Brand
Nowy

|
 |
« : Sierpień 15, 2009, 15:55:36 » |
|
WITAM ! chciałbym zaprezentować wam mój zbiornik  ma dopiero 3 tygodnie Wymiary: 80x40x30 Filtracja: filtr 2.2 W + natleniacz 3 W Ogrzewanie: grzałka 100W Oświetlenie: 1x18W Nawożenie: Tropical Aqua Plant regularnie co 2 tygodnie Fauna: *15x neon innesa + 15 już niedługo *5x kirysek spiżowy *1x zbrojnik niebieski Flora: Nurzaniec niski Moczarka kanadyjska bakopa karollińskia hydrocotyla nerkolistna alternatery Hygrophila Polysperma Rosanervig i jeszcze jakieś , nie znam nazwy.. Temperatura: Ok.25*C Przepraszam za jakość zdjęcia ! 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 22:39:34 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Archon
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2009, 16:37:08 » |
|
Troszkę mało roślinek, Musisz koniecznie cos dokupić, 18W to tez za mało światła na taki zbiornik, roślinki mogą długo nie pociągnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2009, 16:56:08 » |
|
IMHO filtr nie jest najlepszy. jakaś chińszczyzna?  Proponuję kupić porządny wewnętrzny. Tło jest do bani. albo nakładasz na cały tył aqua, albo zrezygnować. Najlepiej jednokolorowe. Jak na mój gust 30 neonów pięć kirysów oraz zbrojnik, to troche zamało. Może więcej neonów? I jeszcze jedno: 20x więcej roślin!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2009, 17:05:07 » |
|
filtr jest aquael, ale 3 razy za mały na 80 cm. roślin prawie zero. światła też. nie chcem się znęcać ale to się raczej nie uda. nawożenie tym nawozem, wg wskazań producenta, przy tej obsadzie roślinnej może się skończyć wysypem glonów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ppetel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2009, 17:37:11 » |
|
ja także mam nowe akwarium lecz zobacz  w moim akwarium jest minimalna ilość roślin dla zachowania ekosystemu powinieneś mieć co najmniej tyle samo
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 17:43:55 wysłane przez Ppetel »
|
|
Jestem nowicjuszem i nie boję się pytać!!! Wszelakie pomysły sugestie mile widziane!!! 
|
|
|
|
Kamil921023
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2009, 18:13:48 » |
|
Tak jak było-rośliny,rośliny,rośliny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2009, 19:00:01 » |
|
Uwagi jak wyżej, dodatkowo zamiast zbrojnika - 6 otosków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Brand
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2009, 19:34:53 » |
|
więc tak Na temat tła , to jest tylko jednorazowe tło , tzn. po poprzednim akwarium.Niedługo będę miał niebieskie albo czarne tło, roślinki będę dokupywał , ale też się rozrosną , jak narazie są ważniejsze rzeczy jak filtr ! Ale akwarium dopiero ma 3 tygodnie więc nie spodziewajcie się cudów !  ) Zobaczycie za miesiąc co będzie się działo ! a i zapomniałem , wieczorem zapalam dodatkową lampkę , z żarówką energooszczędną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2009, 20:08:28 » |
|
plus za obsadę, że nie upchałeś tam ryb na "chama" ewentualnie można zbrojnika sie czepić... ale mając słaby filtr wpakuj tam dużo roślin szybkorosnących, poza tym jw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Brand
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 15, 2009, 20:26:59 » |
|
dobraf jakie roślinki proponujesz? mam jak na razie: Nurzaniec niski Moczarka kanadyjska bakopa karollińskia hydrocotyla nerkolistna alternatery Hygrophila Polysperma Rosanervig i jeszcze jakieś , nie znam nazwy..
Skopiowałem do pierwszego postu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 22:39:05 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2009, 21:12:59 » |
|
aha to masz ziele szybkorosnące, tylko z tego zdjęcia to niewiele było widać, mogę Ci polecić jeszcze Hygrophila polysperma - wyjątkowo wdzięczna roślina sam mam też u siebie - zajrzyj przy okazji do mnie to co masz mam mniej więcej też u siebie ale zasadnicza sprawa to oświetlenie ja mam obecnie 2*18 co i tak jest mało bo spoko by było 0,5 w na litr a u Ciebie jest 18 wat także mało nawet dla małowymagających roślin... a czym Ty w ogóle oświetlasz baniak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Brand
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2009, 21:42:55 » |
|
dobraf dziękuję Ci ! hehhehe właśnie co mówiłem że nie wiem ich nazwy to mam tą Hygrophila polysperma 2 małe . Oświetlam baniak ? no w pokrywie mam 18W i lapka z żarówką energooszczędną. ale roślinki znacznie rosną , widać na prawdę już ta Hygrophila polysperma rozrasta mi się:) aha i co wy na to bym dokupił Anubiasa ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2009, 21:47:58 » |
|
Pewnie.Przyda się każda roślina 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2009, 21:52:10 » |
|
tak przy okazji to zmniejsz napowietrzanie. Zobacz czy rośliny będą rosnąć bo światło masz "niezbyt", pomyśl o lepszym filtrze, co do estetyki to korzeń zbyt blisko przedniej szyby no i fota fatalna, pooglądaj też baniaki tu na forum innych ludzi - bo bardzo fajne są i zawsze można coś podpatrzeć  ps abnubiasa to mozesz sobie sprawić też mikrozorium - też nie wymaga dużo światła.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 23:34:01 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
Brand
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2009, 22:04:34 » |
|
Dobraf ! właśnie korzeń mi się podoba ! leży właśnie w sam raz  filtr będzie będzie ! już niedługo , liczę na brata , obiecał mi , jak narazie staram się  myślę , że tlenu mają wystarczająco  ) a zgadnij ile dałem za korzeń ? tak na oko aha bo pewnie tam po lewej stronie Jest Ci pusto , ale właśnie myślałem żeby tam dać jakąś roślinkę w stylu ANUBIAS aha i mam jeszcze jedną małą roślinkę o nazwie Hygrophila Polysperma Rosanervig
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 22:18:47 wysłane przez Brand »
|
|
|
|
|
|