzezby bylo zeby ja w miare zlapac w kadr)

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Luty 23, 2010, 20:36:40 »

Ale zabiłeś ćwieka z tą babeczką nie mam pojęcia co to za gatunek , spróbuj podać jej płatki ze spiruliną i obranego ogórka, ale w ogórka trzeba powciskać kamyki ze żwiru żeby utonął. No w sklepach tak jest ze znajomością tematu , a byłeś u Szewczaka w sklepie AtollZoo ?

kterens
Nowy
*

« Odpowiedz #99 : Luty 24, 2010, 21:02:52 »

z ciekawostek wczora na planete lecialo troche o lasach namorzynowych nowej gwinei. program niby nie strikte o akwa (droga do ushuai czy jakos tak), ale pokazali troche fajnych strzelczykow, muloskoczkow, babeczek..., bylo o symbiozie babek z krewciami i co najlepsze kolcobrzuchow z krewetkami. opadla mi troche szczeka, bo myslalem ze bedzie posilek, a tu pan poinformowal ze kolec do lazienki przyplynal. byla to jakas 30-50cio cm kloda w stylu jakis arothorn co lezala na piasku i pan dal zuuma na otwory skrzelowe a tam tycie krewetki co ponoc z pasozytow je czyszcza.

kterens
Nowy
*

« Odpowiedz #100 : Luty 26, 2010, 21:28:01 »

spotkal sie ktos moze z takimi gatunkami na rynku:

Kalyptatherina helodes
Marosatherina ladigesi
Stigmatogobius sadanundio

poczatkowo jak zakladalem slonawe myslalem o kolcobrzuchach, potem pan ze sklepu wcisnal mi zultka i babki ze razem im bedzie ok, a teraz jak mam ta zaj..sta babcie to jakbym wpuscil jakiegos F8 to nie spal bym pewnie po nocach na mysl ze mu cos odwali i zezre mi moja babeczke.

myslalem glownie o kilku malych plywajacych przy powierzchni bo akwa wysokie a to co mam to pochowane glownie ze zazwyczaj to wrazenie ze puste akwa stoi. ew mysle jeszcze o jakiejs nieduzej babce, tyle ze juz miesozernej (no moze poza zlotymi bo po przejsciach to lekko sie cykam).

z tego co widze w atollzoo to gatunki typowo slodkowodne i morskie, a z posrednimi lekka posucha (w okolicach goclawia rzadko sie krece to nie bardzo mam jak tam zajrzec). podobnie sytuacja wyglada z barakuda, mimo ze wolalbym kupowac w takich sklepach to specjalnie nic tam dla siebie nie widze  Sad
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #101 : Luty 27, 2010, 10:38:40 »

Stigmatogobius sadanundio jest w ciągłej sprzedaży we Wrocławiu. Zapraszam Wink Marosatherina ladigesi zdaje mi się, że też bywają, ale to chyba ryba słodkowodna. Tej trzeciej nie widziałem.

kterens
Nowy
*

« Odpowiedz #102 : Luty 27, 2010, 19:53:20 »

spoko, jak jest we wrocku to predzej czy pozniej trafie ja i we wawie  Smiley . dziex za info.

co do promieniczki (marosatherina ladigesi) to trafilem na wiki.en (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_brackish_aquarium_fish_species) ze slodkowodna ale w akwa lepiej jej w slonawej to moze podobna historia jak z F8. mam wrazenie jakbym ja gdzies w jakims sklepie widzial, tyle ze nie bardzo kumam czy jest do konca legalna (na fishbase widnieje jako "vunerable" na IUCN red list).

bardziej myslalem o tej drugiej z teczankowatych (Kalyptatherina helodes) bo typowo przypowierzchniowa tyle ze na fiszbejs-ie pisza ze raczej to pokarm niz gatunek w sprzedazy... (nawet polskiej nazwy nima  Huh )

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #103 : Marzec 02, 2010, 21:54:49 »

kterens  Kalyptatherina helodes fajna i rzadka do nabycia więc ja bym się nie zastanawiał, promieniczka Marosatherina ladigesi tu tak jak napisał ducze to ryba słodkowodna. Stigmatogobius sadanundio polecam fajna babeczka trzeba kilka osobników.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #104 : Marzec 03, 2010, 08:12:27 »

Drago, a miałeś do czynienia z Proterorhinus marmoratus? W sumie taki rybi chwast, spotykany nawet w Polsce, ale myślę, czy nie wpuścić takiej do siebie, bo są dostępne.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9
  Drukuj  

Skocz do: