Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: CO TO ZA RYBKI?  (Przeczytany 10132 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Sierpień 25, 2009, 17:04:07 »

Witam, założyłem nowe akwarium, 50l, pół TANGANIKA pół MALAWI. Wiele czytałem o obsadach i już wiem jakie będę miał ryby. Tylko jak się one nazywają? W sklepie są pod nazwą "muszlowiec" i "pielęgnica czarna"... Cheesy
Zamiarzam wybrać 1 z trzech podanych gatunków, tylko nie wiem, który...Będą w ilości 1 samiec i 2 do 3 samic.

1. Na pewno muszlowiec. 4-5 cm. Kolor lawendowy, kłóciłbym się z jasno-fioletowym. Ciało lekko bocznie spłaszczone. Mocno wydłużona sylwetka. Wszystkie ryby w akwarium wyglądały tak samo, więc chyba nie da się płci rozróżnić...Jak mi się coś z cech szczególnych przypomni, to dopiszę.

2. "Pielęgnica czarna"... Cheesy Kolor czarny, cała w białe kropki, wyglądałą jakby była cała czarna, tylko z ospą rybną. Kształt jak u pielęgnicy afrykańskiej, czyli wiadomo jaki...Też niezbyt duża. Około 4 cm. Poza tym nic w wyglądzie nie da się zauważyć, też wszystkie wyglądały tak samo.

3. Kolejny muszlowiec. Kolor ... brzoskwiniowy? Lekko pomarańczowy? Coś oscylującego w tym zakresie...(Jestem tylko facetem, dla mnie ciemno-żółty i jasno-pomarańczowy to to samo), ale do rzeczy. Częśc była gładka, część miałą jasne plamki, czyli część to były samce, część to samice. Miały lekko żółte płetwy, rozmiar i kształ taki sam jak u pierwszego muszlowca.
Znajduje się na tym zdjęciu to ten kremowy http://www.malawiforum.pl/viewtopic.php?t=1779 .
Ciężko mi opisywać te ryby, bo to nie są gupiki i wszystkie wyglądają podobnie...Byłbym wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam wszystkich. papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 17:25:21 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2009, 18:22:17 »

2. czy to coś takiego: http://www.oceansandseasinc.com/images/tropheus-duboisi.jpg ? Jeśli tak to wybitnie nie nadaje się do 50l

3. na tej fotce nie widzę żadnych muszlowców, tylko same pyszczaki, z których żaden się nie nadaje.

IMO do 50l tylko prawdziwe muszlowce z tanganiki.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2009, 19:37:16 »

dzięuję za odpowiedź i za radę, tak, to były te rybki (czarne) trudno, nie kupię...
A co do tamtych, to jak z wyglądu odróżnić pyszczaki od muszlowców?
Myślałem o obsadzie do 50l muszlowiec krótki lub wielopręgi, ewentualnie wielkooki w układzie 1+2 do 3. Może być?
A to z pierwszego opisu, to wiesz może co to jest?
Już wiem, to jest pyszczak, tylko dlaczego w 30l trzymali kilka duboisi, kilka tych z 3 opisu i kilka muszlowców w jednym akwarium?
Czy ta pierwsza rybka to na ewno muszlowiec? Już do końca nie jestem pewny...
Proszę o odpowiedź na wszystkie pytania. Cheesy

Edit: ta "fioletowa rybka" to pseudotropheus acei. Czy może być? Jak tak, to jaki układ? Pływałą w sklepie z rybkami o nazwach: "Neolamppologus", aulongkara, synodontis (wiem, sumik) i tropheus (to chyba ta czarna w białe kropki), więc ta lekko pomarańczowa, bardziej beżowa rybka to neolamprologus lub aulongkara. Szukałem, ale nigdzie nie było takich. Kształ taki sam, ale kolory inne (kształt jak neolamprologus). Czy to może być ta rybka? Nie pozwolili mi zrobić zdjęć, więc tylko nazwy zapisałem...Pomożecie? Smiley

Edit2: rezygnuję z muszlowcó, czy nie lepsze byłyby szczelinowce? Spodobały mi się gatunki: Neolamprologus, synodontis i pseudotropheus. Czy któreś mogłyby być u mnie w ilości 1+2-3? Proszę o odpowiedź...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2009, 15:03:09 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2009, 17:30:04 »

Pseudotropheus acei się kompletnie nie nadaje, zobacz tu:
http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/opisy_gatunkow/pseudotropheus_acei.html

cyt: "Optymalnym "domem" dla acei jest akwarium o długości 150cm (i więcej) i pojemności 300(i więcej"

Nie sugeruj się tym co i w jakim towarzystwie trzymane jest w sklepach bo to najczęściej tragedia.

Wszystkie rozsądne opinie jakie widziałem w życiu twierdzą, że żadna pielęgnica z Malawi nie nadaje się do akwarium 50l, chyba, że mowa o kwarantannie czy kilku sztukach narybku na jakiś czas.

Z tanganiki również odpada jakieś 95% gatunków czy nawet więcej. Wyjątkiem są jak pisałem wcześniej m.in. muszlowce, które są malutkie i mają małe rewiry.
Jest tak dlatego, że oba jeziora z których pochodzą te ryby są ogromne. Stanowczo więcej gatunków z innych biotopów - strumieni i stawów lepiej nadaje się do małych akwariów.

Ze szczelinowców też raczej wielkie ryzyko, chyba, że jakiś na prawdę mały gatunek. Moje np. Lamprologus leleupi ( http://www.akwarium.net.pl/adv/lamprologus_leleupi.htm ) nie ryzykowałbym w akwarium mniejszym niż 100l.

Pomijając komfort życia ryb może być ok póki młode ryby nie podrosną i nie zaczną ustalać terytoriów - będzie po prostu za mało przestrzeni i ryby będą non-stop walczyć o swój rewir.

Także polecam muszlowce, może nie są jaskrawie ubarwione ale za to bardzo ciekawe i całkiem mało wymagające.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszlowiec
http://tooold.ayz.pl/muszlowce.html
http://tooold.ayz.pl/opisy.html

Niestety większość z tych gatunków będzie trudno dostać w kraju. Zawsze można pytać w http://tropheus.com.pl/ Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2009, 17:32:50 wysłane przez Przemek » Zapisane

Pozdrawiam
Admin
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 26, 2009, 17:41:57 »

Bo mam teraz duży problem z muszlami, bo nigdzie ich nie ma...poczta stanęła (filtr do tego akwarium zamówiłem 11 sierpnia, dostałem zeskanowaną datę nadania i czekam).
Tata mi przywiózł dziś ponad 10 kg łupków różnej wielkości, więc jakieś malutkie szczelinowce miałyby raj, tylko czy takie istnieją?

1. Czy są takie szczelinowce, które się nadają do 50 litrów?
2. Czy wszystkie muszlowce koniecznie potrzebują muszli?
3. Jakie inne ryby (oprócz muszlowców) nadawałyby się do mojego akwarium (ph 7,9, GH ~18, KH ~14, NO3 20, NO2 0, NH4 0)
4. Czy wiesz, gdzie mogę w okolicach Warszawy (bez allegro) kupić muszle dla muszlowców?
5. Jak mi się przypomni, to dopiszę. Smiley

Edit:
5. Czy muszą mieć (ryby z Tanganiki) przykryte akwarium? Mam przykryte, ale chciałbym kupić nowe (jak nawiększe o długości max. 80cm, czyli od 96L do 144L), a na samo szkło mnie stać, a pokrywy do takich akwariums są słabo oświetlone, czy tym rybom by to nie przeszkadzało?
6. Czy muszlowce zabiją ampularie? Jak tak, to dobrze, bo mam ich pełno w 60L z gupikami, dałbym ich trochę, muszlowce miałyby jedzonko oraz muszelki. Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2009, 17:47:23 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 26, 2009, 20:29:01 »

1. Wg mnie - nie
2. Tak, w przeciwnym razie mogą czuć się zagubione i zdezorientowane, no i całej zabawy nie ma z oglądaniem ich budowli piaskowo-muszlowych
3. Do tego biotopu i wielkości akwarium żadne, ale mogą być jak najbardziej jakieś ciekawe ślimaki, polecam bardzo neritina
4. Idziesz do parku lub na skraj lasu liściastego z łopatką i przekopujesz okolice krzaków na głębokości do 10cm - powinieneś znaleźć dużo pustych, białych, dużych muszli winniczków (nie morduj żywych !)
5. Lepiej przykryć choć raczej muszlowce nie skaczą, wystarczy sama szybka nie musi być cała pokrywa, nie jest konieczne moce oświetlenie, ale za to filtracja powinna być wydajna (mały kubełek wskazany)
6. Raczej nic im nie zrobią, choć ampularii w tanganice nie miałem. Ale muszle ampularii są trochę za małe, chyba że jakieś giganty masz

Pozdrawiam
Admin
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 27, 2009, 06:36:09 »

Ach, tego się obawiałem, to zostały mi 3 rodzaje rybek do wyboru:
1. muszlowiec krótki
2. muszlowiec wielopręgi
3. muszlowiec wielkooki. Chyba się zdecyduję na wielopręgiego. Ale najlpierw musi dojść filtr Sera fil 60. Muszę też skombinować muszle. Wybiorę się dziś do akwarystycznego, może tam będą gdzieś na półeczce...

1.Wsadziłem do akwarium w podłoże takie 3 rury kanalizacyjne długości 10 cm. Przydadzą im się?
2. W parku już kiedyś szukałem, największe miały tak z 1,5 cm średnicy...
3. Mogą być muszle morskie?
4. Muszą mieć dużo szczelin czy kilka mamieni i muszle?

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2009, 20:40:26 »

rury kanalizacyjne odłóż tam skąd wziąłeś. wystarczy kupa piachu i kamienie. nawet jesli nie będziesz miał muszli muszlowce podkopią kamloty i tam sobie zrobią miejsca lęgowe i kryjówki. jak nie będziesz mógł dostać multików za satysfakcjonującą cenę to wyśli mi PW. mam dużo podrostków do sprzedania. dostaniesz ode mnie w komplecie kilka muszli żeby miały gdzie się chować w transporcie.

muszle morskie mogą byc po wygotowaniu ale dużo zależy od ich kształtu. generalnie nienaturalnie wyglądają w tandze. 

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2009, 20:50:42 »

Szymon to pewniak, możesz od niego wziąć kilka, ale dla wymieszania genów fajnie by było jeszcze kilka z tego samego gatunku z innego źródła - też najlepiej młode.
Moje multiki (wielopręgie) takie podkopy robiły, że trudno było uwierzyć co taka mała rybka może w akwarium zrobić Smiley

Pozdrawiam
Admin
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2009, 22:20:42 »

Muszlowce u mnie w mieście są tylko wielopręgie, innych musiałbym szukać gdzieś w stolicy lub na allegro. Rury są dokładnie umyte, sparzone itp. Wygląda to tak, jak prezentuje się w wątku o moich akwariach. Muszlowce kosztują u mnie 11zł od sztuki.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26080.msg241720#msg241720

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2009, 00:07:49 »

Rozumiem, co chciałeś osiągnąć z tymi rurami, ale sęk w tym, że muszlowce lubią przesuwać całe muszle w swoje upodobane miejsca, oraz je odpowiednio zakopywać. Podejrzewam, że te rurki po prostu odkopią i będą szpecić. Ale oczywiście spróbować możesz co ci świetni budowniczy tam narobią Smiley

Pozdrawiam
Admin
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2009, 13:09:15 »

To zobaczymy, co się stanie z rurami. Kupiłem 24 szt. muszli http://www.allegro.pl/item718834445_muszle_winniczka_12_szt_z_8_99zl.html
Wystarczy? Zaraz wezmę się za wyciąganie kamieni, po robocie wrzucę zdjęcie. Postępy można dojrzeć w wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26080.msg241720#msg241720
Pozdrawiam, wbchgkv

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2009, 19:13:06 »

24 spokojnie wystarczy, choć niestety wydaje mi się, że ten sprzedawca uśmiercił te winniczki dla tych muszli Sad
Muszle stare, znalezione puste są zwykle już białe.

Pozdrawiam
Admin
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2009, 19:53:51 »

choć niestety wydaje mi się, że ten sprzedawca uśmiercił te winniczki dla tych muszli Sad
Muszle stare, znalezione puste są zwykle już białe.
a nie wydaje Ci się że z uśmiercaniem winniczków jest zwyczajnie za dużo zachodu? Dla 9 złotych nikt by nie usmiercał winniczków bo pomijając to że jest to niehumanitarne to pracochłonne i obrzydliwe z deka wyciąganie takich slimaków . Ja sądzę że ślimaki te zostały kupione w celach kosumpcyjnych i zwyczajnie muszle zostały - niektórzy lubią takie ''przysmaki'' Tongue i w marketach jest tego pełno.

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2009, 21:51:42 »

Pewnie masz rację Smiley

Pozdrawiam
Admin
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: