Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Choroba :(  (Przeczytany 2928 razy)
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« : Sierpień 31, 2009, 11:38:05 »

Cześć  Cry gurami w moim i siostry akwarium ma koło płetwy ( nie jestem pewny czy piersiowej czy brzusznej ) takie czerwone w tym otworze w którym ma płetwy i płetwa też czerwona . W zoologu powiedzieli że to choroba ale czekam na waszą opinię i pomoc .

Ps . cała płetwa nie jest czerwona tylko trochę
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2009, 14:25:38 »

Daj zdjęcie.

Tak nawiasem to zrób wkońcu coś z tą obsadą  Lips Sealed
darcio
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2009, 14:50:57 »

Siostra i tato nie pozwolą wywalić ich lub oddać i co mam zrobić ?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2009, 14:53:27 »

Siostra i tato nie pozwolą wywalić ich lub oddać i co mam zrobić ?

wytłumaczyć albo pokazać im nasze forum , nie wierze aby rodzic mógł być tak nieodpowiedzialny  Roll Eyes
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2009, 18:52:41 »

wytłumaczyć albo pokazać im nasze forum , nie wierze aby rodzic mógł być tak nieodpowiedzialny
hehehe... to chyba jeszcze mało znasz ludzi Wink
A obsada to faktycznie ekstrema Shocked
Podejrzewam, że to uszkodzenie mechaniczne spowodowane przez inną rybę o co nietrudno w tak małym akwa z taką! obsadą.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
malutka243
Zainteresowany
**

"Trzeba żyć, bo wciąż tyle na nas czeka."

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2009, 15:01:51 »

Cytuję:
Moja obsada to :
2 skalary
2 glonojady
3 molinezje złote
1 gurami
1 bocja wspaniała
3 gupiki
1 niezidentyfikowana
1 mieczyk
1 brzanka
1 neon czerwony
Akwarium 65 L

Faktycznie obsada tragiczna, większość gatunków jest po prostu za duża do twojego litrażu, niektóresą stadne. Na Twoim miejscu zostawiłabym sobie tylko albo neona albo gupiki i dokupiła więcej ryb tego gatunku, a na dno jakieś kiryski. Przedmówcy mają rację - pokaż ten temat rodzicom i siostrze, ryby to żywe zwierzęta i nie ma sensu ich męczyć, i tak niedługo będziecie musieli zapewne kupić nowe, bo te zdechną w takim litrażu...
darcio
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2009, 19:26:21 »

Aha  Cry no ale nie wiem to według was jakie powinienem mieć ? I jakie tematy powinienem im pokazać . Nie ma tu uzasadnienia czemu nie powinny znajdować się w moim akwa oprócz tego że są za duże
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2009, 19:50:50 »

Jak fakt ze sa za duze to nie jest uzasadnienie to faktycznie nie ma nawet jak cenzuralnie skomentowac takiego czegos. Roll Eyes

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2009, 21:41:26 »

Nie ma tu uzasadnienia czemu nie powinny znajdować się w moim akwa oprócz tego że są za duże
Jeśli fakt, że ryby są za duże do twojego akwa nie jest dla ciebie wystarczającym uzasadnieniem, to cos ci zaproponuję: zamieszkaj z całą swoją rodziną w kartonie po telewizorze, śpijcie w nim, jedzcie, pijcie, sr..cie, bawcie się i broń Boże nigdy z niego nigdzie nie wychodźcie, bo przecież ryby nie wychodzą na spacery ze swojego akwarium. Może to przemówi do twojej wyobraźni.
Pomijając wielkość ryb, obsada jest kompletnie do siebie niedopasowana i nawet gdybyś trzymał te ryby w 300l akwa to i tak nie będą się czuły dobrze, będą chorować, uszkadzać sobie płetwy, wreszcie padać.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
malutka243
Zainteresowany
**

"Trzeba żyć, bo wciąż tyle na nas czeka."

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2009, 07:33:59 »

Jeśli ryba znajduje się w zbyt małym dla siebie zbiorniku, jej ciało nie rośnie - jednak jej narządy wewnętrzne rosną. Potem sam sobie wyobraź, co dzieje się z rybą.
I druga sprawa już tylko ekonomiczna: te ryby za jakiś czas (dłuższy lub krótszy padną) - lepiej teraz je oddać i raz kupić odpowiednią obsadę, która trzymana w odpowiednich warunkach ma dużo mniejszą szansę zchorować.

Jest taka popularna strona, gdzie umieszcza się zdjęcia ze swoimi pupilkami (na pewno wiecie jaka). Często tam jestem i często widuję złote rybki w kuli,lub innym zbyt małym zbiorniku. I praktycznie żadna z nich nie dożywa więcej niż rok, dwa. A te piękne ryby żyją około 20 lat, chyba nawet trochę ponad. Nie skracajmy życia zwierzętom, bo one cierpią.

Darcio - jeśli masz możliwość, napraw swoje błędy, przekonaj rodzinę, pokaż nasze wypowiedzi - wierzę, że mimo wszystko nie liczy się dla nich tylko estetyka akwarium i jego wygląd (im więcej kolorowych rybek tym ładniej), lecz liczy się także zdrowie tych ryb. To nic przyjemnego wyławiać kilka martwych ryb z akwarium. A taki los w niedługim czasie cię czeka.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 07:39:17 wysłane przez malutka243 » Zapisane
darcio
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2009, 19:28:23 »

Cześć ! Mój gurami ma gorzej Sad jutro ide kupić albo mfc albo taką tableteczke moja przyssawka na termometr popsuła się  Roll Eyes bo jak przyczepie ją z termometrem to wypływa do góry  Tongue a i moja molinezja złota ma tak uszkodzoną płetwę grzbietową po środku  Cry Cry czy mogę o to podejrzewać brzankę ?
darcio
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 17, 2009, 12:13:58 »

Dałem takąv talbetwę do wody  prawie tydzień temu i nie zchodzi mu :/
blom88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 17, 2009, 12:33:08 »

O chłopie i Ty się dziwisz, że Twoje rybki mają choroby? Już pomijając to, że są one nie odpowiednie do litrażu, który posiadasz, to spójrz też jaka jest twoja obsada. Prawie wszystkie rybki w ilości 1 co praktycznie nie powinno być dopuszczalne. Ryba to stworzenie stadne i potrzebuje współtowarzyszy tego samego gatunku... Zastanów się może nad hodowlą ryb tylko z jednego gatunku, ewentualnie kilku, współżyjących ze sobą, a nie rob takiej sałatki rybnej jak do tej pory...
Spójrz na obsady innych na tym forum, nikt praktycznie nie trzyma ryb jednego gatunku pojedyńczo...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: