piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 12, 2009, 15:04:38 » |
|
Witam. Mam akwarium od roku i stwierdziłem, ze przydała by się zmiana (rybki, roślinki itp.). Moje aqa: -Zbiornik około 112l -Filtr aquael wewnętrzny, planowana zmianana na kubełek -grzałka 150w -oświeltlenie 2 świelówki t8 po 18w(napis się zatarł). Aktualna obsada: - 3 Kosiarki - 5 Kirysów spiżowych - Dużo (za trudne do policzenia  ) zmienniaków plamistych, które mnożą się jak króliki. [Największym problemem będzie pozbycie się zmienniaków] Myślałem nad wyexmitowaniem zmienniaków, kupieniem danio (6-10 szt.) oraz kilku skalarów i/lub gurami. Co o tym myślicie?  Jakie roślinki doradzicie do tego zestawu?  (mam 6 niezwykle rozłożystych roślinek [nie pamiętam nazwy], oraz mech który nie wygląda zbyt ładnie i mam zamiar pozbyć się go.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rudy2007
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2009, 16:28:39 » |
|
Skalary? Przecież one ponad 20cm wysokie rosną ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2009, 19:07:17 » |
|
Na skalary i kosiarki za małe akwarium!!! Wymagają 180-200l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2009, 19:59:59 » |
|
posłuchaj przedmówców, do tego odłów zmienniaki, skoro podobają się danio to zafunduj sobie stadko do tego gurami 1+2 lub 3 na przykład,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2009, 20:24:09 » |
|
Otoski zamias kosiarek i prędzej prętniki karłowate niż gurami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2009, 13:35:27 » |
|
Biorę biotop azjatycki. Zdecydowałem się na danio (tylko ile?), oraz harem gurami dwuplamistych. Tylko jakie roślinki do tego? Mam kilka Microsorium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2009, 19:35:17 » |
|
Biorę biotop azjatycki. Zdecydowałem się na danio (tylko ile?), oraz harem gurami dwuplamistych. Tylko jakie roślinki do tego? Mam kilka Microsorium.
Danio możesz dać ok. 10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2009, 20:17:38 » |
|
rośliny np. hygrophila polysperma, vallisneria spiralis, cryptocoryne, wracając do gurami to w sumie 1975maniek słusznie zwrócił uwagę, że lepsze w ich miejsce byłyby prętniki, chodzi głównie o rozmiary dorosłej ryby dla gurami może być dosłownie "na styk" (czytaj ciasnawo).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2009, 21:11:28 » |
|
Pół dnia szukania, ale udało się!  Mam spis potrzebnych roślinek!  Jestem uparty, więc wezmę gurami, oraz z 10 danio lamparcich. Co myślicie o dodaniu kilku krewetek amano?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2009, 19:07:42 » |
|
Trzęsienie ziemi!!!  Pomysł się rozleciał...  A było to tak: w bibliotece odkryłem książkę pt: " Stylowe akwarium" "30 pomysłowych kompozycji wymarzonego domku dla rybek"  25 projektów, to kiepskie, niemiłe dla rybek aranżacje plastikowe, szklane etc , ale reszta-miodzio  Do realizacjii idzie projekt "Malajski strumień" Po drobnej zmianie projektu przewiduję obsadę: -harem prętnika -brzanki (jakie i ile?) - kirysy (5 spiżowych + 3 pandy(?))-piskorki (ile?) Roślinki: - coś dobrego na trawnik ( by pasowało do biotopu, szybko rosło wszerz) - wysokie rośliny na 3 plan (w stylu nawódki szerokolistnej) - średnia na 2 plan jakieś trawopodobne (wstylu tataraku trawiastego) - coś jeszcze? (punkt środkowy w akarium) - jakieś ładne mchy? - gałęzatki(?) Hardware: - Czy wystarczy filtr fzn-3 aquael? - Czym nawozić? (40w/112l) ew. bimber?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 19:37:45 wysłane przez piotr_5e3 »
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2009, 19:13:22 » |
|
kirysy (5 spiżowych + 3 pandy(?)) kirysy to biotop Ameryki Płd. a nie Azji  , zamiast nich proponuje piskorki. Czy wystarczy filtr fzn-3 aquael? wystarczy
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 19:15:00 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2009, 14:35:31 » |
|
Nikt na mnie nie nakrzyczał?  Ja tu serwję piękny pomysł tzymania razem brzanek i prętników,  a nikt nie zareagował?  Gdyby nie to, że zacząłem czytać przewodnik kieszonkowy po rodzajach ryb, miałbym pięknie poobgryzane rybki. (kolejna)Zmiana planu: - 10 brzanek suatrzańskich - 10 brzanek różowych - 10-15 rozbor klinowych - 5(?) piskorów ( Dwight 18 chodzi ci o cierniooczki kuhla?) - 10(?) krewetek amano Roślinki: - coś dobrego na trawnik ( by pasowało do biotopu, szybko rosło wszerz) - wysokie rośliny na 3 plan (w stylu nawódki szerokolistnej) - średnia na 2 plan jakieś trawopodobne (wstylu tataraku trawiastego) - coś jeszcze? (punkt środkowy w akarium) - jakieś ładne mchy? - gałęzatki(?)
Hardware: - Czym nawozić? (40w/112l) ew. bimber?
Prosiłbym o odpowidż na powyrzsze pytania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2009, 14:38:31 » |
|
Nikt na mnie nie nakrzyczał? Ja tu serwję piękny pomysł tzymania razem brzanek i prętników, a nikt nie zareagował? Gdyby nie to, że zacząłem czytać przewodnik kieszonkowy po rodzajach ryb, miałbym pięknie poobgryzane rybki. ja pisałem na tym forum o agresywności brzanek sumatrzańskich już wiele razy i naprawdę wystarczy poszukać , tym razem po prostu przeoczyłem tą rybe.Nie polecam tej brzanki w akwarium towarzyskim bo może być agresywna nie tylko w stosunku do prętnika ale też w stosunku do razbor czy krewetek. Dwight 18 chodzi ci o cierniooczki kuhla?) tak
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 14:40:29 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2009, 19:28:37 » |
|
tak przy okazji książki "Stylowe akwarium 30 pomysłowych kompozycji wymarzonego domku dla rybek" miałem ją przez chwilę w ręce i tylko przez chwilę bo to co tam zobaczyłem uważam za chore, być może mój błąd bo się nie zagłębiłem ale naprawdę odrzuciło mnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2009, 19:30:47 » |
|
Ja uwarzałem, aby ie przekraczać 10 strony  Są tam cztery biotopy. IMHO niezłe. P.S: Ile cierniooczków (piskorków) o tego litrażu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|