sebasu
Nowy

|
 |
« : Grudzień 15, 2004, 14:12:38 » |
|
Mam mały problem Posiadam akwa ok 300l woda średnio-twarda ok 25C Od dwóch dni zaobserwowałem u wielkopłetwa ze ma małą ranke na boku Niby nic może zwykłe obtarcie Teraz patrze gurami straciły kilka łusek i jeden skalar ma taką małą dziwną ranke nad pyskiem Co może być przyczyną? Czy może to być atak Akary pomarańczowopłetwej ale sa 2 szt i raczej nie są aż tak agresywne czy może być przyczyna że ostatnio sprzątałem akwa i np jak się płoszyły to sie tak urządziły? Czy............. Bo nie wiem czym to jest spowodowane?
A teraz drugie pytanie może mniej związane z tematem ale Jak najlepiej sprzątać akwa tzn czym Bo posiadam odkurzacz ale on jakoś wszystkiego niezbiera Jaki byście filt najlepiej polecili do takiego akwa W tej chwili posadam dwa filtry kaskadowe AQUA EL FZN-2, i FZN-3 ale one chyba powinny wystarczyć
|
|
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2004, 16:05:33 » |
|
WITAJ OPISZ DOKLADNIE JAKIE SA OBJAWY I CZY RYBKI PRZEJAWIAJA JAKIES NIENIORAMALNE ZACHOWANIE TZ TAKIE JEKIEGO ZWYKLE U NICH NIE OBSERWUJESZ!
|
|
|
|
|
|
prowadze mala hodowle pielegnic
|
|
|
sebasu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2004, 16:17:24 » |
|
hmmm chyba napisałem wszystko zachowuja sie normalnie jedzą jak jadły nie wiem cio jeszcze moge napisać może jakas podpowiedz cio powinienem jeszcze napisac?
|
|
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
przechyl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2004, 17:19:36 » |
|
czym karmisz rybki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przechyl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2004, 17:33:46 » |
|
jakies zmiany kolorystyki w ubarwieniu?,zapadniete brzuchy,jakies zmetnienia skory?otwarte rany>?wysypka?bo z twojego opisu wynika ze to poczatki mykobakteriozy.Powod jednostronne zywienie,nieodpowiednia temp wody,przegeszczenie obsady,slabe oswietlenie,choroba wystepuje u ryb najczesciej cieplolubnycha jezeli to rozklad pletw to moze to byc Fin-rot w tej chorobie sa takie objawy rozklad pletw ,prowadzacy czesto do ich calkowitego zniszczenia,zwlaszcza ogonowej,leczenie nie daje dobrych skutkow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebasu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2004, 19:16:13 » |
|
Więc tak osada jest juz odłuższego czasu taka sama Temperatura na poziomie 25 cyba też jest odpowiednia Brzuszki są takie jak zawsze Nie mają żadnych zmian skórnych poza tymi rankami choć teraz zaobserwowałem że jedna księżniczka i labeo obcieraja sie o kamienie ale objawów ospy nie widać przynajmniej narazie Oświetlenie też jest takie samo tzn 2 świetlówki 40wat każda a pracuja dopiero 3 miesiace więc jeszcze nieosłabły i wcześniej niedziało sie nic złego Karmie je od czasu do czasu mrożoną ochotką a na codzień dostają SERA VIPAN i TETRA WAFER MIX
|
|
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
przechyl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2004, 17:07:13 » |
|
przede wszystkim nie trzymaj ksiezniczek z labeo to raz nie ten biotop(rozumiem ze to ksiezniczki z burundii)sa bardzo agresywne i przyczyna tych lusek moze3 tkwic w nich ,natomiast jezeli chodzi o obcieranie sie o kamienie to moze btc inwazja orzeskow,najle[piej kup blekit akwariowy wlej na dobe potem zsciagnij weglem.podmien wode i powinno byc oki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 19, 2004, 22:32:30 » |
|
Jest też taka możliwość że to akary mogą ranić ryby (ale niekoniecznie)gdyż miałem kiedyś podobne z natury akary cetkowane i niby nic a ryby poobijane się zdarzały. Otóż po zgaszeniu światła te ryby "próbowały" innych .Gdy zobaczyły jakiś lekko świecący brzuch w mroku, po prostu myślały że to się nadaje do jedzenia biorąc widoczny dla nich punkt za coś mniejszego niż w rzeczywistości się okazało.Tymczasem za dnia ryby aniołki choć niejedną mogły by bez problemu połknąć.Z kolei ryby już poranione niekoniecznie zaraz aż do utraty łuski zaczynają być podatne na wszelkie pasożyty skórne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebasu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2004, 19:11:03 » |
|
Problem rozwiązany Wyłowiłem akary i po kłopocie Natomiast i labeo i księżniczki żyją w jak najlepszej zgodzie Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Zaczynamy od początku
|
|
|
|