Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: błazenki  (Przeczytany 13831 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Sierpień 14, 2009, 18:32:54 »

Trzymam kciuki, zupełnie serio i bez złośliwości.
Jak już rozmnożysz te rybki w 80 litrach, to daj znać.
zory2004
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 14, 2009, 21:53:11 »

witam

dziekuje za zainteresowanoie watkiem .moim celem naprawde nie bylo sklocenie was .ciesze sie ze wkoncu sa jakies konkretne informacje.

posluchajcie

plan mam taki:
 akwarium wiszace na scianie cos takiego ( link tylko obrazowy)
http://www.stolikiszklane.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=324
glebokosc akwarium a nie glebokosc zbiornika wody : okolo 15 cm (w linku jest 11 cm ale to tylko zobrazowanie o co chodzi)
 jesli chodzi o wyposazenie filtry ,grzalki oswietlenie  itp to juz inna sprawa
wyczytalem w kilku zrodlach ze blazenki (bo tak je potocznie nazywamy) zyja w grupach .
 interesuje mnie parka (okoniowate)
nie planuje ich rozmanazac  ,bo wiem ze w nienaturalnym srodowisku jest to  bardzo trudne.

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2009, 00:13:55 »

Dziecko, debeel albo prowokacja! Jeśli zakładamy, że mamy do czynienia z kimś kto jest na tyle halo, żeby się zabierać za zbiornik słonowodny, to czy ktoś taki mógłby zadać tak idiotyczne pytanie?! 15cm???!!! Co to za różnica który wymiar to 15cm?!!! Jeśli mamy na myśli jakiekolwiek rybki, a nie krewetki karłowate lub ślimaki, to zaczynamy od 30cm, którykolwiek by nie był to wymiar!

zory2004
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Sierpień 16, 2009, 10:02:55 »

prosze doradzcie mi jaki osprzet kupic do akwarium 112 litrow .osprzet taki by byl wystarczajacy do hodowli  rafy.prosze o konkretne modele ew linki ,cenniki,tylko rzeczy niezbedne.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Sierpień 16, 2009, 10:27:22 »

Absolutne minimum w akwarium morskim z rafa koralowa [pozyczone z superakwarium.pl]:

Zbiornik z pokarywa 100l - 200zł (nie, ten wiszacy sie nie nadaje!)
Zwirek - 200zł
Filtr - 200zł
Ro - 150zł
Areometr - 80zł
Sól - 40zł
Zywa skała - 150zł
Oswietlenie - 200zł
Odpieniacz + refugium - 500zł
Testy - 200zł
Siatki, czysciki, itp - 50zł

Razem: jakies 2000zł za malutki zbiornik nie wliczajac koralowca i rybek.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
zory2004
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Sierpień 16, 2009, 11:11:46 »

czy zamiast tych wszystkich filtrow,odpieniaczy itp mozna zamontowac cos takiego jak sump. czy to jest zewnetrzny system filtracji akwarium.jak to sie sprawdza i jakie sa mozliwosci.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Sierpień 16, 2009, 17:37:39 »

może i ja wtrącę swoje 3 grosze.
od kilku lat zajmuję się akwarystyką morską. w tym temacie jest masa mitów i bajek, a szczególnie w drogich salonach akwarystycznych nastawionych na bogatych frajerów Smiley.
rafa to przede wszystkim światło - bez tego ani rusz (chyba, że morskie drapieżniki).
na początek polecam zestaw akwariowy sery lub aquaela (ten ma zdecydowanie większy odpieniacz) - są to proste zbiorniki oparte na panelu filtracyjnym. koszt to ok. 1300-1400 zł plus pierwsze życie (całość wyjdzie min. 2000 na rozruch). dla błazenków wystarczy.
co do samych rybek to chciałbym kategorycznie powiedzieć, że 99% amfiprionów pochodzi z hodowli (one się świetnie rozmnażają) i to jest obecnie najtańszy sposób ich pozyskiwania, po za tym wiele gatunków garbików w hodowlach np. na sri lance kosztuje na poziomie 50 centów za sztukę, tylko nasi sprzedawcy walą czasami szaleńcze ceny (poobserwujcie allegro). kiedy dolar był w okolicach 2 zł to same ryby były tańsze od paletek, trofeusów i wielu innych ryb z tzw. importu.
polecam też artykuły o nano rafach 5-10-15 litrowych. to działa!
co do drogiego sprzętu to też do końca nie jest prawda, bo np. odpieniacz w akwarium czysto rafowym robi więcej szkody niż pożytku.
prosty zbiornik z ukwiałami i błazenkami nie musi mieć przedziwnego sprzętu. jak kupicie zdrowe ryby to będą żyć i bez odpieniacza. ważna jest woda z ro (bo glony brzydkie rosną), chociaż jak waliłem kranówę na rafę to twardziele się otwierały w środku dnia, a wszyscy mówili, że pozdychają.
jest tu na forum też gość o nicku sarco - obejrzyjcie jego małe akwarium.
a tu obejrzyjcie małe gotowe zestawy:
http://sklep.acropora.pl/Akwarium_AquaEl-550.html

http://akwaris.pl/Sera_Marin_Biotop_Cube_130L_Akwarium_morskie-15.html
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Sierpień 16, 2009, 17:51:16 »

może i ja wtrącę swoje 3 grosze.
od kilku lat zajmuję się akwarystyką morską. w tym temacie jest masa mitów i bajek, a szczególnie w drogich salonach akwarystycznych nastawionych na bogatych frajerów Smiley.
rafa to przede wszystkim światło - bez tego ani rusz (chyba, że morskie drapieżniki).
na początek polecam zestaw akwariowy sery lub aquaela (ten ma zdecydowanie większy odpieniacz) - są to proste zbiorniki oparte na panelu filtracyjnym. koszt to ok. 1300-1400 zł plus pierwsze życie (całość wyjdzie min. 2000 na rozruch). dla błazenków wystarczy.
co do samych rybek to chciałbym kategorycznie powiedzieć, że 99% amfiprionów pochodzi z hodowli (one się świetnie rozmnażają) i to jest obecnie najtańszy sposób ich pozyskiwania, po za tym wiele gatunków garbików w hodowlach np. na sri lance kosztuje na poziomie 50 centów za sztukę, tylko nasi sprzedawcy walą czasami szaleńcze ceny (poobserwujcie allegro). kiedy dolar był w okolicach 2 zł to same ryby były tańsze od paletek, trofeusów i wielu innych ryb z tzw. importu.
polecam też artykuły o nano rafach 5-10-15 litrowych. to działa!
co do drogiego sprzętu to też do końca nie jest prawda, bo np. odpieniacz w akwarium czysto rafowym robi więcej szkody niż pożytku.
prosty zbiornik z ukwiałami i błazenkami nie musi mieć przedziwnego sprzętu. jak kupicie zdrowe ryby to będą żyć i bez odpieniacza. ważna jest woda z ro (bo glony brzydkie rosną), chociaż jak waliłem kranówę na rafę to twardziele się otwierały w środku dnia, a wszyscy mówili, że pozdychają.
jest tu na forum też gość o nicku sarco - obejrzyjcie jego małe akwarium.
a tu obejrzyjcie małe gotowe zestawy:
http://sklep.acropora.pl/Akwarium_AquaEl-550.html

http://akwaris.pl/Sera_Marin_Biotop_Cube_130L_Akwarium_morskie-15.html

zapomniałem jeszcze o żywej skale wysokiej jakości - to jest największy żywy filtr! tu trzeba najwięcej inwestować. można zapomnieć o sprzęcie - duża ilość skały załatwi sprawę.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Sierpień 16, 2009, 17:54:11 »

Nic dziwnego, ze nikt sie nie zajmuje akwarysyka morska. W internecie jest na ten temat minimalna ilosc informacji (przynajmniej ja nic nie znalazlam, a szkoda). Wszyscy, ktorzy chca sie tym zainteresować muszą czerpać wiedze z kilku aktykułów i stad sie biora wszelkie dezinformacje.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Sierpień 16, 2009, 19:04:46 »

Ja czytałem kiedyś o małym akwarium z błazenkami około 130 l, akwarystę to kosztowało gdzieś z 4500-5000 zł, jak sam stwierdził. Ładne było, to fakt.

xenotodon
1) Czy rozmnożyłeś błazenki?
2) Czy uważasz, że akwarium ścienne o głębokości 15 cm, jakie zamierzał przygotować zory2004, na akwarium morskie się nadaje?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Sierpień 17, 2009, 06:25:04 »

Tutaj dość dokładny kosztorys na akwa 96L z panelem,  nano-reef.pl. dla pary błaznów wystarczy.

Odpieniacz Miniflotor 116zł
Akwarium 60 szer. 40 wys. 40 głę. 60zł
Szkło Szyba 60x40cm, 20zł
Pompa główna Tunze Nanostream 6025 219zł
Pompy 4x koralia nano 300zł
Żywa Skała 38zł/kg
Żywy piasek Nature Ocean 155zł
Reef Blue Actinic x 2 86zł
Reef White 15000K Reef White 15000K x 2 118zł
Sól Aqua Medic Reef Salt 12,5kg 125zł
Pompa powietrzna Tetra APS 300 62zł
Testy Red See 124zł
Hydrometr Hydrometr Sera 32zł
Silikon akwarystyczny (czarny) 20zł
Tło (błękitne, 40cm h) 60cm tła 40cm.h 15zł
Lampa 4x24W T5 Powermodule T5 2x 24W 780zł
Fluval Tronic Fluval Tronic 200W 79zł
Aqua Medic Grzebień 33cm (x 2) 27zł (54)

Rada dla co poniektórych. Rozróżniajcie morskie akwaria, nie każdy musi hodować twarde koralowce, a np fish-only morskie nie wymaga nie wiadomo czego (mniej więcej tyle co słonawe, tylko więcej soli Wink

zory2004
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Sierpień 17, 2009, 14:55:52 »

wychodzi na to ze takie akwarium to koszt ok 3000zł z rybami. to nie duzo. powoli chyba zaczne na kartce zapisywac liste zakupow,ale poczekam moze na inne sugestie:)

a jeszcze jedno pytanko po co wlasciwie tyle pomp??
4 x koralia nano , Pompa główna Tunze Nanostream 6025
margin
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Sierpień 17, 2009, 15:43:33 »

Nie myślę, że to jest ideał, ale spójrzcie na coś takiego:
http://www.allegro.pl/item716791009_mega_hit_akwrium_morskie_kompletne_gratisy.html
Zaznaczam, że nie znam się na akwariach morskich.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Sierpień 17, 2009, 16:20:33 »

Przegięcie, 26 litrów.  Undecided
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Sierpień 17, 2009, 20:47:29 »

Nie myślę, że to jest ideał, ale spójrzcie na coś takiego:
http://www.allegro.pl/item716791009_mega_hit_akwrium_morskie_kompletne_gratisy.html
Zaznaczam, że nie znam się na akwariach morskich.

Ja bym to uznał za dobrą okazję jeśli ktoś chce mieć za wszelką cenę kawałek słonej wody jak najtańszym kosztem. Pojemność oczywiście mikra, ale ukwiałowi to z pewnością nie zrobi żadnej różnicy. A czy można w to wpuścić ze dwa błazenki? Wydaje się za mało, ale z drugiej strony błazenek prawie cały czas spędza w ukwiale, w naturze praktycznie poza niego nie wypływa, bo wtedy świeci jak żarówa zapalona dla drapieżnika. Bezpieczny jest tylko pośród parzydełek. Trzeba, żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony. Tak czy inaczej dla jakiegoś ukwiała wydaje się ok.

Zresztą można sobie np z tym porównać: http://akwaris.pl/Sera_Marin_Biotop_Cube_130L_Akwarium_morskie-15.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 20:51:14 wysłane przez shogun4 » Zapisane

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: