Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tarło proporczykowców  (Przeczytany 7768 razy)
kasia.pod
Nowy
*

« : Sierpień 20, 2003, 12:13:03 »

Właśnie dzisiaj mje 2 proporczykowce zaczęły tarło . Nic nie wiem o tym i o ikrze ,jak poznać że będzie składać jaja , po ilu dniach samica składa jaja , czy je przenieść aby się wykluły?Proszę o szybką odpowiedź i jak najwięcej informacji!
Kasia
kasia.pod@interia.pl

Gupiki to najładniejsze rybki pod słońcem Smiley
kasia.pod
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2003, 12:14:35 »

Tylko nie chodzi mi o proporczykowca z Kap Lopez tylko o tę drugą nazwę , nie wiem dokładnie.Dopiero przedwczoraj je kupiłam i już będę mieć ikrę!Świetnie , ale odpiszcie.

kasia.pod
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2003, 12:16:24 »

Ah , jeszcze jedno , mam dużo innych ryb w akwarium , neony , gupiki , zwinniki blehera , sumika szklistego i mieczyka.Czy to zaszkodzi ikrze ? Czy ją przenieść , do jakiej wody i co jaja lubią ? Błagam o odpisy!!

kasia.pod
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2003, 12:59:38 »

Chodzi mi dokładnie o proporczykowca Gardnera.

kubush
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2003, 14:16:51 »

z tego co ja wyczytałem to jaja składaja na lisciach roslin więc napewno musisz jakies posadzic(o ile nie masz) a to znalazłem gdzies w sieci " Ikrę składa na drobnych liściach. Młode lęgną się po 2-3 tygodniach. Jako pierwszy pokarm należy podawać im larwy skorupiaków. W celu uniknięcia strat na 1 samca powinno się brać do tarła co najmniej 2 samice."
kasia.pod
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2003, 18:02:58 »

A jeśli dziś proporczykowiec samiczka zaszła w ciązę , kiedy zacznie składać ikre?Czy inne ryby ją zjedzą?Można odciąć liście i wsadzić gdzie indziej?Do jakiej wody?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2003, 23:11:35 »

Cheesy Kasiu, mam  dla ciebie niestety same przykre wiadomości. Po pierwsze samiczka proporczykowca nigdy nie zajdzie w ciążę! Proporczykowce to ryby jajorodne i występuje u nich zapłodnienie zewnętrzne , także zarodki rozwijają się poza ciałem samicy. Po drugie, jeśli nawet dojdzie do tarła w akwarium toważyskim to możesz być na 100% pewna że nie odchowasz ani jednego młodego proporczykowca. Ikra stanowi zbyt łakomy kąsek dla innych mieszkańców akwarium (ryb i ślimaków). Po trzecie , przenoszenie ikry do innego naczynia zaraz po jej złożeniu też nie jest najlepszym pomysłem ponieważ łatwo ją przy tym uszkodzić (jest bardzo delikatna) lub zakazić. Jeśli chcesz spróbować rozmnożyć proporczykowce to najlepiej spożądz taki sam kotnik jak w przypadku gupików (patrz -> odpowiedź do twojego tematu o gupikach) i przenieś tam zarówno samca jak i samicę. Po odbyciu tarła odłów ryby i pozwól ikrze rozwijać się.
PS: Proponuję abyś poczytała najpierw o rozmnażaniu proporczykowców zanim przejdziesz do czynów,ponieważ ewentualne niepowodzenia mogą cie zniechęcić do dalszych prób. Pamiętaj ,proporczykowce nie rozmnażają się tak łatwo jak gupiki.

kasia.pod
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2003, 11:30:40 »

Ale jeśli wczoraj ryby się tarły to od razu samiczka powinna składać ikrę czy po jakimś czasie?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 26, 2003, 23:27:01 »

Sama piszesz że ryby tarły się. Tarło to rytułał godowy podczas którego ryby składają ikrę. Samica nie może później złożyć jaj ponieważ w takim przypadku nigdy nie zostały by one zapłodnione. Oczywiście zdażają się wyjątki ,kiedy to samice składają ikrę po "tarle" (np.:Skrzelopiór) ale proporczykwce do nich nie należą. Także powtażam: Ryby jajorodne definitywne składają ikrę podcvzas tarła.
PS: Brakuje Ci podstawowej wiedzy na temat akwarystyki i tych pięknych i niezwykle interesujących stworzeń jakimi są ryby. Radziłbym Ci kupno dobrej książki o tej tematyce i zaglądanie do miesięczników akwarystycznych (w tej kwestii popieram emera) które są skarbnicą wiedzy akwarystycznej daleko wykraczającej poza to co znajdziesz w książkach.

kasia.pod
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2003, 11:47:19 »

Mam taką książkę , ale tam nie ma za duż o . Ale moje ryby tarły się koło roślinki i rybka nie złożyła nigdy ikry . O co chodzi??Czy jest za młoda ?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 27, 2003, 22:19:22 »

w takim razie to co obserwowałaś to były tylko zaloty samca , a od zalotów do tarła jeszcze daleka droga. Ryby za młode (czytaj: jeszcze nie dojżałe płciowo) nie przystępują do tarła, także młody wiek samiczki nie może być przyczyną sytuacji o której piszesz.

bypietras
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 29, 2005, 16:22:43 »

Co to są proporczykowce?

Przepraszam Sad((((
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: