jazzmann555
Nowy

|
 |
« : Sierpień 21, 2009, 19:49:16 » |
|
Mam problem: mam akwa od może 2 tygodni a jedna z molinezji już ma napuchnięte oko tzn. tak jakby bulwę pod okiem skutkiem czego to wygląda jakby taki krótki czułek  Co to może być, jak to leczyći wogóle... z góry dzięki za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2009, 21:06:39 » |
|
Masz od dwóch tygodni, obawiam się, że niedojrzałe. Gdybyś siedział dwa tygodnie w studzience kanalizacyjnej, też byś cały spuchł.  Poczytaj najpierw o dojrzewaniu w akwarium. Odstaw wodę na podmianę, nawet 50% (na wszelki wypadek) Faktycznie akwarium ma dwa tygodnie od zalania? Testy jakieś masz? Napisz coś więcej o rybach i parametrach wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jazzmann555
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2009, 21:20:15 » |
|
znaczy to jest tak: akwa stało najpierw 1 tydzień, potem dopiero wpuszczone ryby i od wpuszczenia to 2 tygodnie... testów nie mam ale temp. to 25 st. C, wsadziłem papierek lakmusowy b. czuły to woda trochę zasadowa (muszelki - już wyciągnąłem), akwa 80l, filtr kaskadowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2009, 21:27:40 » |
|
To sobie nie postało i tyle. Ile masz tych ryb?
Ja bym podmienił trochę wody i poleciał jutro po podmianie dolał bakterie (tzw. starter). Możesz obniżyć pH, to też pomoże, o ile woda jest zasadowa, ale bez testów to lipa. Zamiast wody odstanej dałbyś mieszankę wody destylowanej i kranowej. Tylko bez testów pH to jest czarowanie z fusów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jazzmann555
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2009, 21:40:53 » |
|
3x molinezja 5x płaskobok 2x zbrojnik niebieski
czy ten starter to się kupuje w zoologicznym?? podmianę wody można zrobić w połączeniu z odmulaniem dna zwykłym wężykiem?? pH to tak ok. 7,5 - 8,0 (często używam tych papierków i znam cię co nieco na chemii więc tak na oko). I czy przy odmulaniu/podmianie trzeba wyciągać ryby??
PS: z drugim okiem ma to samo (wcześniej nie było tego).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2009, 22:17:30 wysłane przez jazzmann555 »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2009, 22:37:22 » |
|
Starter kupuje się w zoologicznym. Odmulasz dno, potem dolewasz wodę. Podmiana spora, nawet z 50%. Woda musi być pewna, bez chloru, odstana, bo pogorszysz sytuację. Nie odmulaj do czysta. Ryb nie wyciągaj. Jeśli masz małe, to wypada mieć sitko na wężyk, żeby ich nie wessać. Dużo ryb nie masz (ilościowo), więc nie będzie problemów z wciąganiem ich do wężyka.
Dosadź roślin, przejściowo dołóż nawet takie pływające, jeśli nie chcesz sadzić np. moczarka, rogatek.
Obniż pH do 7, ale powoli, żeby nie było szoku. Można to uzyskać dolewając wodę destylowaną, ewentualnie zrobić bimbrownię (bimbrownia może spowodować spore wahania, więc jeśli już, to może zrób połowę dawki). Przy dolewaniu destylowanej trzeba zachować umiar i zmniejszyć podmianę, że parametry zbyt nagle się nie zmieniły.
Swoją drogą obsada nie jest na tę wielkość akwarium. Jak się molki rozmnożą, to będzie zupa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jazzmann555
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2009, 09:47:52 » |
|
Podmienię wodą odstaną z kranu. Będę to robił partiami, tak codziennie po misce 10l. Roślinki to głównie mam kryptokorynę. Z tymi molinezjami to nie wiem, podobno one zjadają te małe rybki.
PS: jestem w czasie podmianki, zobaczymy co się będzie działo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2009, 10:58:22 » |
|
Z tymi molinezjami to nie wiem, podobno one zjadają te małe rybki.
Niem radzę liczyć na selekcję naturalną. Mi w ciągu roku zmienniaki plamiste powiękrzyły obsadę 10 krotnie. Pare osób narzekało na forum na nadmiar molek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jazzmann555
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2009, 11:55:58 » |
|
Dzięki za ostrzeżenie, najwyżej oddam komuś... Byłem w zoologicznym, w którym o dziwo sprzedają udzie znający się na rybach (tak mi się wydaje, bo... no po prostu przyjmijmy że tak jest  ) i doradzili mi ICHTIO-C-MYCIN (takie kapsułki). Dałem to i zobaczymy za parę dni czy rybki wypłyną na powierzchnie przez tą chorobę, czy będą dalej pływały  , potem podmiana wody (1/3), jakieś kultury bakterii (starter) i oby było dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2009, 19:19:22 » |
|
Jeśli już musisz leczyć, bo jesteś do tego przekonany, to rób to w zagęszczonym roztworze w innym pojemniku, nie lej leku do głównego akwarium, bo masz niedojrzałe i załatwisz bakterie na amen, a wtedy kilogramy startera nie pomogą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jazzmann555
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2009, 20:35:23 » |
|
Dodałem leku do głównego zbiornika ponieważ po pierwsze nie mam drugiego akwarium ani pojemnika a po drugie innym molinezjom tak jakby coś z tymi oczami też się działo. za 3 dni podmiana 50% wody i zobaczymy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2009, 21:03:47 » |
|
Zakażenia nie biorą się znikąd. Chociaż kup trochę roślin pływających. Trzymam za rybki kciuki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jazzmann555
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2009, 12:02:44 » |
|
Jeśli chodzi o roślinki to mam kryptokorynę i jeszcze dwie jakieś z czego jedna już zjedzona przez płaskoboki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 24, 2009, 16:00:37 » |
|
Nie wiem, jak z Tobą gadać  Masz za mało, szczególnie teraz gdy są problemy. Według mnie powinno być na starcie nawet 1/3 objętości zbiornika, jak się zbiornik i filtr ustabilizują, nauczysz się nawozić, robić podmiany, albo opanujesz inną technikę prowadzenia akwarium, to można zrezygnować z takiej ilości roślin. Daj może zdjęcie, jak to wygląda w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jazzmann555
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 25, 2009, 22:34:00 » |
|
Chyba wstyd pokazać takie akwa w necie  ale mam dobrą informację, otóż molinezje chyba zdrowieją bo oczy wracają do normalnych kształtów i rozmiarów. Co do podmiany 1/3 wody to trudno mi zgromadzić jakieś 25 litrów żeby woda się odstała bo mam raptem 2 miski  A roślin dodam na pewno, tylko nie chciałem kupować roślin jak mogą zaraz pozdychać, bo na razie nie mam porządnego oświetlenia, a za pokrywę robi mi stara szyba z kredensu. To zrozumiałe że nie wiesz jak ze mną gadać, bo jestem pianistą  A my pianiści jesteśmy trochę pokręceni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|