Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Help  (Przeczytany 2017 razy)
sebasu
Nowy
*

« : Grudzień 15, 2004, 14:12:38 »

Mam mały problem
Posiadam akwa ok 300l woda średnio-twarda ok 25C
Od dwóch dni zaobserwowałem u wielkopłetwa ze ma małą ranke na boku Niby nic może zwykłe obtarcie Teraz patrze gurami straciły kilka łusek i jeden skalar ma taką małą dziwną ranke nad pyskiem Co może być przyczyną?
Czy może to być atak Akary pomarańczowopłetwej ale sa 2 szt i raczej nie są aż tak agresywne
czy może być przyczyna że ostatnio sprzątałem akwa i np jak się płoszyły to sie tak urządziły?
Czy.............
Bo nie wiem czym to jest spowodowane?

A teraz drugie pytanie może mniej związane z tematem ale
Jak najlepiej sprzątać akwa tzn czym
Bo posiadam odkurzacz ale on jakoś wszystkiego niezbiera
Jaki byście filt najlepiej polecili do takiego akwa W tej chwili posadam dwa filtry kaskadowe AQUA EL FZN-2, i FZN-3 ale one chyba powinny wystarczyć

Zaczynamy od początku
przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/

« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2004, 16:05:33 »

WITAJ OPISZ DOKLADNIE JAKIE SA OBJAWY I CZY RYBKI PRZEJAWIAJA JAKIES NIENIORAMALNE ZACHOWANIE TZ TAKIE JEKIEGO ZWYKLE U NICH NIE OBSERWUJESZ!

prowadze mala hodowle pielegnic
sebasu
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2004, 16:17:24 »

hmmm chyba napisałem wszystko
zachowuja sie normalnie jedzą jak jadły
nie wiem cio jeszcze moge napisać
może jakas podpowiedz cio powinienem jeszcze napisac?

Zaczynamy od początku
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2004, 17:19:36 »

czym karmisz rybki?

przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2004, 17:33:46 »

jakies zmiany kolorystyki w ubarwieniu?,zapadniete brzuchy,jakies zmetnienia skory?otwarte rany>?wysypka?bo z twojego opisu wynika ze to poczatki mykobakteriozy.Powod jednostronne zywienie,nieodpowiednia temp wody,przegeszczenie obsady,slabe oswietlenie,choroba wystepuje u ryb najczesciej cieplolubnycha jezeli to rozklad pletw to moze to byc Fin-rot w tej chorobie sa takie objawy rozklad pletw ,prowadzacy czesto do ich calkowitego zniszczenia,zwlaszcza ogonowej,leczenie nie daje dobrych skutkow.

sebasu
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2004, 19:16:13 »

Więc tak osada jest juz odłuższego czasu taka sama
Temperatura na poziomie 25 cyba też jest odpowiednia
Brzuszki są takie jak zawsze Nie mają żadnych zmian skórnych poza tymi rankami choć teraz zaobserwowałem że jedna księżniczka i labeo obcieraja sie o kamienie ale objawów ospy nie widać przynajmniej narazie
Oświetlenie też jest takie samo tzn 2 świetlówki 40wat każda a pracuja dopiero 3 miesiace więc jeszcze nieosłabły i wcześniej niedziało sie nic złego
Karmie je od czasu do czasu mrożoną ochotką a na codzień dostają SERA VIPAN i TETRA WAFER MIX

Zaczynamy od początku
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2004, 17:07:13 »

przede wszystkim nie trzymaj ksiezniczek z labeo to raz nie ten biotop(rozumiem ze to ksiezniczki z burundii)sa bardzo agresywne i przyczyna tych lusek moze3 tkwic w nich ,natomiast jezeli chodzi o obcieranie sie o kamienie to moze btc inwazja orzeskow,najle[piej kup  blekit akwariowy wlej na dobe potem zsciagnij weglem.podmien wode i powinno byc oki.

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 19, 2004, 22:32:30 »

Jest też taka możliwość że to akary mogą ranić ryby (ale niekoniecznie)gdyż miałem kiedyś podobne z natury akary cetkowane i niby nic a ryby poobijane się zdarzały. Otóż po zgaszeniu światła te ryby "próbowały" innych .Gdy zobaczyły jakiś lekko świecący brzuch w mroku, po prostu myślały że to się nadaje do jedzenia biorąc widoczny dla nich punkt za coś mniejszego niż w rzeczywistości się okazało.Tymczasem za dnia ryby aniołki choć niejedną mogły by bez problemu połknąć.Z kolei ryby już poranione niekoniecznie zaraz aż do utraty łuski zaczynają być podatne na wszelkie pasożyty skórne.
sebasu
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2004, 19:11:03 »

Problem rozwiązany
Wyłowiłem akary i po kłopocie
Natomiast i labeo i księżniczki żyją w jak najlepszej zgodzie Cheesy  Cheesy  Cheesy
Pozdrawiam

Zaczynamy od początku
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: