Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « spuchnięta i nastroszona gupiczka
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: spuchnięta i nastroszona gupiczka  (Przeczytany 1280 razy)
noir^_^
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 08, 2009, 09:44:09 »

Moja malutka gupiczka (ma około 3 cm) ma bardzo duży brzuch, jakby był ciężarna ma też obniżone pokładełko jak przed wydaniem na świat narybku ale ma też nastroszone łuski i płetwy, od trzech dni nic nie je i jest ospała. Czy taki maluch może być w ciąży czy to choroba? Dodam jeszcze że w akwarium obniżyła się temperatura o 1,5 stopnia (ale już podkręciłam grzałkę) i jestem w trakcie obniżania twardości i pH wody ponieważ chciałabym wpuścić do akwarium pielęgniczki (podmieniam raz w tygodniu część  wody na przegotowaną)

Co mam zrobić z tą rybką? Czy jeśli jest chora można w jakiś sposób odkazić wodę żeby nowe rybki się nie zaraziły?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2009, 10:05:39 »

Może to być reakcja na zbyt miękką i kwaśną wodę. Gupiki nie przepadają za nagłą zmianą twardości i Ph zwłaszcza na niższe. Z własnego doświadczenia: albo gupiki pawie oczka albo pielęgniczki no chyba, ze to będą pielęgniczki borelli czy boliwijskie, które dobrze znoszą twardszą wodę. Do miększej wody lepiej sprawdzą się endlerki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: