Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: przerabianie pokrywy  (Przeczytany 2979 razy)
justynadracz
Stały użytkownik

« : Lipiec 27, 2009, 21:33:56 »

mam w akwarium 375 l standardowa pokrywe 2x36w. w  niedalekiej przyszłosci chciałabym dołozyc swietlowki. nie wiem jak za to sie zabrac, czy to sie daje do specjalistycznych punktow, czy np moj tata sam by mogł mi to przerobic? o co chodzi z tym T5 i T8. moze poleccie mi jakas stronke gdzie to jest opisane. szukałam na necie, to tylko tematy na forach znalazłam.

aha i ile bym musiała dołozyc swietlowek, jakiej mocy do mojej pokrywy?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2009, 04:40:57 »

2x80wT5

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2009, 14:20:17 »

A jaki powód zwiększana oświetlenia ,czy chcesz iść w kierunku akwa holenderskiego ?
Do twojego akwa bardziej będą się nadawały swietówki T5 ogólnie są to podobne swietlówki do posiadanych przez ciebie różnią się tylko długoscią i mocą .Przy mniejszej długości maja większą moc w watach i lumenach .Więcej szczegółów łatwo znajdziesz w google .

Młode ampularie oddam
justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2009, 20:57:07 »

hmmm, moze nie odrazu akwarium holenderskie, chce zeby roslinki ładnie i zdrowo wygladały.  w przyszłosci moze pomysle tez o co2. no doczytałam ze mam w T8. mozna prosic jakis  link o tym jak przerobic t8 na t5? czy jak to jest , czy mozna razem t5 i t8? szukam , ale znajduje przewaznie podobne tematy na forach
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2009, 08:34:16 »

Na forum holenderskim widziałem ostatnio baniaczek z ładnymi roślinami oświetlony 3x36W dołożenie jednej świetlówki nie będzie dużym problemem .
Instalacja T5 i  T8 są całkiem inne i przy zmianie jedynie kabelki mogą się nadać reszta niestety do wywalenia co w twoim przypadku wydaje się stratą kasy .Taniej będzie dodać 1x36W .Ja w swojej 112l z 2x18W dodałem dodatkową 18W i nie narzekam .
Tu masz zestaw statecznik plus kable
http://www.zoolight.pl/product-pol-334--120cm-1x36W-Zestaw-oswietleniowy-bez-odbl-.html do tego kupisz sobie w markecie świetlówkę A jak masz jeszcze trochę kasy to proponuję zakupić na wszystkie świetlówki takie odbłyśniki
http://www.zoolight.pl/product-pol-255-ODBLYSNIK-SYMETRYCZNY-T8-36W.html

Młode ampularie oddam
justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2009, 21:22:04 »

na obecnych swietlowkach mam odblysniki asymetryczne. to bym dodała jeszcze 2x36, czyli 4 x 36 bym miała....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: