Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Ichtiosan i FIltr Mini Kani 120
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ichtiosan i FIltr Mini Kani 120  (Przeczytany 1458 razy)
Yanooo
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 08, 2009, 06:15:06 »

Wczoraj wlałem do zbiornika 126l 15ml ichtiosanu. Była to pierwsza dawka. Po około 1,5 godzinie zauważyłem, że kolor wody mocno zbladł, a po 3 godzinach woda była z powrotem klarowna. Filtr jaki posiadam to Aquael Mini Kani 120 z wkładami: Gąbka, Fizelina, Zeolit, Ceramika.

Czy lekarstwo jest dalej w  wodzie, a po prostu odfiltrowało kolor, czy też po leku nie ma już śladu i jest w filtrze?

U ryb już jest znaczna poprawa, ospa znika, bo nie było jej wiele, ot 1-2 plamki na rybkę.

Moje 126l:
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2009, 06:39:57 »

Najlepiej usuwa wszystkie lekarstwa węgiel aktywny włożony do filtra.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2009, 12:10:41 »

Większość preparatu wchłonął zeolit. Możesz sobie otworzyć filtr i go obejrzeć (i tak pewnie wytrułeś większość bakterii), powinien mieć teraz piękny akwamarynowy kolor Cool

Jeśli chcesz dalej dolewać leki to wyjmij zeolit. Włożysz go z powrotem gdy skończysz leczenie i podmienisz cześć wody.

Yanooo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2009, 12:54:26 »

A czy zabarwienie zeolitu kwalifikuje go do wymiany, czy też mogę go dalej stosować, a flora bakteryjna z czasem powróci?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2009, 12:58:44 wysłane przez Yanooo » Zapisane

Moje 126l:
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 08, 2009, 15:50:46 »

A czy zabarwienie zeolitu kwalifikuje go do wymiany, czy też mogę go dalej stosować, a flora bakteryjna z czasem powróci?

Teoretycznie najlepiej byłoby wymienić, ale skoro było to tylko jednorazowe leczenie to powinno wystarczyć jak dobrze wypłuczesz  pod bieżącą wodą (bez żadnych mydeł, proszków itp.!).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: